Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusina
  • 15.07.2018. 17:00

Cvećarstvo kao biznis - kaktusi i mesožderke aduti za uspeh

Uzgajanje cveća je za neke ljude hobi, dok su drugi od toga napravili porodični biznis. Međutim, kako bi posao održali profitabilnim, oni moraju da prate zahteve i trendove na tržištu. Cvećari iz zapadnobačkog sela Kupusina, tvrde da su ove sezone hit kaktusi i biljke mesožderke. Pojedini proizvođači su dosada koristili i subvencije, a premda planiraju širenje proizvodnje, nadaju se da će podsticaje dobijati i ubuduće kako bi unapredili posao.

Foto: Flickr / vladimix
  • 1.135
  • 23
  • 0

Mala porodična gazdinstva, koja se bave cvećarstvom, neprekidno traže načine za plasman svojih proizvoda, zato što, kako prenosi RTV i na tom polju i te kako ima konkurencije. O tome govori i cvećarka Marija Popović, iz sela Kupusina, kod Apatina, za koju je u početku cveće bilo samo hobi jer je radila kao nadničar i bavila se proizvodnjom šargarepe. Ipak, u poslednjih 11 godina, ona je postepeno razrađivala biznis i sada godišnje proizvodi gotovo 20.000 sadnica različitog cveća i drugih biljaka.

Dug put do uspeha u cvećarstvu

U njenom rasadniku, koji se prostire na površini od oko 1 hektara, može se pronaći 600 vrsta različitog sobnog i ukrasnog baštenskog cveća. Popovićeva, naglašava da je u proizvodnju cveća uloženo mnogo rada, a cvećarstvom se bavi cela porodica koja je vrlo predana tom poslu. Marija, napominje da su najtraženije krizanteme, ali kupci traže i atraktivne biljke mesožderke i kaktusi. Ipak, ona naglašava da nije lako uspeti u tom poslu jer se često radi po ceo dan, a radnike je teško naći. Ona dodaje da je njen sin odlučio da ne ide u inostranstvo, već da ostane da zajednički rade s cvećem. Sve što proizvedu, Popovići prodaju na pijacama, a izlažu i na sajmovima cveća.

Kaktusi se dobro prodaju zbog jednostavnosti gajenja i atraktivnosti

Njen kolega Danijel Silađi, kaže da njegova proizvodnja obuhvata oko 5.000 sadnica različitog začinskog bilja, zatim nekoliko hiljada kamenjara i oko 3.000 kaktusa sa preko 250 različitih vrsta. On dodaje da tokom cele godine proizvode kaktuse, a više ni ne broje koliko se te biljke traže, ponajviše jer su atraktivni i lako se održavaju. Silađi tvrdi da je u cvećarstvu najteže to što nema radnog vremena, pa je teško naći radnike. Osim cveća, traženi su i različiti aražmani i venčići od suvog cveća, a on dodaje da sve cveće i aranžmane prodaju na pijacama.

Dogodine u planu još jedna "kuća za kaktuse"

Koliko god bio naporan, cvećarski posao zna da donese i zadovoljstvo. Od uzgoja cveća, u porodici Silađi ističu, da ipak može da se živi. A premda je proizvodnja i prodaja kaktusa postala prioritetna, dogodine će u njihovom rasadniku nići još jedan plastenik isključivo namenjen njima.


Izvori

RTV


Tagovi

Cveće Ukrasno bilje Cvećarstvo Marija Popović Danijel Silađi Kupusina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]