Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gavez
  • 15.01.2016. 12:00

Gavez - odlična osoka za prihranjivanje

Pored toga što se gavez koristi u narodnoj medicini kao lekovita biljka, osoka od lista ili korena te korovske biljke odličan je preparat za prihranu voća i povrća jer je bogata kalijumom i drugim mineralima, a list gaveza pogodan je i za malčiranje, naročito kada je reč o plodovitom povrću.

Foto: vladteodor/bigstock.com
  • 4.663
  • 983
  • 0

Gavez je vrlo korisna biljka koja je svoju primenu našla i u narodnoj medicini. Od gaveza se pripremaju mnogi preparati, u obliku tinktura ili masti, koji se najčešće koriste kod artritisa, gihta i reume, ali i kod preloma kostiju i uganuća. Značajnu ulogu ima i u povrtarstvu, ali i voćarstvu i vinogradarstvu, naročito ako je reč o organskoj proizvodnji.

Gavezov koren kao tinktura

Kod pripreme tinkture važno je dobro oprati sirovi koren gaveza. Zatim se sitno seckanim korenom napuni tegla u koju se potom do vrha nalije rakija. Ovaj preparat potrebno je držati 3-4 nedelje na toplom mestu. Gotov preparat se procedi i koristi za masažu kod izraženih bolova.

Mast od gaveza

Za pripremu gavezove masti kao osnova je potrebna neslana svinjska mast. Prvo se zagreje 500 grama masti, pa se u nju doda 150 grama sitno seckanog korena gaveza i sve to se zajedno prži na laganoj vatri 10-ak minuta, a nakon toga se ostavi preko noći da se ohladi. Da bismo dobili finalni proizvod potrebno je da narednog dana kompletan preparat zagrejemo da bismo mast mogli preko gaze da procedimo i naspemo u posude, najbolje plastične ili staklene. Na kraju se u mast, prema sopstvenom izboru i preferencijama, može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina ili lavande. Ovakav preparat čuva se na hladnom mestu.

Gavez između mladih jabuka

Gavez je odličan i za pripremu osoke

Zanimljivo je to što je osoka od gaveza odlična za prihranjivanje, naročito kada je reč o plodovitom povrću, ali i za voćnjake i vinograde jer jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Gavez sadrži kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar, cink, selen i germanijum (organski oblik), kao i vitamine iz B grupe.

O dobrim iskustvima u pripremanju osoke od gaveza čuli smo i od nekoliko proizvođača koji se bave ekološkom proizvodnjom voća i povrća.

Oni tu korovsku biljku koriste za pravljenje đubriva jer je naročito bogata kalijumom. Kombinacijom gaveza, koprive koja u sebi ima azota i sleza, koji je bogat fosforom, dobija se odlična kombinacija mešanog organskog đubriva sa najvažnijim hranljivim materijama potrebnim biljkama. Osoka se dobija tako što se list gaveza potopi u vodu, u razmeri 1 kg lista te biljke na 10 litara vode. To se ostavi da odstoji sve dok lišće ne istruli, a može početi da se koristi kada osoka prestane da peni.

Maceriranje korena gaveza

Za zalivanje biljaka tako dobijena osoka upotrebljava se razređena vodom: na 1 litar osoke treba uzeti 10 litara vode i izmešati. Za prskanje se pravi znatno manja kocentracija - 1%. Dakle, 1 litar osoke pomeša se sa 100 litara vode. Međutim, proizvođači koriste još jedan, manje poznat postupak dobijanja osoke od gaveza.

Od korena gaveza pravi se macerat. Drvenim čekićem se istuca koren gaveza da bi iscurila sluzava materija bogata kalijumom. Tako zdrobljenu masu treba ostaviti u posudi, zapremine oko 15 litara koju je potrebno do vrha napuniti vodom. Mešavina stoji do proleća, kada se od nje pravi preparat za prskanje i to tako što se pomeša litar takvog macerata sa 100 litara vode. Takvom mešavinom možemo prskati jabuke, i to dva puta, krajem maja i krajem juna ili početkom jula. Osim toga ovaj preparat se primenjuje i kod paradajza, krastavaca i tikvi. Proizvođači savetuju da osokama od gaveza, koprive i drugog bilja ne treba biljke prskati više od 2-3 puta.

Malčiranje listovima gaveza

Lišće gaveza može da se koristi i kao malč u povrtnjaku, a odličan je za plodovito povrće, naročito paradajz, tikvu i papriku. Povrće se, osim svežim, može malčirati i suvim mlevenim listom gaveza. Preparati napravljeni od ove biljke posebno se preporučuju za đubrenje u organskoj proizvodnji. Stoga neki, da bi osigurali dovoljno lišća za takav postupak, sade gavez. Sama sadnja je vrlo jednostavna jer se mogu posaditi delovi korena isečeni na dužinu 2-3 centimetra.

Foto: vladteodor/bigstock.com


Tagovi

Povrće Voće Kalijum Osoka Gavez Koren Mast Tinktura Živa zemlja Kompost Povrtarstvo Malč Lišće gaveza Maceriranje korena


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno saradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u porodičnom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorti jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.