Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đumbir
  • 28.12.2019. 08:00

Gajenje đumbira u posudi

Ako volite đumbir, pokušajte da uzgojite svoj sopstveni. Sve što vam je potrebno su posuda, koren đumbira, voda i malo volje i strpljenja.

Foto: Pixabay/Brett Hondow
  • 3.150
  • 36
  • 0

Đumbir (Zingiber officinale) trajna je krtolasta biljka čiji se podzemni deo već hiljadama godina koristi kao hrana i lek, a popularan je kao zimski začin. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva pa je odličan za konzumaciju sa medom i limunom u vreme prehlada. Koristi se i u raznim jelima kojima daje svoj specifičan ljutkasti ukus. Ako želite da uzgojite svoj đumbir pročitajte na koji način ćete to učiniti.

Sadnja đumbira

Za sadnju potreban je sveži koren đumbira. Poželjno je da ima vidljive male izbočine - na kojima će sa vremenom izbiti novi izdanci, a ukoliko ih nema i rizomi korena su suvi, potrebno ga je noć pre sadnje namočiti u mlaku vodu. Koren podelite na nekoliko komada, a svaki komad treba da ima jedan pupoljak iz kog će biljka da raste. Za sadnju đumbira potrebna je kvalitetna zemlja, organski kompost i malo peska, navodi gardeningknowhow.

Sadnja se obavlja na sledeći način:

  • 2/3 posude napuni se kompostom koji je prethodno pomešan sa malo peska;
  • U kompost zabodite komad svežeg đumbira tako da viri samo mesto budućeg izdanka;
  • Dodajte sloj zemlje tek toliko da se prekrije koren đumbira;
  • Sve dobro zalijte;
  • Posuda može da se pokrije plastičnom vrećicom kako bi se zadržala vlaga. Mesto koje odgovara đumbiru je ono koje je delimično izloženo sunčevoj svetlosti

Tokom klijanja, treba da pazite na vlagu. Ukoliko koren ostane suv, neće se dobro razvijati. Ipak, ne treba da bude ni previše vlage jer će doći do truljenja korena. Pojavljivanje malih zelenih izbojaka može potrajati i tri - četiri nedelje pa ne treba brzo odustati. Kada izdanci niknu, sa posude je potrebno ukloniti vrećicu, a posudu sa đumbirom premestiti u toplu sobu sa puno prirodne svetlosti. Idealna temperatura sobe je oko 24°C. Svež koren đumbira biće spreman za konzum u roku od šest do osam meseci.

Presađivanje đumbira

Biljke đumbira presađuju se ukoliko su posađene u premalu posudu, a presađuju se tek kada biljka naraste oko desetak centimetara. Prilikom presađivanja budite oprezni kako ne bi oštetili korenje. Budući da će nekoliko biljaka rasti iz iste krtole, mogu da se razdvoje nožem ili opreznim čupanjem. Svaka biljka posadi se na udaljenost od nekoliko centimetara, a ukoliko je posuda dovoljno velika onda razmak može da bude i 20 - 30 cm. Na taj način osiguraćete im dovoljno prostora za razvoj i rast.

Vađenje đumbira

Pravo vreme za vađenje znaćete po visini zelenog dela stabljike koja bi trebala da bude visine oko jednog metra. Što je stabljika viša to će i koren biti veći. Možete da izvadite kompletan gomolj ili samo deo, koliko je potrebno za konzumaciju.

Ako želite đumbir da dodate u svoje jelo, ali ne preferirate njegov vatren ukus, konzumirajte ga odmah nakon vađenja iz zemlje. Tada on još uvek ima blagi ukus, a tekstura mu je lagana i hrskava poput jabuke. Što duže vreme stoji i suši se, na njemu počinje da se stvara kožica i tada on postaje oštar i ljut.

Saveti za čuvanje

Svež koren đumbira možete da čuvate u frižideru bar tri nedelje, a kako bi se duže očuvao, neoljušten se stavi u plastičnu vrećicu iz koje se istisne sav vazduh.


Tagovi

Đumbir Uzgoj đumbira Uzgoj kod kuće Uzgoj u posudi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.