Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovne vrste
  • 16.02.2023. 10:00

Korov, hrana, lek  - tri korovne vrste koje će vam pomoći da ojačate organizam ove zime

Potočarka, srcolisna češnjača i mišjakinja samonikle su biljke koje neki samo smatraju dosadnim korovom, a zapravo su izuzetno ukusne i zdrave.

Foto: Haidy Kovačević/N. Bosch
  • 240
  • 13
  • 0

Zimi, kada su nam minerali i vitamini najpotrebniji za održavanje imuniteta, raste nekoliko samoniklih biljaka koje nam upravo njih u izobilju pružaju. Oštrodlaka potočarka, češnjevka i mišjakinja samonikle su biljke koje neki samo smatraju dosadnim korovom, a zapravo su izuzetno ukusne i zdrave.

Lako su dostupne jer upravo u ovo doba godine rastu svuda oko nas. Bilo u baštama, na poljima ili u šumi, lako ćete ih pronaći kako bi nabrali svoju zdravu "divlju salatu“. 

Potočarka - aromatična biljka bogata antioksidansima

Potočarka (Cardamine hirsuta/ Nasturtium officinale) gotovo je neprimetna biljka koja često raste na livadama i uz ivice puteva, na relativno vlažnim zemljištima bogatim azotom. Listovi su složeni, perasti i skupljeni u rozetu. Ime je dobila po tome što su na listovima vidljive sitne dlačice. U proleće se javljaju sitni beli cvetovi.

Sadrži vitamin C, antioksidanse (koji blokiraju slobodne radikale i štite ćelije od starenja), karoten, kalcijum i magnezijum. Listovi mogu da se kuvaju, ali upravo zbog bogatstva termolabilnim vitaminom C, najbolje ih je jesti sirove.

Oštrodlaka potočarka (Cardamine hirsuta)

Ova biljka oduševljava svojim pikantnim ukusom koji podseća na senf. Zato se koristi i kao začin, u sendvičima, varivima i salatama. 

Srcolisna češnjača - pikantan izvor vitamina A i C

Srcolisna češnjača (Alliaria petiolata) naziv je dobila po svom intenzivnom ukusu belog luka (češnjak). Kao i potočarka, pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae), karakteristične po tome što sadrže glukozinolate. To su jedinjenja sa sumporom koji imaju antifungalno, antibakterijsko, antioksidativno i antikancerogeno delovanje. Uz to, češnjevka obiluje vitaminima A i C, karotenom, mineralima i eteričnim uljima. 

U narodnoj medicini koristila se za tretiranje astme, gihta i probavnih smetnji i protiv glista. Zahvaljujući svom aromatičnom ukusu, odličan je dodatak salatama, čorbama, sosovima i začinskom puteru. Beli cvet i listovi mogu poslužiti kao jestiva dekoracija na jelima. 

Češnjevka (Alliaria petiolata) 

Češnjača je još jedan pokazatelj azota u zemljištu. 

Mišjakinja - korov protiv anemije i manjka energije

Mišjakinja (Stellaria media) vrlo je raširen korov koji tokom cele godine raste na zemljištima bogatim azotom i tamo stvara zeleni tepih. Oko vrha stabljike i listova, vidljive su sitne dlačice. Cvetovi su maleni i bele boje, sastavljeni od 10 latica smeštenih u parovima. 

Kao što njen engleski naziv, "chickweed", sugeriše, predstavlja važan izvor hrane za ptice. Ali ova biljka nije korisna samo pticama: izrazito je bogata vitaminima A i C, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, cinkom, bakrom, karotenom, flavonoidima i saponinima. Time je idealna za suzbijanje umora i anemije koji se često javljaju pred kraj zime. Jestiva je i sirova i kuvana, pa se može dodavati u razna jela, salate, pesto, začinski puter i sokove.

Mišjakinja (Stellaria media) 

Može da se i suši za čaj jer ima nekoliko lekovitih svojstava. Tako mišjakinja u narodnoj medicini važi kao biljka za lečenje reume, problema s plućima, upala bešike i bubrega i oka. Pomaže pri iskašljavanju, podstiče varenje i deluje protivupalno. Time predstavlja idealnu biljku za povratak energije i jačanje organizma tokom zime. 


Tagovi

Samoniklo bilje Jestivo bilje Češnjevka Mišjakinja Oštrodlaka potočarka


Autorka

Naomi Bosch

Više [+]

Agronom s višegodišnjim iskustvom, koja vodi radionice o samoniklom jestivom i lekovitom bilju.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.