Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslačak
  • 20.03.2017. 18:30

Korov koji koristi poljoprivrednicima

Biljke maslačka od perioda cvetanja luče etilen, koji ubrzava sazrevanje plodova voća i povrća. Veoma je koristan kao medonosna biljka. Može da se koristiti kao malč, a pripremljeni preparati kao insekticid i đubrivo.

Foto: Beeki / Pixabay
  • 2.960
  • 119
  • 0

Maslačak (Taraxacum officinale) je biljna vrsta koja se smatra korovom, ali se radi o vrlo lekovitoj i korisnoj biljci. Ova višegodišnja biljka nema stablo, već lisnu rozetu. Cveta tokom celog perioda vegetacije. Jedna biljka može u jednoj godini da stvori 7.000 semenki, koje zadržavaju klijavost i 2,5 godine. Sveže seme je vrlo klijavo, a klija sa dubine od 0,2 cm. Najčešće se razmnožava semenom, ali može i korenom, koji se deli prilikom obrade zemlje. Koren je vretenast, žut i prodire duboko u tlo do 20 cm.

Upotreba maslačka u poljoprivredi

Biljke maslačka od perioda cvetanja luče etilen, koji ubrzava sazrevanje plodova voća i povrća, posebno plodova jabuke i krastavca. Pozitivno deluje i na paradajz. Može da se koristiti kao malč, koji će zemljište obogatiti mnogim materijama i mineralima, posebno kalcijumom i kobaltom.

Maslačak deluje antagonistički na gljivice iz roda Fusarium i zbog toga su preparati od maslačka posebno cenjeni u plasteničkoj proizvodnji. Veoma je koristan kao medonosna biljka.

Insekticid od maslačka

Ovaj insekticid se koristi protiv lisnih uši i gusenica. Potopiti 200 g do 300 g usitnjenog korena ili 400 g lišća u 10 l tople vode u trajanju od dva sata. Procediti i dodati 30 g sapuna. Tretirati biljke pre otvaranja pupoljaka, posle cvetanja i nakon 10 do 15 dana. Koristiti odmah nakon pripreme.

Đubrivo od maslačka

Đubrivo može da se priprema samo od maslačka ili u kombinaciji sa drugim biljkama poput: koprive, gaveza, nane, kamilice, hajdučke trave, valerijane. Korisno je za sve biljne kulture. 1,2 kg svežeg lišća usitniti i potopiti u 10 l vode. Trajanje fermentacije zavisi od temperature. Na višim temperaturama fermentacija traje kraće, a na nižim traje duže, oko 21 dan, i razvija se neugodan miris, koji kasnije nestaje. Đubrivo se procedi i primenjuje.

Maslačak u ishrani

Maslačak sadrži veće količine fosfora, kalcijuma, kalijuma, kobalta. Mladi listovi su jestivi i imaju veliki sadržaj vitamina C, B2, B6, bakra, gvožđa, magnezijuma, bora. Salata od mladih listova čisti krv, podstiče uriniranje, umanjuje bolove kod oboljenja žuči i jetre. Koren je jestiv u sirovom ili u kuvanom stanju, kada može da zameni krompir.

Priprema sirupa od maslačka

Ovaj sirup je bogate arome i može da se koristi kao namaz za palačinke, hleb, torte ili kao osnova za pića. Ukoliko se tokom leta ovaj sirup razblaži hladnom vodom, jako dobro ublažuje žeđ. Razblažen sa toplom vodom, deluje preventivno na pojavu prehlade, kašlja, brohitisa, astme, upale grla.

Za pripremu sirupa sakupiti cvetove maslačka sa čistog područja. Potrebno je uzeti:

  • 200 cvetova maslačka,
  • 1 kg šećera,
  • 1 l vrele vode i
  • jedan limun.

Cvetove maslačka dobro oprati, dodati limun narezan na tanke krugove, preliti vodom i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj vatri oko pola sata. Nakon toga posudu poklopiti i ostaviti na hladnom mestu 24 sata. Procediti smesu, dodati šećer, dobro promešati i kuvati na umerenoj vatri još dva sata. Vruć sirup se sipa u tegle i čuva na hladnom i tamnom mestu.

Foto: Beeki / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta