Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj orhideja
  • 08.01.2022. 10:00

Kako uspešno uzgajati orhideje?

Ako ste početnik, odaberite orhideju koja je jednostavna za uzgoj, jer je samo mali broj od hiljada poznatih vrsta prikladan za uzgoj u kući.

Foto: Depositphotos/fotolubitel2017
  • 842
  • 27
  • 0

Prilikom kupovine, odaberite biljku zdravu i razvijenu, bez tragova oštećenja. Orhideje su skupe, a svaki tip ima posebne zahteve za uzgoj. Postoje pravila koja su uopštena za sve kultivare.

Možete je staviti na bilo koje mesto, ali je neophodno dobro osvetljenje. Prozor okrenut prema istoku ili zapadu je najprikladniji, treba da bude zasenjen, a posudu s biljkom poželjno je povremeno okretati i udaljiti od prozora ako su noći hladne. Kućne orhideje ne podnose vruć i zagušljiv vazduh pa je dobro provetravanje potrebno i zimi, a za vreme sunčanih i toplih dana možete je staviti vani.

U zatvorenom izbegavajte promaju koja može da uništi biljku. Tokom letnjih meseci orhideje redovno prihranjujte. Vole manju posudu, ali je potrebno posle nekoliko godina uzgoja biljku podeliti i presaditi.

Zahteva poseban supstrat

Sade se u poseban supstrat za orhideje. Ako ga sami pravite treba da je:

  • proizveden uz duboko agrotehničko znanje;
  • da sadrži najbolje sirovine iz celog sveta, koje su odlične i vrlo efikasne formulacije;
  • pogoduje optimalnom prozračivanju korenovog sistema.
Kora od bora i kokosova vlakna (S.T.Silajdžić)

Komponente supstrata koje daju najbolje uslove za rast i razvoj su kora od bora i kokosova vlakna. Kora od bora daje optimalnu aeraciju O2 i glavna je komponenta supstrata koji se koriste za epifitske i poluzemaljske orhideje. Idealna je za stvaranje vlažnog i vrlo bogatog vazduha okoline oko korena. Kokosova vlakna omogućavaju stvaranje idealne mešavine za održavanje vlage i prozračivanja korena. Kako biste bili sigurni da ste obezbedili vašim orhidejama potreban supstrat najbolje je da se odlučite za kupovinu gotovog. 

Uslovi za uzgoj

Kada je reč o temperaturama za uzgoj, pravilo je da dnevna leti bude oko 21°C, zimi oko 16°C, a noćne treba da su niže za pet stepeni od dnevnih, jer su hladnije noći važne za njihov uzgoj.

Mesto na koje ste je stavili, treba da je zasenjeno od direktnog sunca, ali im je potrebno 10 do 15 sati svetla dnevno, pa im je i zimi potrebno osigurati umerenu rasvetu. Kompost za uzgoj orhideja treba održavati vlažnim, a u toku zime smanjite zalivanje. Prilikom zalivanja treba upotrebiti meku odstajalu vodu, a površinu supstrata pustite da se isuši do sledećeg. Vlažnost vazduha je jako važna, potrebno je povremeno orositi listove.

Biljku je potrebno presaditi kada primetite da je došlo do poremećaja u rastu. Prilikom presađivanja možete je i razmnožiti, tako što ćete je podeliti vodeći računa da svaka nova ima najmanje tri izbojka. Svaki je potrebno podupreti.

Posebni problemi pri uzgoju orhideja

Kod uzgoja orhideja mogu se javiti mnogobrojni problemi. Smeđe mrlje na lišću, ukoliko su tvrde, su posledica sunčanih ožegotina i biljku treba zaseniti. Ukoliko su ove mrlje mekane, znak je da se radi o gljivičnom oboljenju i takva zaražena mesta treba odmah odstraniti.

Ne smeju biti na direktnom suncu (Foto: A. Vražalić)

Plesan na listovima se razvija ukoliko orošavamo listove u hladnim uslovima jer voda sporo isparava. Vodoravan ili padajući rast je najčešće posledica nedostatka svetla. Ukoliko je dovoljno svetlosti, a biljka se ovako razvija, radi se o nepravilnom zalivanju. Kada biljka ne cveta, uzrok može biti svaka nepravilnost u uzgoju. Ukoliko je biljka zdrava i pravilno raste, tada je najverovatniji uzrok nedostatak svetla.

Uzgoj terestričkih orhideja

Ukoliko se odlučite za uzgoj orhideja napolju vaš izbor treba da bude terestrička orhideja, koje se uzgajaju u supstratu ili lisnatom humusu. Hrane se uobičajenim načinom putem korena ili krtola. One su sasvim otporne na mraz do -18°C, tako da se mogu u skoro svim područjima uzgajati na otvorenom i to po mogućnosti u neutralnom do kiselom zemljištu.

Ukoliko je suva zima i nema snežnog pokrivača ili je zemlja jako mokra, može doći do izmrzavanja. U uslovima hladnijih područja bolje ih je uzgajati u posudama u supstratu kao i epifitske uz dodatak jednog dela peska na dva dela supstrata.

U vreme vegetacije bolje ih je uzgajati vani u posudama ili u tresetnoj cvetnoj rondeli, a u toku zime i perioda mirovanja ih treba održavati suvim.


Tagovi

Orhideje Supstrat Uzgoj orhideja Uslovi za rast Ne cveta Osvetljenje Smeđa mrlja Uzgoj orhideja


Autorka

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći deo svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i lekovitih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao