Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovitost maslačka
  • 13.04.2019. 10:00

Lekoviti sirup od maslačka - kako ga pripremiti

Maslačak je svima nama dobro poznata samonikla prolećna biljka, koja vrhunac cvetanja dostiže u aprilu, a ponekad i tokom maja. Za jednu meru sirupa potrebno je 400 cvetova maslačka, ubranih na suncu, kada su najviše iscvetali, litar vode i jedan limun isečen na krugove.

Foto: Depositphotos/Nevada31
  • 11.020
  • 76
  • 1

Sezona cvetanja maslačka u punom je jeku. Ova biljka, višestruko je korisna, a od njenih cvetova pravi se čuveni sirup, koji svojom teksturom podseća na med, u narodu poznatiji kao lek za pluća. Vrlo je jednostavno napraviti ga, a potrebno je samo jedno popodne. Evo i recepta.

Maslačak, ukras i lek

Maslačak je svima nama dobro poznata samonikla prolećna biljka, koja vrhunac cvetanja dostiže u aprilu, a ponekad i tokom maja. Karakteristična je po izuzetno žutim cvetovima, a kako kažu stručnjaci, uspeva na skoro svakoj vrsti zemljišta. Pripisuju mu se brojna lekovita svojstva, između ostalog, smatra se da je maslačak izuzetno koristan za obnavljanje imuniteta, mada se u starim udžbenicima o lekovitom bilju, navodi da bi ga trebale izbegavati trudnice i dojilje.

Vrhunac cvetanja maslačka je u aprilu (Foto: Gordana Vila) 

Ova biljka, jedna je od retkih, čiji se skoro svi delovi koriste i smatraju izuzetno zdravim. Za koren maslačka, naši stari kažu da se koristi kod lečenja najtežih obolenja. Od sušenog i samlevenog korena, često se pravi čaj dok je list maslačka  ili radič veoma često na trpezi, kao salata.

Sirup od cveta maslačka

Ipak, posebno mesto među lekovitim proizvodima nastalim od maslačka, zauzima takozvani med od njegovih cvetova.

Za jednu meru sirupa potrebno je 400 cvetova maslačka, ubranih na suncu, kada su najviše iscvetali, litar vode i jedan limun isečen na krugove. Maslačak sa limunom, u vodi kuvati 20 minuta, a nakon toga smesu procediti. U proceđenu smesu dodati dva kilograma šećera i sok od dva isceđena limuna, a nakon toga vratiti na šporet. Nakon što smesa dostigne tačku ključanja, dalje kuvati 30 minuta, a zatim vruć i gustu smesu koja podseća na med sipati u sterilisane tegle. 

Za jednu meru potrebno je 400 cvetova maslačka (Foto: Gordana Vila) 

Za sirup  od maslačka smatra se da je prirodni lek protiv kašlja kod prehlade. Smatra se i da je odličan "čistač" pluća od nikotina i drugih toksina. Preporučuje se da se uzimaju po tri kašike ovog sirupa dnevno. Provereno, umiruje kod suvog, intenzivnog kašlja, izazvanog prehladom. Ipak, prilikom korišćenja, oprezni bi trebalo da budu ljudi skloni alergijama.

U svakom slučaju, livade su pune zlatnog blaga. Zato ne propustite da sledeći sunčani dan provedete u prirodi i naberete maslačak. Recimo, baš za ovaj sirup jer doćiće zima i sa sobom doneti prehlade i kašalj. A retko šta je bolje od prirodnog, domaćeg leka.


Tagovi

Med od maslačka Lekovitost maslačka Sirup Uzgoj maslačka Lekovito bilje


Autorka

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃