Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 21.09.2016. 13:30

Narcisi - zaštitnici kuća i voćnih stabala

Narcisi se sade tokom jeseni, a svojim mirisom teraju miševe, voluharice, zečeve i srne.

Foto: Pixabay.com/RococoNeko
  • 11.837
  • 1.139
  • 0

Jesen je vreme sadnje lukovica narcisa. Ovi vesnici proleća mogu da se sade do sredine oktobra, a ako vremenske prilike dozvole i kasnije. Sadnju treba obaviti najkasnije 2-4 sedmice pre nego što temperatura padne ispod nule. Narcisi pripadaju porodici Amaryldaceae. To su višegodišnje, veoma otporne biljke. Cvetaju krajem zime i početkom proleća, tokom marta i aprila.

Na cvetnoj stabljici se razvija jedan cvet. On se sastoji iz 6 latica i trubaste krune. Osnovna boja cvetova je bela, žuta i narandžasta, a mogu da budu jednobojni ili dvobojni. Selekcijom su dobijeni cvetovi u drugačijim bojama. Listovi su dugački, linearni. Razmnožavaju se pomoću lukovica, pri tome jedna lukovica može da formira 5-7 novih lukovica.

Narcisi se često sade u kombinaciji sa zumbulima i lalama. Zbog sadržaja određenih materija narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i veverice, srne i zečeve. Zahvaljujući toj svojoj osobini narcisi se sade od davnina kao cveće koje čuva kuće i skladišta hrane od tih štetočina. Možemo da ih sadimo u voćnjacima da bismo zaštitili stabla od miševa i voluharica, ali im tokom vegetacije treba obezbediti da pola dana provedu na sunčevoj svetlosti.

Potrebni uslovi za sadnju

Kod sadnje narcisa veoma je važno odabrati zdrave lukovice, bez znakova truleži i oštećenja. Lukovice treba da budu sjajne i sočne. Za sadnju je bolje odabrati krupnije lukovice jer će one dati krupnije cvetove. Moramo imati na umu da narcisi ostaju na istom mestu 4-5 godina i za to vreme im je potrebno obezbediti optimalne uslove.

Ukoliko želimo da dobijemo krupne cvetove za rezanje najbolje je presađivanje obavljati na svake dve godine. Mesto za sadnju treba da bude osunčano i ocedito. Narcise je potrebno saditi na mesto koje je najmanje pola dana osunčano kako bi oni formirali cvet. Nivo podzemne vode treba da je najmanje 60cm. Narcisi ne podnose zabareno zemljište. Na takvom zemljištu lukovice su podložne truljenju, izmrzavanju i propadanju.

Zbog sadržaja određenih materija narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i veverice, srne i zečeve.

Prilikom izbora mesta za sadnju potrebno je odabrati mesto koje je zaštićeno od vetra, sa blagim nagibom (nema zadržavanja vode). Za sadnju treba odabrati pH neutralno ili slabo kiselo zemljište. Najpogodnije je zemljište sa pH vrednostima 6,5-7. Postoje i narcisi koji vole bazno zemljište. Ukoliko narcise sadimo u glinovito, teško zemljište onda mu treba dodati pesak, a peskovitom zemljištu potrebno je dodati glinu i kompost. Đubrenje se obavlja tri meseca pre sadnje. Ukoliko se zemljište đubri svežim stajnjakom đubrenje se mora obaviti godinu dana pre sadnje. Sveže stajsko đubrivo može da izazove propadanje lukovica.

U toku prve godine biljka naraste na račun hranljivih materija deponovanih u lukovici. Za svoj rast i cvetanje narcisi zahtevaju izbalansiranu ishranu mineralnim elementima. Narcisi troše dosta fosfora i kalijuma za formiranje lukovica i cvetanje. Nije preporučljivo saditi ih pored biljaka koje brzo rastu. Ove biljke će oduzimati hranivo i vodu od narcisa i oni će zaostajati u rastu i formiranju cvetova.

Sadnja lukovica narcisa

Nakon što smo odabrali lukovice i mesto sadnje pristupamo sadnji narcisa. Lukovice treba saditi u grupama. Sadnja se obavlja kada je temperatura zemljišta 8-10ºC. Dubina sadnje zavisi od krupnoće lukovice i kreće se od 7-20cm. Sitnije lukovice treba saditi pliće, a krupnije dublje. Lukovice se sade na dubinu 1,5-3 puta dužine lukovice. Dubinom sadnje se može uticati na početak cvetanja. Pliće posađene lukovice krenuće sa vegetacijom ranije u proleće, pa će doći i do ranijeg cvetanja. Dublje posađene lukovice će naravno cvetati kasnije.

Prilikom sadnje potrebno je iskopati rupu dubine 15cm i na dno posaditi lukovice narcisa na razmak 10-15cm. Lukovice se potom zatrpaju slojem rastresite zemlje. Ukoliko je vreme bez padavina, posađene lukovice je potrebno zalivati da bi se one dobro ukorenile i spremno dočekale zimu.

Tokom zime lukovice možemo prekriti kako bismo ih zaštitili od izmrzavanja. Za prekrivanje se koristi: seno, slama, suvo lišće, papir, grane smrče, piljevina. Savetuje se izbegavanje veštačke folije za prekrivanje.

Briga o narcisima

Tokom vegetacije narcise je potrebno đubriti i po potrebi zalivati, redovno uklanjati precvetale cvetove. Prilikom đubrenja treba odabrati đubrivo sa manje azota. Višak azota može da izazove preterano stvaranje listova, izostajanje cvetanja i propadanje lukovica.

Narcisi na istom mestu ostaju 4-5 godina. Trenutak kada je potrebno obaviti deljenje narcisa pokazuju nam mnogobrojne biljke iznikle na jednom mestu. Tokom godina iz jedne lukovice može da se formira 4-7 novih lukovica. Ovo će rezultirati lošijim cvetanjem, a cvetovi će biti sitni. Da bismo to sprečili potrebno je da razdelimo novoformirane lukovice. Iz iskopanih lukovica treba odstraniti oštećene i sitne lukovice. Pregledati da li ima lukovica koje ukazuju na simptome oboljenja i ukloniti sve sumnjive lukovice. Odabrane lukovice treba prosušiti, ali ne dopustiti da se potpuno osuše. Lukovice mogu da se čuvaju na tamnom i prohladnom mestu, a nije poželjno da temperatura čuvanja pređe 17ºC.

Nikako se ne preporučuje uklanjanje listova narcisa nakon cvetanja. Listove treba ukloniti tek pošto se sami počnu sušiti. Suviše rano uklanjanje listova rezultiraće slabo razvijenim lukovicama koje će naredne godine slabo cvetati. Od štetočina i bolesti koji se javljaju na narcisima najčešći su: puževi, grinje, nematode, trulež lukovica, kao i oboljenja izazvana virusima.

Foto: Pixabay.com/RococoNeko


Tagovi

Narcisi Cveće Ukrasno bilje Sadnja Nega Hortikultura Lukovice Razmnožavanje Đubrenje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.