Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 25.12.2021. 07:30

Kako se uzgaja lekoviti miloduh?

Od miloduha se pripremaju čajevi, tinkture, sirupi. Koristi se u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, a u narodnoj medicini kao lek protiv kašlja.

Foto: Depositphotos/MarinkaBuronka
  • 2.294
  • 85
  • 0

Miloduh (lat. Hyssopus officinalis) se od davnina koristi u narodnoj medicini. Poznat je i pod nazivom izop. Upotrebljava se kao sirovina za razne lekovite čajeve, pripremu tinktura, kao začin i za proizvodnju eteričnog ulja.

Ova lekovita biljka iz porodice Lamiaceae može da se uzgaja na suvim, kamenitim i osunčanim lokacijama. To je grmovita biljka visine 60 cm, maksimalno dotiže 80 cm. Koren je veoma dobro razvijen, a prizemni deo grma odrveni i prekriven je brojnim listovima. Cela biljka ima veoma prijatan miris. Cvetovi su plavo-ljubičasti, ružičasti, a mogu biti i beli. Gusto su poređani na vrhu stabljike u vidu klasa. Cveta od jula do kraja avgusta. Plod je sitan, dug dva do tri milimetra. Masa 1.000 zrna je oko jednog grama.

Kao rezultat selekcijskog rada stvorene su sorte koje se razlikuju po produktivnsti zelene mase, sadržaju eteričnih materija, većoj proizvodnji semena.

Dobro podnosi sušu

Dobro raste na sunčanim lokacijama gde je zemljište dobro drenirano, plodno i neutralne ili blago alkalne pH reakcije. Ne podnosi senku. Zahteva toplotu za svoj rast, ali pokazuje dobru izdržljivost na niske temperature tokom zimovanja. Mlade biljčice i izdanci su osetljiviji na negativne temperature.

Ne voli zabareno zemljište. Zbog razvijenog korenovog sistema dobro podnosi sušna razdoblja.

Sadnja miloduha

Radi se o višegodišnjoj kulturi. Na istoj parceli miloduh može ostati oko 20 godina. Treba napomenuti da su biljke najproduktivnije u zasadima starim od šeste do desete godine. Može se razmnožavati semenom iz rasadničke proizvodnje ili direktnom setvom, deljenjem grma, ukorenjavanjem zelenih ili zrelih reznica. Najisplativija i najsigurnija je sadnja kvalitetnih sadnica dobijenih iz reznica.

Pre sadnje je potrebno obaviti duboko oranje uz istovremeno đubrenje, a zatim drljanje i ravnjanje. Sadnja se obavlja u junu ili oktobru u redove koji trebaju biti što ravniji zbog mehanizacije. Udaljenost sadnica u redu je 30 cm, a dubina otvorenih redova (plitkih brazdi) je do 18 cm. Najbolja je jesenja sadnja, jer biljke uđu u zimu ukorenjene i prilagođene na novu sredinu. Međuredna udaljenost je do 50 cm.

Tokom vegetacije potrebno je redovno okopavanje i suzbijanje korovskih biljaka.

Berba i upotreba

Za dobijanje ulja bere se u fazi cvetanja od jula do sredine avgusta. Berba se može obavljati mehanizovano i ručno.

Iz nadzemne cvetne mase (cvetova i listova) dobija se lekovito ulje žuto-zelene boje sa jakom aromom kamfora i pomalo gorkog ukusa. Ovo ulje deluje protivupalno, epitelizirajuće, antispazmatično, baktericidno, smanjuje znojenje, stimuliše apetit, upotrebljava se u kozmetičkoj industriji. U prehrambenoj industriji se koristi za aromatizaciju bombona, likera, kao začin jelima, sastojak salata, soseva, bezalkoholnih pića.

U narodnoj medicini se miloduh koristi kao lek protiv kašlja, pomaže iskašljavanje kod problema sa bronhitisom i drugim plućnim oboljenjima, čisti krv.

Čaj se priprema od četiri grama cvetnih vrhova sa listovima koji se preliju sa dva decilitra vrele vode. Treba da odstoji 10 minuta u poklopljenoj posudi, a zatim se procedi i pije. Konzumiraju se dve do tri šolje u toku dana i to kada postoji sluz koju treba izbaciti iz disajnih organa.

Od ove se biljke pripremaju razne čajne mešavine, tinkture i sirupi. Osim toga, on je odlična medonosna biljka, a ima i dekoratinu vrednost. 


Tagovi

Lekovito bilje Miloduh Izop Protiv kašlja Čaj Berba Sadnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu