Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikrobilje
  • 15.02.2025. 10:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Norbert Buš uzgaja mikrobilje na urbanoj farmi - ideju dobio dok je konobarisao u Holandiji

Dok je radio u holandskim restoranima, primetio je da su ove aromatične sićušne biljke gotovo nezaobilazan deo jela - kao salata ili dekoracija

Norbert Buš uzgaja mikrobilje na urbanoj farmi - ideju dobio dok je konobarisao u Holandiji
Foto: Saša Urošev/Gradski online Kikinda
  • 691
  • 94
  • 1

Nakon povratka iz Holandije gde je radio kao konobar, mladi Kikinđanin Norbert Buš odlučio je da iz čiste radoznalosti počne da uzgaja mikrobije. Tako je postao prvi vlasnik urbane farme ovakvih biljaka u svom gradu, a sada uzgaja gotovo sve vrste povrća i lekovitog bilja.

Dok je radio u holandskim restoranima, primetio je da su ove aromatične sićušne biljke gotovo nezaobilazan deo jela - kao salata ili dekoracija. To ga je zaintrigiralo i po povratku u svoj rodni grad, Kikindu, počeo je da uzgaja male količine za sebe i porodicu. Kada se uverio u nutritivne vrednosti i ukuse ovih biljaka i bio siguran u ono što radi, rešio je da ga ponudi i drugim ljudima.

"Za proizvodnju mikrobilja potrebna je posebna prostorija sa adekvatnom temperaturom, a i vlažnost vazduha je veoma bitna. Proces uzgoja zahteva minimalne resurse koji podrazumevaju čistu zemlju, netretirano seme, temperaturu od oko 24 oC i naravno znanje i iskustvo", priča ovaj proizvođač. 

Mikrobilje brzo raste

Kako nam pojašnjava, setva je veoma  jednostavna, kao i setva svakog drugog semena povrća, a ove male biljke veoma brzo rastu.

 "Zemlja treba da bude čista, neutralna i na nju se gusto pospe seme. Obavezno mora da se zalije kako bi klijalo."

Mikrobilje može da se koristi već nakon 10 do 15 dana (foto:Saša Urošev/Gradski online Kikinda)

Nakon nekoliko dana pojavljuju se male klice i tada treba biljke zalivati jednom dnevno.

"Mikrobilje može da se koristi već nakon 10 do 15 dana", rekao nam je Norbert objašnjavajući da biljke šiša, odnosno seče oštrim nožem, a može i makazama.

Više vitamina nego u "odrasloj" biljci

Na njegovoj urbanoj farmi, koja se nalazi u toploj sobi, nalaze se gotovo sve vrste povrća i lekovitog bilja poput rotkvica, graška, luka, rukole, bosiljka, lucerke, kupusa, cvekle, korijandera, ali i paradajz i paprika.

"Trudim se da svima objasnim da je mikrobilje zdravo i da tako malo ima čak 40 puta više minerala nego odrasla biljka. Na primer samo 40 grama tek izniklog kupusa ima više minerala i vitamina nego 1,5 kg odrasle biljke", napomenuo je on, dodajući da je lakše pojesti jednu šaku mikrobilja nego celu glavicu kupusa.

Isplativ hobi? Sve što treba da znate o uzgoju mikrobilja

On ističe da nutricionisti potvrđuju da veoma mala količina ovih minijaturnih biljaka može doneti brojne zdravstvene prednosti. Na primer, nutritivna vrednost šake mladih izdanaka brokolija jednaka je kao 1,5 kg "odraslog" povrća, dok mikrobilje crvenog kupusa ima 40 puta više vitamina C nego odrasla biljka.

Može da se čuva do nedelju dana u frižideru

Mikrobiljke su u stvari mladi izdanci biljaka koji se beru nakon klijanja i kratkotrajnog rasta iz korena, najčešće u roku od jedne do dve nedelje od nicanja. Veoma je ukusno, hranljivo i bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima, te se koristi kao dodatak jelima, salatama, sendvičima… Ove sićušne biljke se mogu poslužiti kao svež dodatak mesu, ribi, salatama, a čest su sastojak laganih, miksanih obroka, šejkova i koktela. Kako je napomenuo Norbert, tako male su naročito praktične i zanimljive za decu.

Svaka vrsta mikrobilja ima jedinstven ukus, teksturu i nutritivni profil (foto: Saša Urošev/Gradski online Kikinda)

"Treba napomenuti da svaka vrsta mikrobilja ima jedinstven ukus, teksturu i nutritivni profil. Za mene lično su najaromatičnije rotkvica i vlašac, ali svako će prema svom ukusu pronaći onu biljku koja odgovara njegovom ukusu i nutritivnim potrebama", ističe on.

Mikrobilje može odmah da se jede, ali i da se čuva nedelju dana u frižideru. Redovno ga koriste oni koji drže do zdrave ishrane, ali ipak, treba još vremena da se naši potrošači naviknu na ovu vrstu namirnica. Svestan toga, ovaj mladi proizvođač lagano krči svoj put. Za sada, svoje proizvode dostavlja kikindskim restoranima, a sve je više i njegovih sugrađana koji kupuju mikrobilje u želji da se hrane zdravo. Svi koji žele da ga probaju mogu se javiti Norbertu na instagram stranici bush_mikrobilje ili na broj telefona 0628505376. Dostava u Kikindi je besplatna. 


Tagovi

Mikrobilje Urbana farma mikrobilja Norbert Buš Nutritivna vrednost mikrobilja Zdrava ishrana Uzgoj mikrobilja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.