Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šipka
  • 11.09.2018. 18:15

Vreme je za berbu šipka

Šipak je plod divlje ruže, a sakuplja se tokom septembra i oktobra. Cenjen je zbog lekovitih svojstava. Od njega se pripremaju čajevi, pekmezi, marmelade, vina, likeri, sirupi.

Foto: Pixabay/Hans
  • 14.319
  • 100
  • 0

Od početka septembra do novembra je vreme berbe divljeg šipka, koji je jedna od najstarijih biljnih vrsta koju je čovek koristio. Divlji šipak je plod divlje ruže Rose canine, pripada porodici ruža Rosaceae. Osim naziva divlja ruža, poznati su i drugi narodni nazivi: pasja ruža, šipkovina, šip, šibek, plotna družica, ruža, ružaljka.

Divlja ruža je listopadan grm visok oko dva metra. Biljka je trnovita. Listovi su jajoliki, oštro nazubljeni i neparno raspoređeni. Cvetovi su belo-rozi ili roze obojeni. Plod je crvena boba ispunjena mnoštvom semenki i dlačica. Od divlje ruže koriste se listovi, cvetovi, latice cvetova, plod i semenke. Dlačice unutar ploda deluju iritirajuće i mogu izazvati jak svrab.

Plod se koristi svež, osušen ili prerađen. Sadrži minerale, tanin, vitamine D, B i P, provitamin A i prava je riznica vitamina C. Sadržaj ovog vitamina se kreće od 1.700 do 2.000 mg/100g ploda. Najčešće se koristi osušen za pripremu čaja tokom zime, ali od njega se pripremaju pekmezi, marmelade, likeri, kompoti, sirupi i vino, jer kuvanjem ne gubi korisne materije.

Kada brati plodove šipka?

Optimalno vreme za berbu šipka je od sredine septembra do sredine oktobra, ali i zavisnosti od vremenskih uslova plodovi se beru sve do novembra. Bere se plod koji još nije potpuno dozreo. Berbu na jednom grmu treba obavljati sukcesivno, zbog neravnomernog zrenja plodova. Zeleni, nedozreli i tvrdi plodovi, kao i prezreli i mekani plodovi, nisu za berbu. Ovi plodovi nisu lekoviti. Plodovi se beru dok su svetlo-crvene boje.

Berba se obavlja kada je vreme suvo i sunčano. Odmah nakon berbe plodove je potrebno očistiti, uzdužno prerezati i staviti da se suše. Šipak se suši na temperaturi od 40°C, jer na toj temperaturi plodovi zadržavaju crvenu boju.

Osušene plodove možemo usitniti ili samljeti.

Primena u narodnoj medicini i gastronomiji

Plodovi su zaliha mnogih korisnih materija tokom zimskih dana. Šipak pozitivno deluje na imunitet organizma, otpornost na mnoge bolesti. Može se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljnim vrstama.

Pekmez od šipka

Pekmez od šipka je u grupi omiljenih pekmeza, ali njegova priprema zahteva mnogo rada.

Za pripremu pekmeza od šipka potrebno nam je:

  • 4kg očišćenih plodova šipka,
  • 2,5kg šećera.

Priprema pekmeza:

Sakupljene plodove šipka je potrebno očistiti od nečistoća, sa plodova odstraniti crne kapice i drške. Nakon toga ih je potrebno oprati, ostaviti da se prosuše i omekšaju. Plodove šipka preliti vodom i kuvati dok u potpunosti ne postanu mekani, oko 30 do 40 minuta. Nakon toga se sve propasira ili samelje. Dobijena masa se razblaži sa malo vode, prema potrebi, kako bi se lakše procedila i odvojile semenke. Kada se odvoje semenke, dobijena masa se procedi kroz sitnu cediljku, kako bi se odstranile fine dlačice iz unutrašnjosti ploda. Ako je potrebno staviti gazu preko cediljke i ponoviti postupak.

Masa se stavi na kuvanje i lagano ukuvava. Kada je mukuvana oko 1/3 početne količine i postala dovoljno gusta, doda se šećer i nastavi sa kuvanjem i mešanjem. Skuvan pekmez sipati u sterilisirane teglice koje zatvorimo i okrenemo naopako. Teglice ostavimo do sutra da se hlade, a zatim se odlažu na mesto za zimnicu.

Čaj od šipka i nane

Uzeti jednu veliku kašiku usitnjenog šipka i kuvati u 3dl vode. Nakon pet minuta dodati dva do tri lista nane. Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno. Kada se prohladi, dodati med. Ovaj čaj je vrlo ukusan, pije se tokom dana. Najbolje je popiti šolju ovog čaja pre spavanja, jer će nas umiriti i omogućiti dobar san.

Ulje od šipka

Za pripremu ovog ulja potrebno vam je: šipak, alkohol i hladno ceđeno ulje od kukuruza, masline ili suncokreta.

Plodove očistiti od drškica i kapica, oprati. Ostaviti da se plodovi prosuše, zatim ih očistiti od semenki. Semenke je potrebno samleti, a dobijena masa se navlaži 70% alkoholom. Posudu staviti na tamno mesto tokom jedne nedelje. Koristiti emajlirano posuđe ili posuđe od nerđajućeg čelika.

Posle odležavanja i izdvajanja korisnih matrija, masa se prelije uljem i to tako da je u potpunosti prekrivena uljem. Kuvanje mase se obavlja na vodenom kupatilu, odnosno posudi sa vodom koja bi trebalo da bude zagrejana na oko 40°C. Lagano kuvanje traje oko četiri sata, a temperatura se uvek održava između 40°C i 50°C. Masa se povremeno meša. Ovo je potrebno kako bi ispario sav alkohol.

Posle kuvanja uljnu masu ostaviti da se ohladi do sledećeg dana. Kuvanje se ponavlja tri puta tokom tri dana kako bi se odstranio sav alkohol koji smo dodali. Nakon trećeg puta ostaviti da se hladi 24h i zatim se ulje odlije u drugu posudu, a ostavi talog.

Čuva se u bočicama od tamnog stakla na tamnom i suvom mestu. Ulje od divlje ruže koristi se u kozmetici za tretiranje bora, strija, ožiljaka, upalnih bolesti kože, tretmana ožiljaka od akni.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je žbunolika biljka koja dostiže visinu do 3 m. U proleće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvetovi, a iz njih nastaju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine u... Više [+]

Tagovi

Berba šipka Šipak Recepti Čaj Pekmez Ulje od šipka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.