Pretraživanje tekstova
Svaka biljka je, priča za sebe, kaže Marko Popović, a priprema se onda kada u sebi sadrži najjača lekovita svojstva.
Lekovite tinkture od crne zove, kantariona, šipka ili koprive, vešto izrađuje Marko Popović iz Vranja, inače informatičar po struci. Zbog ličnih zdravstvenih problema okrenuo se biljkama i počeo da ih koristi kako bi ublažio tegobe. Vremenom je počeo da ih upoznaje i da sam priprema različite tinkture. Najpre za svoju porodicu, a potom i za prijatelje.
U ovaj svet ozbiljnije je ušao kada se udružio sa društvima koja se bave berbom lekovitih biljaka. Od njih je učio i sve što je trebalo da zna o njihovim svojstvima, načinu berbe i spremanju tinktura. Uporedo, čitao je stručnu literaturu kako bi znanje dodatno nadogradio. Ipak, ističe da se o lekovitom bilju najviše uči tek kada se krene u berbu, ali sa dobrim poznavaocem.
Nijedna lekovita biljka ne raste svuda i na svakom mestu. Da bi došao do onih zdravih i kvalitetnih za svoje tinkture, sa ljudima sa kojima je učio ovaj zanat, zašao je duboko u planinske terene Vlasine, Kopaonika, Stare planine, kao i predele oko Manastira Svetog Prohora Pčinjskog.
"Neverovatan je osećaj kada svojom rukom uberete neku od tih biljaka, o čijim lekovitim svojstvima su napisane knjige pre 100, pa i više godina. A kada još probate njihov ukus i u nozdrvama osetite i miris, onda je zapamtite za čitav život", priča naš sagovornik.
Jedan dan potreban je da bi se upoznala jedna biljka na terenu, priča nam on. Ako bi svaki dan tokom godine išao u berbu, znao bi svojstva 365 biljaka. Za pet godina bi mogao da kaže da poznaje više od 1.000, što predstavlja jednu pravu enciklopediju.
IT inženjer postao je uspešan poljoprivrednik zahvaljujući supruzi
Svaka biljka je, priča za sebe, kaže Marko, a priprema se onda kada u sebi sadrži najjača lekovita svojstva. Berbu treba obavljati po lepom i sunčanom vremenu, ali i kada je zaredom bilo najmanje četiri sunčna dana. Tinkture od crne zove, podubice, ćuranovog repa, kantariona, šipka, koprive pravi ručno i bez ikakvih dodataka. Posebno se raduje crnoj zovi od čijeg cveta se u njegovom kraju pravi sok. Lekovite su njene crne bobice koje se javljaju kada biljka precveta, a leče prehlade i viruse.
"Verujete mi, nema boljeg leka od nje za ove tegobe. Otkako smo u našoj porodici počeli da koristimo crnu zovu, ne znamo za prehlade. Veoma prija i našoj deci koja se za nekoliko dana izbore sa virusom."
Od crne zove pravi sirup i tinkturu. Biljku ili plod stavi u alkohol u kojem, u zavisnosti od njegove jačine, stoji od 40 do 50 dana. Mućka smesu više puta u toku dana, a nakon tog perioda, procenjuje da li može da se pakuje u flašice.
"Tinktura je gotova tek kada se biljka izvadi iz alkohola. Ako je prozirna, to je znak da može da se procedi i pakuje", kaže naš sagovornik.
Kod njega mogu da se kupe i tinkture od gljive ćuranov rep. Pravi je tako što je najpre drži u alkoholu, potom kuva na maloj temperaturi, a zatim tu vodu pomeša sa alkoholom.
Mnogi od njega kupuju i ceđ za pranje kose, u narodu poznatiji kao šampon naših baka i prabaka. Po njega uglavnom dolaze oni koji su iskoristili sve moguće opcije protiv opadanja kose, oštećene i masne kose.
"Kada jednom kupe naš proizvod, uvek nam se vraćaju. Jedina mana mu je što je jak i što prilikom upotrebe može da skine farbu sa kose."
Gde god se pojavi sa svojim proizvodima, kaže nam za kraj, najviše se kupuju tinkture za smirenje i ublažavanje tegoba u želucu.
Tagovi
Lekovite tinkture Marko Popović Ceđ Lekovite biljke Izrada lekovitih tinktura Tinktura od ćuranovog repa Tinktura od crne zove
Autorka
Više [+]
Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.