Pretraživanje tekstova
Nekako zaziremo od jedenja cveća jer ne znamo šta da očekujemo od njegovog ukusa. Osim toga, bojimo se da se u njemu krije prašina koju nećemo moći da operemo ili pak razne bubice.
Maslačak je u rano proleće namirnica broj jedan ljubitelja samoniklog bilja. Njegovi listovi sadrže vitamine A, B2, B6, C, D kao i natrijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i kalijum. Beru se dok su mladi, dok maslačak ne procveta, ali samo zato jer stariji imaju nešto gorči okus.
Njegovi pupoljci se konzervišu kao kapari, a cvet koristi za takozvani med.
Većina zna da se i cvetovi jedu, ali malo ko to i radi. Nekako zaziremo od jedenja cveća jer ne znamo šta da očekujemo od njegovog ukusa. Osim toga, bojimo se da se u njemu krije prašina koju nećemo moći da operemo ili pak razne bubice.
Ipak, puno je više benefita da se bacite na žute glavice jer su, kao prvo, finog, blagog, slatkastog ukusa meda. Aromatičan je, a ako je nešto stariji ili pak raste direktno na suncu, može biti gorkast. Ta se gorčina smanjuje ako ga koristite u salati, prženjem ili kuvanjem. Ipak, garantovano, najfiniji je sveži, odmah s livade.
Možete ga nabrati i jesti za doručak ili večeru kao što biste, na primer, rotkvicu, mladi luk ili kakvo drugo sveže povrće. Staviti ga na sendvič ili umešati u salatu.
Takođe, umešan u smesu za palačinke, on se može pohovati ili pak dodati kajgani. Ipak, prava je šteta termički ga obraditi.
Cvet, kao i list, sadrži brojne hranljive i lekovite materije. Bogat je antioksidansima kao što su luteolin i kvercetin čijom se konzumacijom mogu smanjiti upale u telu.
U narodnoj je medicini poznat kao biljka koja podstiče rad jetre i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. U slučaju da je cvet gorak, podstaći će lučenje probavnih sokova i poboljšati apsorpciju hranljivih materija i doprineti zdravlju creva.
Cvet možete osušiti za čaj ili razne salate.
Tagovi
Aromatičan Cvet maslačka Ukus cveta Ukus meda Lekovite materije
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!