Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrizantema
  • 26.11.2018. 16:00

Jesenja ruža ukras i u hladnim danima

U hladnim danima, kada je sve manje cveća u vrtovima, jesenje ruže nesumnjivo privlače veliku pažnju. Odlične za kombinovanje sa zimzelenim biljkama, lake za održavanje, ove ruže upotpuniće izgled vaše terase ili dvorišta na pravi način.

Foto: Pixabay / cocoparisienne
  • 8.047
  • 18
  • 0

Ima je u svim bojama, a hladni jesenji dani i košava joj ne mogu ništa. Laka za održavanje, jesenja ružica pravi je ukras ovog godišnjeg doba. Veoma je često možemo videti u dvorištima i na terasama. Ukoliko se odlučite da svoj prostor oplemenite ovim cvetom, verovatno ćete u njegovoj lepoti uživati do sredine decembra.

Jesenja hrizantema, kako je neki nazivaju, svoju istoriju vezuje za daleki Japan. Kao simbol japanske carske porodice ovo cveće osvojilo je gotovo čitav svet.

"Specifičnost vezana za zimsku ružicu je ta što ona ne mrzne kada se posadi u zemlju i može podneti izuzetno niske temperature. Kada se posade u zemlju opstaju, i tokom proleća se brzo šire i razmnožavaju", ističe cvećarka Ljiljana Jokić.

Nega i razvoj jesenje ruže

Kada prođe cvetanje jesenjih ruža, neophodno je i pravilno tretiranje i održavanje kako bi opastale i tokom sledeće godine. Hrizantemi najviše odgovara gajenje u saksiji ili žardinjeri. Da bi sačuvale svoj loptasti žbun, prijaće im sunčano mesto, a senka i polusenovita mesta nisu dobar izbor.

Nega posle cvetanja traži da skratite jesenje ruže na visinu od oko 20 cm. Tokom zime, u toplijim krajevima mogu ostati napolju, ali je ipak najbolje da ih pre mrazeva izvadite iz zamlje i čuvate u sanduku sa ilovastim kompostom na tempreturi od pet do sedam stepeni.

"Kada ružica precveta, ona se odseče, tj. odstrani se deo koji je uveo. Takođe je saksije poželjno uviti u najlon ili foliju, kako bi se sprečilo eventualno mržnjenje. Ukoliko je ružica posađena u dvorištu, nije neophodno obezbeđivanje. Potrebno im je rastresito zemljište (jer je osetljiva na vlagu) i idealan razmak u vrtu treba da bude 40 centimetara. Treba birati polusenovito mesto i što dalje od letnjih cvetnica. Da bi bujno cvetala, treba je prihranjivati tečnim đubrivom već početkom avgusta. Jer one cvetaju upravo od avgusta do sredine decembra", kaže Joksićeva.

Lepše i od muškatli

Jesenje ružice su preuzele primat popularnim muškatlama, koje su takođe izdašne u cvetanju i višegodišnje su biljke. "Za muškatle je potrebno, posebno za one ledene muškatle, da temperatura ne spada ispod plus tri stepena. Takve muškatle se sklanjaju i orezuju stalno, kako bi se novi pelceri razvijali", napominje cvećarka.

Dok su u cvetu, jesenje ruže treba obilno zalivati, a baštenski puževi mogu biti jedna od najvećih opasnosti za ovu biljku, jer mogu obrstiti lišće, kao i mlade biljke.


Tagovi

Jesenja ruža Hrizantema Muškatle Nega jesenjih ruža Ljiljana Jokić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević