Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cveće
  • 16.02.2023. 13:30

Cvećarstvo Srbije ima veliki potencijal - neophodno udruživanje proizvođača

Prema ocenama evropskih stručnjaka Srbija i jug Francuske su najbolja podneblja u Evropi za gajenje ruža, jer imaju skoro identičnu mikroklimu, broj sunčanih dana i kvalitet zemljišta.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 189
  • 30
  • 0

Srbija ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, usled povoljnih klimatskih faktora i dužine vegetacionog perioda, što ukazuje na potencijale za unapređenje ove privredne grane, navode iz Privredne komore Srbije (PKS), za Agrokub.

Prema ocenama evropskih stručnjaka Srbija i jug Francuske su najbolja podneblja u Evropi za gajenje ruža, jer imaju skoro identičnu mikroklimu, broj sunčanih dana i kvalitet zemljišta. Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolina Šapca, zapadno od Beograda,  oblast Ljiga, Trstenika i Kruševca, Sremčice, Velike Drenove i tako dalje.

Trend potrošnje cveća u svetu i Srbiji je u usponu. Potrošnja raste po godišnjoj stopi od 10 odsto, uz promet preko 200 milijardi EUR na svetskom, i oko 27 miliona EUR na domaćem tržištu.

Uvoz i izvoz

U protekle tri godine, uvoz je daleko značajnije povećan od izvoza, pa je deficit u STR rastao i dosta je uočljiv. Međutim, na osnovu uvozno-izvozne količine izražene u kg/t možemo reći da je taj odnos sličan. Razlika je nastala usled povećanja uvozne cene cveća i ukrasnog bilja, usled otežanih uslova poslovanja izazvanih pandemijom.

Trend potrošnje cveća u svetu i Srbiji je u usponu (foto: Stefan Ribać)

Vrednost spoljnotrgovinske razmene cveća i drugog ukrasnog bilja u 2021. godine iznosila je 27,4 mil. EUR (10,10 tona) od čega je vrednost izvoza iznosila 5,4 mil. EUR (2,90 tone), a vrednost uvoza 22 mil. EUR (7,20 tone).

Najznačajnije izvozno tržište cveća i ukrasnog bilja je EU sa 54 odsto udela, zatim Carinska unija (Rusija, Belorusija i Kazahstan) sa 20 odsto udela u ukupnom izvozu, zemlje CEFTA sa 18 odsto, dok ostale zemlje učestvuju sa osam odsto. U toku 2021. godine izvezeno je cveća i ukrasnog bilja u zemlje EU u vrednosti od 2,89 mil. EUR, od čega najviše u Holandiju oko 1,5 mil. EUR, Poljsku 308 hiljada EUR i Hvatsku 238 hiljade EUR. 

Najveće učešće u izvozu za 2021. godinu ima grupa živo cveće 65 odsto (oko 3,5 mil. EUR). Najznačajnije je bilo tržište  Holandija sa 787 hiljade EUR i Ruska Federacija sa 412 hiljada EUR, za ruže, kalemljene ili nekalemljene, za sadnju.

U Srbiji je najvažnija proizvodnja ruža; sveže, kalemljene i nekalemljene za sadnju. Ruže izvozimo i uvozimo. Ukupan izvoz ruža iznosi 2,7 miliona evra, a uvoz 250 hiljada EUR, dok je uvoz 2020.g. je bio 2,1 milion evra.

U Srbiji je najvažnija proizvodnja ruža (foto: Jelena Lukić)

Uglavnom izvozimo za sadnju, oko 2,1 miliona evra, a uvozimo sveže što je još jedan pokazatelj potencijalne proizvodnje ovog cveća. 

Raditi na povrćanju površina

Cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje, treba da postane profitabilna proizvodna grana, smatraju iz PKS-a.

"U tom smislu je neophodno udruživanje proizvođača radi čvršćeg povezivanja na planu organizovanja proizvodnje i plasmana cveća i ukrasnog bilja, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu. Ne postoji ni jedna naučnoistraživačka organizacija koja radi selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji.

Formirano je nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, i neophodno je istrživački jačati ovu oblast", smatraju i dodaju da je neophodno raditi na povećanju površina pod cvećem i ukrasnim biljem, intenziviranju proizvodnje, umrežavanju i jačanju proizvođača, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za poslovanje.

"Neophodno je pratiti i primenjivati svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu, sa ciljem bolje tržišne pozicioniranosti i podizanja konkurentnosti na svetskom tržištu", zaključuju iz Privredne komore.


Tagovi

Proizvodnja cveća Proizvodnja ruža Izvoz cveća Uvoz cveća Privredna komora Srbije Potrošnja cveća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u