Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlja ruža
  • 14.09.2025. 12:00

Divlji šipak je crveno zlato šuma. Kada je pravo vreme za berbu?

U proseku, iskusan berač može ubrati od 20 do 40 kilograma dnevno, dok početnici obično sakupe 10 do 15 kg.

Divlji šipak je crveno zlato šuma. Kada je pravo vreme za berbu?
Foto: Shutterstock/Oksana Vinopalova
46
0
0

Divlji šipak, Rosa canina, poznat i kao divlja ruža ili pasja ruža, spada među najrasprostranjenije i najcenjenije divlje plodove na našim prostorima. Njegovi crveni plodovi su prava vitaminska bomba.

Ova otporna biljka raste gotovo svuda: na osunčanim ivicama šuma, po livadama i pašnjacima, uz puteve, živice i potoke na nadmorskim visinama od 200 do 1.200 metara. Najkvalitetniji plodovi nalaze se na planinskim padinama i suvim, osunčanim mestima.

Vreme sazrevanja i berbe

Plodovi divljeg šipka sazrevaju od septembra do sredine oktobra, zavisno od lokacije i nadmorske visine.
Berba se obavlja po suvom i sunčanom vremenu, kada bobice postanu intenzivno crvene i lako se odvajaju od grane.

šipurak
Divlji šipak je mnogo više od lekovite biljke (Foto:Shutterstock/Iva Vagnerova)

Spada među najbogatije prirodne izvore vitamina C – u 100 g svežih plodova ima ga čak do 800 mg, što je i do 10 puta više nego u limunu.

Osim toga, sadrži vitamine A, E, K i B-kompleksa, potom minerale - kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, kao i snažne flavonoide i karotenoide, a njegova vlakna su povoljna za probavu. Zbog ovog bogatstva nutrijenata, proizvodi od šipka cenjeni su u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Lekovita svojstva

Plodovi divljeg šipka vekovima se koriste u narodnoj medicini. Naučno je potvrđeno da jačaju imunitet i štite od prehlade i gripe, djeluju protivupalno i ublažavaju bolove u zglobovima, poboljšavaju rad bubrega i mokraćnih puteva, potpomažu detoksikaciju organizma te čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.

Plodovi se retko jedu sirovi, već se najčešće prerađuju. Tako se od njega priprema čaj bogat vitaminom. Pekmez i džem su tradicionalni proizvodi koji čuvaju nutritivnu vrednost.

Vreme je za berbu šipka

Sirupi od šipka su odlični za jačanje otpornosti, a i sokovi i likeri su sve popularniji na tržištu. Sušeni plodovi koriste se tokom cele godine.

Savet beračima

Za one koji planiraju da beru i prodaju šipak, savet je da biraju potpuno zrele i zdrave plodove za najbolju cenu. Količina ubrana tokom dana zavisi od iskustva berača, lokacije i gustine šipka te terena (ravnica ili planina).

U proseku, iskusan berač može ubrati od 20 do 40 kilograma dnevno, dok početnici obično sakupe 10 do 15 kg.


Tagovi

Pasja ruža Berba Divlji šipak Divlja ruža


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.