U proseku, iskusan berač može ubrati od 20 do 40 kilograma dnevno, dok početnici obično sakupe 10 do 15 kg.
Divlji šipak, Rosa canina, poznat i kao divlja ruža ili pasja ruža, spada među najrasprostranjenije i najcenjenije divlje plodove na našim prostorima. Njegovi crveni plodovi su prava vitaminska bomba.
Ova otporna biljka raste gotovo svuda: na osunčanim ivicama šuma, po livadama i pašnjacima, uz puteve, živice i potoke na nadmorskim visinama od 200 do 1.200 metara. Najkvalitetniji plodovi nalaze se na planinskim padinama i suvim, osunčanim mestima.
Plodovi divljeg šipka sazrevaju od septembra do sredine oktobra, zavisno od lokacije i nadmorske visine.
Berba se obavlja po suvom i sunčanom vremenu, kada bobice postanu intenzivno crvene i lako se odvajaju od grane.
Spada među najbogatije prirodne izvore vitamina C – u 100 g svežih plodova ima ga čak do 800 mg, što je i do 10 puta više nego u limunu.
Osim toga, sadrži vitamine A, E, K i B-kompleksa, potom minerale - kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, kao i snažne flavonoide i karotenoide, a njegova vlakna su povoljna za probavu. Zbog ovog bogatstva nutrijenata, proizvodi od šipka cenjeni su u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Plodovi divljeg šipka vekovima se koriste u narodnoj medicini. Naučno je potvrđeno da jačaju imunitet i štite od prehlade i gripe, djeluju protivupalno i ublažavaju bolove u zglobovima, poboljšavaju rad bubrega i mokraćnih puteva, potpomažu detoksikaciju organizma te čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.
Plodovi se retko jedu sirovi, već se najčešće prerađuju. Tako se od njega priprema čaj bogat vitaminom. Pekmez i džem su tradicionalni proizvodi koji čuvaju nutritivnu vrednost.
Sirupi od šipka su odlični za jačanje otpornosti, a i sokovi i likeri su sve popularniji na tržištu. Sušeni plodovi koriste se tokom cele godine.
Za one koji planiraju da beru i prodaju šipak, savet je da biraju potpuno zrele i zdrave plodove za najbolju cenu. Količina ubrana tokom dana zavisi od iskustva berača, lokacije i gustine šipka te terena (ravnica ili planina).
U proseku, iskusan berač može ubrati od 20 do 40 kilograma dnevno, dok početnici obično sakupe 10 do 15 kg.
Tagovi
Autor