Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvet maslačka
  • 07.04.2025. 07:30

Hleba i maslačka: Kakvog mu je ukusa cvet?

Nekako zaziremo od jedenja cveća jer ne znamo šta da očekujemo od njegovog ukusa. Osim toga, bojimo se da se u njemu krije prašina koju nećemo moći da operemo ili pak razne bubice.

Hleba i maslačka: Kakvog mu je ukusa cvet?
Foto: Maja Celing Celić
  • 142
  • 18
  • 0

Maslačak je u rano proleće namirnica broj jedan ljubitelja samoniklog bilja. Njegovi listovi sadrže vitamine A, B2, B6, C, D kao i natrijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i kalijum. Beru se dok su mladi, dok maslačak ne procveta, ali samo zato jer stariji imaju nešto gorči okus.

Njegovi pupoljci se konzervišu kao kapari, a cvet koristi za takozvani med.

Blagi, slatkasti ukus meda

Većina zna da se i cvetovi jedu, ali malo ko to i radi. Nekako zaziremo od jedenja cveća jer ne znamo šta da očekujemo od njegovog ukusa. Osim toga, bojimo se da se u njemu krije prašina koju nećemo moći da operemo ili pak razne bubice.

maslačak
Maslačak koji raste u hladovini manje je gorak

Ipak, puno je više benefita da se bacite na žute glavice jer su, kao prvo, finog, blagog, slatkastog ukusa meda. Aromatičan je, a ako je nešto stariji ili pak raste direktno na suncu, može biti gorkast. Ta se gorčina smanjuje ako ga koristite u salati, prženjem ili kuvanjem. Ipak, garantovano, najfiniji je sveži, odmah s livade.

Kada je najbolje brati listove maslačka?

Možete ga nabrati i jesti za doručak ili večeru kao što biste, na primer, rotkvicu, mladi luk ili kakvo drugo sveže povrće. Staviti ga na sendvič ili umešati u salatu.

Takođe, umešan u smesu za palačinke, on se može pohovati ili pak dodati kajgani. Ipak, prava je šteta termički ga obraditi.

Podstiče rad jetre

Cvet, kao i list, sadrži brojne hranljive i lekovite materije. Bogat je antioksidansima kao što su luteolin i kvercetin čijom se konzumacijom mogu smanjiti upale u telu.

U narodnoj je medicini poznat kao biljka koja podstiče rad jetre i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. U slučaju da je cvet gorak, podstaći će lučenje probavnih sokova i poboljšati apsorpciju hranljivih materija i doprineti zdravlju creva.

Cvet možete osušiti za čaj ili razne salate.


Tagovi

Aromatičan Cvet maslačka Ukus cveta Ukus meda Lekovite materije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.