Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kamenac
  • 17.01.2019. 16:30

Manastirski melemi krcati lekovitim biljem

Nema mnogo ljudi koji nisu isprobali bar neki proizvod od lekovitog bilja. Bez mnogo razmišljanja veruje se proizvodima koji se prave u manastirima. U čemu je tajna te vere bez predrasuda?

Foto: Wikipedia / Ana Milisavljevic, Biljana Nenković
  • 12.564
  • 94
  • 0

U lekovitim proizvodima koji nastaju u manastirima nema ničeg tajnovitog, ni čudotvornog, samo treba znalački iskoristiti biljke koje su nadohvat ruke. Posetili smo manastir Kamenac u selu Čestin kod Gruže da proverimo od čega sestrinstvo pravi lekovite proizvode, ko obavlja proveru ispravnosti i na koji način su uspele da bogatstvo prirode, koje je svakom na dohvat ruke, premeste u male kutije i bočice.

Melemi od gaveza - lekovitog korova

Sve je počelo od gaveza ili volovskog jezika. Monahinja Nina iz manastira Kamenac kaže da je u stvari u pitanju izuzetno lekovit i neuništiv korov, kojeg oko njihovog manastira u podnožju Gledićkih planina ima na pretek. Sestrinstvo je najpre počelo da pravi tinkture i kreme upravo od gaveza, a kasnije su učile i kako da od drugih lekovitih trava prave proizvode.

"Lekovito bilje beremo u našoj okolini, ali neven i lavandu same gajimo. Dosta bilja skupljamo i na Tari, Goliji i planini Jelica. Pravimo preko 30 tinktura i melema i isto toliko čajeva, koji pomažu za mnogobrojne bolesti. U našem manastirskom čaju je preko 15 vrsta lekovitih biljaka koje treba znati u pravilnoj srazmeri rasporediti da bi pomogao kod bronhitisa, astme ili zapaljenja pluća, ali je istovremeno dobar kao i porodični čaj za one koji nemaju simptome bolesti", kaže sestra Nina.

Sapuni
Sapuni od kozijeg mleka

Sa pravljenjem lekovitih proizvoda pre četiri godine počela je sestra Kristina, koja je najupućenija u tu oblast, dok joj ostale monahinje pomažu i istovremeno uče. Počele su sa skromnim količinama. Kako raste interesovanje, tako raste i proizvodnja, te recimo upravo melema od gaveza danas prave i do 1.000 pakovanja.

"Gavez je dobar u lečenju reumatskih bolova, istegnuća preloma, kod gihta. Ima protivupalno dejstvo, pa se koristi  kod posekotina, modrica, ujeda insekata. Pravimo od drugih lekovitih biljaka meleme i tinkture za ekceme, opekotine, protiv hemoroida, za smirenje, miome, cirkulaciju. Svaka biljka koju koristimo pomaže protiv neke bolesti", kaže sestra Nina.

Nema veštačkih boja, aroma i konzervansa

Sestrinstvo manastira Kamenac, koji je ove godine proslavio šest vekova postojanja, na prvo mesto ističe činjenicu da su njihovi proizvodi na biljnoj osnovi i ne sadrže nikakve veštačke dodatke. Posebno su ponosne na med od maslačka, sirup od jagorčevine, kapi od koprive. A to su sve biljke koje rastu u njihovoj okolini i pored kojih mnogi od nas prolaze, da ih ne primete.

Šamponi
Šamponi za kosu od koprive

U poslednje vreme zainteresovale su se za takozvanu pečurku čistač. Najpre su je nabavljale od prijatelja iz Belorusije, a onda su otkrile da je ima i u njihovoj okolini.

"Ta pečurka se još zove reishi, hrastova sjajnica, čaga. Koristi se kod najtežih bolesti, protiv holesterola, bakterija, gljivica, za poboljšanje imuniteta i naravno, kako joj i samo ime kaže, za čišćenje organizma", dodaje ova monahinja.

Ispravnost kontroliše Institut za javno zdravlje u Kragujevcu

Od lekovitog bilja sestrinstvo manastira Kamenac pravi kreme protiv bora, vaginalete, sapune od kozijeg mleka, šampone za kosu od koprive, ali i sredstvo za čišćenje ikona, koje može da se upotrebljava i za računare. One napominju da ispravnost i kvalitet njihovih proizvoda kontroliše referentna ustanova, a to je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu. Meleme čuvaju na propisanim temperaturama i za to su nabavile posebne frižidere.

Med i zimnica sa manastirskog imanja

Med, zimnica
Med baza za meleme, ajvar od domaćih paprika

Jedna od baza za meleme je i med, i to onaj manastirski, koji dobijaju iz svojih košnica. A košnice se nalaze daleko od prometnih saobraćajnica i fabrika, baš kao i lekovito bilje koje skupljaju. Ove godine počele su da prave i zimnicu. Ispostavilo se da su Šumadinci najviše poverenja imali u manastirski ajvar od paprika sa njihovog imanja, pa je plan da ove godine naprave dvostruko više tegli.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Manastirski proizvodi Manastir Kamenac Čestin Gruža Melem od gaveza Lekoviti melem Neven Lavanda Tinkture Čaj Monahinja NIna


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!