Pretraživanje tekstova
Hrizanteme su trajna, višegodišnja biljka koja se sadi u proleće. Ipak, hrizanteme koje se prodaju u jesen tretiraju se kao jednogodišnje biljke.
Cveće koje krasi bašte do kasne jeseni jesu lepe hrizanteme. Iako se kod nas najčešće doživljavaju kao cveće kojim se ukrašavaju grobovi, hrizantema u ostatku sveta nema takav status. Ovim cvećem ukrašavaju se domovi, bilo u vazama kao rezano cveće, u saksijama ili na okućnicama.
Sigurno se pitate, zašto taj raskošan grm cvetova od pahuljasto belih, preko nežno žutih, jarko narandžastih do zagasito crvenih, ne posaditi u jesen u svoju baštu?
Nemojte ni pokušavati.
Hrizanteme su trajna, višegodišnja biljka koja se sadi u proleće. Ipak, hrizanteme koje se prodaju u jesen tretiraju se kao jednogodišnje biljke. One su tada u punom cvatu, a jednom kada je cvet u punom cvatu, došao je do svog vrhunca, piše almanac.com. Zato uvek kupujte hrizanteme sa pupićima jer će vam tada duže trajati.
Kada bi se hrizanteme od avgusta nadalje posadile u zemlju, u većini slučajeva ne bi preživele zimu u područjima ni sa jednocifrenim minusima. Razlog je taj što hrizanteme posađene na kraju sezone ili u fazi cvetanja, energiju ne usmeravaju ka korenju što je važno za održavanje biljke preko zime, nego u cvet. Zato ih je najbolje posaditi u proleće.
Šta možete da uradite da biste ih sačuvali preko zime? Nakon što su ocvale, unesite ih na hladno (do 10°C) i tamno mesto poput podruma i slične prostorije. Ne skidajte lišće ni cvetove sa biljke, a zemlju sve vreme držite vlažnom.
Biljku napolju posadite na proleće, nakon poslednjeg mraza.
U slučaju da u bašti već imate hrizanteme, pripazite ako živite u području gde se temperatura zimi redovno spušta ispod nule jer hrizanteme tada mogu izmrznuti. Zato je bolje ne orezivati je pre zime nego ostaviti lišće i stabljike koje će pomoći da hrizantema preživi zimu. Svakako dodajte i 10 do 15 centimetara malča u cilju zaštite.
Tagovi
Uzgoj hrizantema Hrizantema Višegodišinja biljka Presađivanje
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!