Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 12.10.2016. 18:00

Kućna sreća - jedan naziv za dve biljke

Pod imenom kućna sreća kriju se dve biljke koje plene svojom lepotom i jednostavnošću gajenja.

Foto: Pixabay.com
  • 6.834
  • 114
  • 0

Pod imenom kućna sreća poznate su dve biljke Soleirolia soleirolii (Helxine soleirolii) i Nertera granadensis (Nertera depressa). Soleirolia soleirolii je biljka koja se veoma često gaji kao ukras naših stanova, kuća i poslovnih prostora. Nazivaju je i jastuk biljka zbog njene osobine da dobro pokriva površinu zemljišta.

Pripada porodici kopriva - Urticaceae. Vodi poreklo sa Sardinije i Korzike. U prirodi se nalazi na vlažnim i senovitim stenama. Ova višegodišnja biljka odlikuje se nežnim, puzavim stablom koje se lako ukorenjuje. Koren se plitko razvija. Listovi su mali, srcoliki, naizmenično postavljeni. Cvetovi su mali i neugledni. Raste u visinu oko 5cm i širi se.

Pokrivač staza u vrtovima

Danas postoje mnoge selektirane biljke čiji su listovi različitih boja od svetlozelene, tamnozelene do srebrnih i zlatnih nijansi. Soleirolia može da se gaji u kućnim uslovima, terarijumu, a može da prekriva površinu saksije, kod gajenja bonsaija. U područjima gde zime nisu oštre gaji se i na otvorenom.

Odličan je pokrivač vrtnih staza i kamenitih obala vrtnih jezeraca. Traži dobru osvetljenost, ali ne voli direktnu izloženost sunčevim zracima. Odgovaraju joj zasenčena mesta. Odlično raste pored prozora koji je okrenut ka severnoj strani. Ne podnosi suv vazduh i ponekad je treba orošavati. Ova biljka, takođe, nije ljubitelj direktnog zalivanja. Može da propadne ako joj tokom zalivanja kvasimo listove. U proleće i leto traži obilnije zalivanje, a zimi umerenije. Najbolje je biljku zalivati dodajući vodu u tanjirić saksije. Optimalna temperatura vode za zalivanje je oko 20ºC.

Za svoj rast i razvoj zahteva i odgovarajuću temperaturu oko 15ºC. Temperatura ne treba da prelazi 25ºC, a ni da pada ispod 8ºC. Soleirolia se prihranjuje u periodu od marta do septembra. Za to treba koristiti đubrivo za lisnate sobne biljke.

Sadnju i presađivanje potrebno je obaviti u proleće u pliće saksije ispunjene rastresitim zemljištem sa dobrom drenažom. Supstrat treba da ima pH reakciju 5 do 7. Razmnožava se deljenjem u proleće, sadnjom delova biljke u vlažan supstrat ili polaganjem izrasle biljke u nove saksije. Biljku zatim treba pričvrstiti žicom da se dobije bolji kontakt između biljke i supstrata. Pričvršćene biljke se brže ukorenjuju.

Tokom vegetacije grm se može orezati u obliku lopte. Tim postupkom uklanjaju se izrasli delovi koji štrče i izazivaju grananje i popunjavanje grma.

Koralna mahovina

Nertera granadensis je još jedna kućna sreća. Poznata je i po nazivu koralna mahovina. I nertera se odlikuje dobrom sposobnošću prekrivanja zemljišta. Potiče sa Novog Zelanda i Anda. Njeno poreklo ukazuje da je otpornija na niže temperature. To je biljka malih listova. Visina joj je do pet centimetra. Tokom maja i juna cveta sitnim cvetovima a krajem leta stvara veoma dekorativne plodove. Plodovi ostaju na biljci. Boja plodova je različita.

Najčešće je u ponudi nertera sa narandžastim plodovima, a u poslednje vreme i sa plodovima koji su svetlih boja. Kada primetimo da se plodovi suše treba ih sakupiti, osušiti i sačuvati njihovo seme, koje možemo ponovo da posejemo i dobijemo nove biljke.

Temperatura i vlažnost najviše utiču na njen rast i opstanak.

Ima iste zahteve u pogledu osunčanosti kao i soleirolia. Za rast i razvoj traži senku. Odgovaraju joj istočni i zapadni položaji. Dovoljno joj je da tri do četiri sata bude osunčana. Ne odgovaraju joj temperature iznad 15 i ispod 8ºC.

Opadanje listova, kao i formiranje listova bez cvetova i plodova, pokazuje nam da je biljka smeštena u prostor koji je pretopao za njen normalan razvoj. Biljku je potrebno premestiti na hladnije mesto i zaliti je.

Umereno je zalivajte

Tokom cele godine treba je umereno zalivati. Vodu iz podmetača treba posle zalivanja prosuti. Đubriti je treba dva puta mesečno. Rasađuje se u proleće deljenjem korena, reznicama ili iz semena. Presađivanje se obavlja svake godine ili svake druge. To će podstaći cvetanje i formiranje plodova.

Nakon plodonošenja potrebno joj je obezbediti period sa nižim temperaturama. Ukoliko ostane izložena višim temperaturama biljka se izdužuje i gubi dekorativan izgled.

Zbog preteranog zalivanja na obema biljkama mogu da se pojave znakovi truljenja i propadanja. U tom slučaju potrebno je prekinuti zalivanje i izbegavati zalivanje pri kojem kvasimo biljku. Takođe, obe vrste mogu da stradaju od ožegotina, suvog zemljišta i vazduha. Potrebno ih je premestiti u hladovinu i nakon toga zaliti.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Soleirolia soleirolii Nertera granadensis Cveće Hortikultura Ukrasno bilje Gajenje Uzgoj Zalivanje Uslovi Temperatura Vlažnost Kućna sreća Cvećarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D