Par godina u nazad đumbir intenzivnije koristimo kao dodatak jelima, ali i lek. Kako upoznajemo njegove lekovite osobine, sve je više prisutan.
Đumbir ili ingver, Zingiber officinale, iz porodice Zingiberaceae, uspeva u područjima tropske i suptropske klime, ali i kod nas u saksijama. Pretpostavlja se da potiče sa ostrva u Tihom okeanu. Najveći proizvođač ove kulture danas je Kina.
Biljka raste od 50 do 100 cm, ima debelu stabljiku i duge listove koji dostižu do 30 cm. Korijen u zemlji raste i razvija se horizontalno i on se najviše koristi. Miris đumbira je prijatan i aromatičan, a ukus oštar i ljut.
Začinska je i lekovita biljka o kojoj se ranije nije mnogo znalo niti je bila dostupna, osim u pojedinim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Kako su ljudi otkrivali njene dobre osobine, raslo je interesovanje i upotreba. Najviše se koristi koren kao dodatak jelima, pićima i kolačima.
Sadrži mnogo antioksidanasa, od kojih je najznačajniji gingerol. Takođe sadrži eterična ulja, smole, vitamin C, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum i fosfor. Zahvaljujući tome, ima brojna lekovita svojstva: deluje antibakterijski, protivupalno, ublažava mučninu, poboljšava cirkulaciju i znojenje, podstiče rad žuči i smatra se afrodizijakom.
Koristi se i za lečenje zglobova (artritis, artroza, osteoporoza), mučnina u vožnji, želudačnih problema i lošeg varenja, jer poboljšava probavu. Pomaže kod poremećaja metabolizma, normalizacije holesterola i zdravlja krvnih sudova. U kombinaciji sa medom i limunom koristi se za lečenje prehlade i gripa, za inhalacije i masaže.
Osim toga, deluje protivupalno, može se koristiti za obloge protiv otoka, bolova u mišićima i kostima, sprečava prehladu i grip, ublažava kašalj, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, smanjuje migrene i vraća energiju organizmu.
U literaturi se mogu naći brojni recepti za spravljanje napitaka od ove biljke - za energiju, mršavljenje, protiv migrena, za čišćenje pluća i mnoge druge.
Donosimo jedan od recepata kako se priprema pasta u borbi protiv malignih bolesti. Potrebni sastojci su: 120 g belog luka, 120 g đumbira u prahu, kašika maslinovog ulja. Sve to pomešati mikserom ili seckalicom da se dobije fina kremasta masa.
Imajući u vidu sve lekovite osobine ove biljke, ipak, sa njegovom upotrebom treba biti pažljiv i umjeren naročito oni koji imaju zdravstvenih problema.
Odličan je začin za slana i slatka jela, koristi se nariban u supama te u jelima sa piletinom, jagnjetinom, ribom i morskim plodovima. Mogu se praviti krem supe od šargarepe i đumbira, koristi se i kao preliv za salatu. Takođe, dodaje se voćnim salatama, kolačima, sutlijašu, a najviše se pravi čaj od đumbira. U Japanu se konzumira ukiseljen, a koristi se i u proizvodnji piva i prehrambenoj industriji.
Proizvodnja đumbira je moguća i kod nas, u saksijama i posudama, a slična je gajenju krompira. Posude odgovarajuće veličine napunite kvalitetnim supstratom, svež koren đumbira podelite u više komada, pazeći da svaki ima bar jedno izbočenje (pupoljak), a zatim ih plitko zabodite u zemlju i umereno zalijte.
Posudu držite na prozračnom i osvetljenom mestu i povremeno zalivajte. Ako nadzemni deo postane suviše gust, može se pažljivo podeliti sa korenom na razmak od 20 do 30 cm.
Biljku treba negovati dok ne dostigne visinu od oko 1 metar, a zatim po potrebi vaditi koren i koristiti ga. Može se čuvati u frižideru, gde ostaje svež i do mesec dana.
Tagovi
Autorka