Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cydalima perspectalis
  • 04.05.2017. 16:15

Kako suzbiti šimširovog moljca?

Šimširov moljac je štetočina koja je tri godine prisutna kod nas. Najveći problem kod suzbijanja predstavlja kasno uočavanje, jer mlade gusenice napadaju unutrašnji deo biljke.

Foto: Danijela Plavšić
  • 6.998
  • 158
  • 0

Šimširov moljac lat. Cydalima perspectalis je štetočina koja je nova kod nas, ali i u regionu. Poreklo vodi iz Azije, a u Evropi je prvi put zapažena 2006. godine, u Nemačkoj.

Pretpostavlja se da je uvezena zaraženim sadnim materijalom, a odatle se širila u ostale delove Evrope. U Srbiji i Hrvatskoj prisutan je tri godine, dok je u Bosnu i Hercegovinu prenesen godinu dana kasnije.

Izgled i karakteristike štetočine

Ukoliko na grmu nema lišća, a prisutna je svilena paučina - radi se o šimširovim moljcu.

Leptir (imago) je bele boje, jaja polaže sa donje strane lista. Mlade gusenice su zelene boje, borave u unutrašnjosti biljke skrivajući se i hraneći listom. Starije gusenice su zelene boje, sa karakterističnom crnom prugom i tankim belim prugama, te crnim tačkama na leđnoj strani. Proždiru čitave listove i od biljke ostaju samo grane obavijene paučinom.

Štetočina ima dve do tri generacije godišnje, prezimljava u stadijumu gusenice, a prva generacija se javlja u proleće. Njegovo prisustvo može biti i do oktobra, zavisno od vremenskih uslova. Hrani se listom šimšira, božikovinom i japanskom kurikom, ali ne napada voćarske i povrtarske kulture.

Grmove je potrebno dobro pregledati i utvrdi prisustvo gusenice, koja se hrani listom ovog ukrasnog bilja. Ona je u stanju da ga potpuno obrsti i da izazove potpunu defolijaciju šimšira, što može dovesti do sušenja celog grma.

Problem kod suzbijanja

Najveći problem kod suzbijanja ove štetočine je u tome što se oštećenja kasno uočavaju, baš iz razloga toga što mlade gusenice napadaju unutrašnji deo biljke. On je skriven i kada se štete uoče, prilično su velike. Starije gusenice su otpornije na insekticide i samim tim je suzbijanje otežano, a na jednoj biljci ih može biti oko stotinu.

Mere suzbijanja

Jedna od prvih mera je redovno pregledanje biljaka na okućnicama i vrtovima, pri čemu treba razmaknuti grane i dobro pregledati unutrašnjost bijke. Od mehaničkih i ekoloških metoda, prihvatljivo je sakupljanje i uništavanje zapredaka u kojima gusenica prezimljava.

U proleće se grmovi mogu isprati mlazom vode pod velikim pritiskom, a nakon toga se gusenice sakupljaju i uništavaju. Izgrižene, suve i zaražene delove treba spaliti. Ponekad je pri velikom napadu potrebno potpuno skraćivanje biijke. Nakon toga biljka isteruje nove, zdrave mladice.

Na tržištu ne postoji preparat koji je registrovan upravo za ovu štetočinu, ali dobre rezultate daju insekticidi koji su regostrovani za druge štetočine na ukrasnom bilju. U organskoj proizvodnji je dozvoljen neem.

Ako su biljke u dobroj kondiciji lakše će se odupreti napadu ove štetočine.

Foto: Danijela Plavšić


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃