• Kamenac
  • 17.01.2019. 16:30

Manastirski melemi krcati lekovitim biljem

Nema mnogo ljudi koji nisu isprobali bar neki proizvod od lekovitog bilja. Bez mnogo razmišljanja veruje se proizvodima koji se prave u manastirima. U čemu je tajna te vere bez predrasuda?

Foto: Wikipedia / Ana Milisavljevic, Biljana Nenković
  • 2.546
  • 94
  • 0

U lekovitim proizvodima koji nastaju u manastirima nema ničeg tajnovitog, ni čudotvornog, samo treba znalački iskoristiti biljke koje su nadohvat ruke. Posetili smo manastir Kamenac u selu Čestin kod Gruže da proverimo od čega sestrinstvo pravi lekovite proizvode, ko obavlja proveru ispravnosti i na koji način su uspele da bogatstvo prirode, koje je svakom na dohvat ruke, premeste u male kutije i bočice.

Melemi od gaveza - lekovitog korova

Sve je počelo od gaveza ili volovskog jezika. Monahinja Nina iz manastira Kamenac kaže da je u stvari u pitanju izuzetno lekovit i neuništiv korov, kojeg oko njihovog manastira u podnožju Gledićkih planina ima na pretek. Sestrinstvo je najpre počelo da pravi tinkture i kreme upravo od gaveza, a kasnije su učile i kako da od drugih lekovitih trava prave proizvode.

"Lekovito bilje beremo u našoj okolini, ali neven i lavandu same gajimo. Dosta bilja skupljamo i na Tari, Goliji i planini Jelica. Pravimo preko 30 tinktura i melema i isto toliko čajeva, koji pomažu za mnogobrojne bolesti. U našem manastirskom čaju je preko 15 vrsta lekovitih biljaka koje treba znati u pravilnoj srazmeri rasporediti da bi pomogao kod bronhitisa, astme ili zapaljenja pluća, ali je istovremeno dobar kao i porodični čaj za one koji nemaju simptome bolesti", kaže sestra Nina.

Sapuni
Sapuni od kozijeg mleka

Sa pravljenjem lekovitih proizvoda pre četiri godine počela je sestra Kristina, koja je najupućenija u tu oblast, dok joj ostale monahinje pomažu i istovremeno uče. Počele su sa skromnim količinama. Kako raste interesovanje, tako raste i proizvodnja, te recimo upravo melema od gaveza danas prave i do 1.000 pakovanja.

"Gavez je dobar u lečenju reumatskih bolova, istegnuća preloma, kod gihta. Ima protivupalno dejstvo, pa se koristi  kod posekotina, modrica, ujeda insekata. Pravimo od drugih lekovitih biljaka meleme i tinkture za ekceme, opekotine, protiv hemoroida, za smirenje, miome, cirkulaciju. Svaka biljka koju koristimo pomaže protiv neke bolesti", kaže sestra Nina.

Nema veštačkih boja, aroma i konzervansa

Sestrinstvo manastira Kamenac, koji je ove godine proslavio šest vekova postojanja, na prvo mesto ističe činjenicu da su njihovi proizvodi na biljnoj osnovi i ne sadrže nikakve veštačke dodatke. Posebno su ponosne na med od maslačka, sirup od jagorčevine, kapi od koprive. A to su sve biljke koje rastu u njihovoj okolini i pored kojih mnogi od nas prolaze, da ih ne primete.

Šamponi
Šamponi za kosu od koprive

U poslednje vreme zainteresovale su se za takozvanu pečurku čistač. Najpre su je nabavljale od prijatelja iz Belorusije, a onda su otkrile da je ima i u njihovoj okolini.

"Ta pečurka se još zove reishi, hrastova sjajnica, čaga. Koristi se kod najtežih bolesti, protiv holesterola, bakterija, gljivica, za poboljšanje imuniteta i naravno, kako joj i samo ime kaže, za čišćenje organizma", dodaje ova monahinja.

Ispravnost kontroliše Institut za javno zdravlje u Kragujevcu

Od lekovitog bilja sestrinstvo manastira Kamenac pravi kreme protiv bora, vaginalete, sapune od kozijeg mleka, šampone za kosu od koprive, ali i sredstvo za čišćenje ikona, koje može da se upotrebljava i za računare. One napominju da ispravnost i kvalitet njihovih proizvoda kontroliše referentna ustanova, a to je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu. Meleme čuvaju na propisanim temperaturama i za to su nabavile posebne frižidere.

Med i zimnica sa manastirskog imanja

Med, zimnica
Med baza za meleme, ajvar od domaćih paprika

Jedna od baza za meleme je i med, i to onaj manastirski, koji dobijaju iz svojih košnica. A košnice se nalaze daleko od prometnih saobraćajnica i fabrika, baš kao i lekovito bilje koje skupljaju. Ove godine počele su da prave i zimnicu. Ispostavilo se da su Šumadinci najviše poverenja imali u manastirski ajvar od paprika sa njihovog imanja, pa je plan da ove godine naprave dvostruko više tegli.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Pročitaj više »

Tagovi

Manastirski proizvodi Manastir Kamenac Čestin Gruža Melem od gaveza Lekoviti melem Neven Lavanda Tinkture Čaj Monahinja NIna


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!