Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj zumbula
  • 01.09.2017. 16:30

Novogodišnji zumbul sadite polovinom septembra

Da bi zumbul procvetao, mora da prođe kroz nekoliko faza na različitom temperaturnom režimu.

Foto: RitaE / Pixabay
  • 5.191
  • 11
  • 0

Zumbul Hyacinthus orientalis je lukovičasta cvetnica, koja pripada porodici ljiljana i vodi poreklo iz Male Azije i Mediterana. U Evropi se odomaćio u 16. veku. Cvet zumbula se odlikuje raznim bojama i prijatnim mirisom. Zumbul cveta veoma rano u proleće, a cvetna stabljika naraste 20 cm do 30 cm.

Razlikujemo dva varijeteta zumbula:

  • rimski zumbul i
  • holandski zumbul.

Rimski zumbul se odlikuje retkim cvetovima bele, roze i plavo-ljubičaste boje, kao i jakim mirisom. Holandski zumbul ima zbijene, pune cvetove i slabiji miris. Stvoreni su zumbuli sa raznim bojama cveta: beli, bež, rozi, crveni, ljubičasti, žuti, tamnoljubičasti, crni.

Sadnja zubula na otvorenom

Zumbul možemo razmnožavati semenom ili sadnjom lukovicama. Sadnja lukovicama se obavlja u jesen, krajem septembra i početkom oktobra, a može da se obavlja sve dok ne počne mržnjenje zemlje. Ukoliko kupujete lukovice, obratite pažnju da su na dodir tvrde, bez mehaničkih oštećenja, a ne smeju biti suve i bez korenčića. Dobra lukovica ima obim pet centimetara (oko 80 g).

Koren zumbula je veoma osetljiv i treba paziti da se ne oštete korenčići lukovice prilikom sadnje. Koren se sporo obnavlja, sporo raste i može doći do propadanja biljke.

Sadi se na osunčana mesta, zaštićena od jakih vetrova, sa dobrom drenažom, na razmak od 15 cm do 20 cm. Dubina sadnje je 15 cm, a ukoliko su temperature niske, sadnja se obavlja na veću dubinu, kako bi sprečili izmrzavanje. Ph reakcija zemljišta ne bi trebalo da bude ispod 6.5. Poželjno je da su podzemne vode na dubini ispod 60 cm. Posađene lukovice se ne smeju dodirivati, zbog opasnosti od prenošenja truleži. Zumbulu, da bi procvetao, potreban je period mirovanja nakon sadnje. U tom periodu lukovica razvija koren i priprema se za cvetanje.

Ukoliko želite da vam zumbul cveta za Novu godinu - posadite ga sredinom septembra.

Sadnja zumbula u zatvorenom

Lukovice zumbula možete posaditi u saksije ili druge posude. Što su posude manje, lakše dolazi do izmrzavanja tokom zime i potrebno ih je uneti u prostor gde neće doći do izmrzavanja. Na dno saksije dodati drenažni sloj. U zemlju dodati malo peska, koji ne dozvoljava truljenje lukovice.

Ukoliko u jednu saksiju sadimo više lukovica, one mogu biti veoma blizu, ali se ne smeju dodirivati. Prekriti lukovice zemljom i zaliti. Zemlja u saksiji bi trebalo da bude umereno vlažna. Ukoliko želimo da nam zumbuli cvetaju tokom zime, treba ih držati u prostoriji koja je tamna i prohladna, ali ne sme doći do izmrzavanja.

Da bi zumbul procvetao, mora da prođe kroz nekoliko faza na različitom temperaturnom režimu. Temperatura nakon sadnje ne treba da prelazi 5ºC. Do nicanja zumbula dolazi nakon dva do 2,5 meseca. Nakon nicanja, zumbul treba čuvati na svetlom mestu pri temperaturi između 10ºC i 12ºC. Temperatura ne treba da prelazi 15ºC. Kada se pojave pupoljci cveta, saksiju sa zumbulom staviti na stalno mesto, koje je dobro osvetljeno i da temperatura nije veća od 20ºC. Povremeno saksiju okretati, kako bi se cvet ravnomerno razvijao i cvetao.

Tokom rasta i cvetanja, zumbul traži redovno zalivanje, ali mu smeta kada je ono preobilno. Da bi produžili cvetanje zumbula, ne držati saksiju sa zumbulom u zagrejanoj prostoriji.

Kako čuvati lukovice zumbula

Lukovice zumbula se vade iz zemlje kada prođe cvetanje i uvene lišće. Lišće se nakon cvetanja ne uklanja, jer ono hrani lukovicu. Izvađene lukovice, kada se malo prosuše, mogu se zamotati u papir i ostaviti u gajbicama u podrumu na hladno ili se čiste lukovice ostave u pesku.

Bolesti zumbula

Pre sadnje, lukovice dezinfikovati. Ne treba ih držati dugo u mraku, jer će po dolasku na svetlost brzo poterati lišće i slabo cvetati. Isto tako, lukovice ne držati na toplom i svetlom mestu, jer će slabo cvetati. Neadekvatno navodnjavanje dovešće do žućenja listova, kašnjenja u rastu i cvetanju. Preterano navodnjavanje će dovesti do truljenja lukovice.

Foto: RitaE / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proizvođači sa severa Banata u opštinama Čoka, Kanjiža, Novi Kneževac i Senta započeli su setvu mirođije koja, u proseku, na tom području zauzme svake godine oko 300 hektara. Jedan od njih, Mirko Oluški, mirođijom se bavi dugo godina i ima... Više [+]