Oleander ili ilijander je dekorativni, zimzeleni žbun koji može dostići visinu od tri do šest metara
Tokom leta kada putujemo u primorske krajeve, možemo videti da skoro svako dvorište krasi ukrasna biljka oleander (lat. Nerium oleander). Poreklo vodi iz jugozapadne Azije. Vrlo je dekorativna, a cvetovi mogu biti beli, žuti, bledo rozi, intenzivno rozi i crveni.
Odlikuje ga i jedna loša osobina, a to je da je jako otrovan ako se unese u organizam. Naročito treba čuvati i upozoravati decu koji ga u igri mogu staviti u usta. Oleander ili ilijander je dekorativni, zimzeleni žbun koji može postići visinu od tri do šest metara ako se ne orezuje, ali uglavnom ga svi orezuju.
Sok iz ove biljke može da prouzrokuje iritaciju kože, teške upale i alergijske reakcije, ako se to desi treba zatražiti hitnu lekarsku pomoć.
Najbolje uspeva u toplijim primorskim krajevima, mediteranske klime, ali i kod nas, u tom slučaju isključivo ga treba saditi u veće saksije koje je potrebno unositi pre zime u zaštićeni prostor jer ako se temperatura spusti ispod 9 stepeni Celzujusovih može prouzrokovati oštećenje lista ili njegovo potpuno propadanje.
Najbolje vreme za sadnju i presađivanje je u proljeće ili jesen kao i za većinu biljaka, a idealno vreme za sadnju je avgust ili septembar kada se završava cvetanje, jer zasađen u proleće ne može da razvije mnogo cvjtova. Voli osunčano mesto. Rano u proleće kada se iznosi iz prostorija na balkon ili dvorište potrebno mu je dodati kvalitetniji supstrat obogaćen hranivima, dakle dopuniti saksiju.
Podnosi sušni period, ali bolje se razvija i napreduje kada je na sunčanom mestu i kada se redovno zaliva. Ako lišće počne da žuti to je znak da mu se dodavalo više vode nego što je potrebno.
Dok je mlad, kada se tek razvija i formira željeni oblik žbuna, u proleće bi bilo poželjno prihranjivati đubrivom koji sadrži više azota, a kada biljka postigne željenu visinu ne treba mnogo preterivati sa tim hranivom. Ishrana treba da je izbalansirana, mada oleander nema neke posebne zahteve ni za hranivima ni sa vlagom i lako se prilagođava svim uslovima.
U saksiju se može dodati malč od kore, kuglice gline ili druge vrste malča kako bi se vlaga zadržavala i biljka zaštitila od korova. Takođe, dobar efekat se postiže i upotrebom piljevine kao malč koja ga pored svega nabrojanog zimi štiti od izmrzavanja korena.
U ranu jesen poželjno je oleander orezati i ukloniti uvele cvetove nekoliko nedelja pre prvog mraza.
Ipak nešto značajnije ga treba orezati u rano proleće pre nego što biljka uđe u aktvnu vegetaciju, odnosno intenzivni porast. Potrebno je ukloniti oštećene grane izazvane hladnoćom i niskim temperaturama, štetočinama ili bolestima, te one koje su se ispreplele, odrvenele i prerasle grane koje ne izgledaju lepo. Orezati biljku do željene veličine.
Ako se oleander uzgaja u saksiji potrebno je izabrati veću saksiju jer ima dosta razgaranat koren. U tom slučaju treba ga redovno zalivati. Bilo bi dobro da saksija na dnu ima otvore kako bi se višak vode ocedio na podmetač ili još bolje vodu sipati u podmetač kako bi je biljka usvajala postepeno.
U zimskom periodu saksiju je potrebno unositi u kuću ili objekat koj je dovojno osunčan. U tom periodu se manje zaliva i ne prihranjuje često.
Oleander se može razmnožavati u avgustu poludrvenastim reznicama koje ne nose cvetove, a u proleće pomoću pelcera koje je potrebno prvo staviti u vodu kako bi pustili koren, pa tek onda saditi. Takođe, pored vegetativnog razmnožavanja moguće je i generativno razmnožavanje putem semena, ali je to sporiji proces, pa se ređe u praksi primenjuje.
Ova ukrasna biljka retko oboljeva, a retko je napadaju i štetočine kao što su lisne vaši, grinje i gusenice čijem suzbijanju (primenom odgovarajućeg insekticida) treba pristupiti tek kad se insekti uoče. Najčešće oboljeva ako izmrzne ili usled velike suše.
Oleander simboliše komplikovanu prirodu ljubavi, romantiku i sudbinu, a u grčkoj mitologiji se povezuje sa šarmom. S obzirom da pleni svojom lepotom i nije zahtevan za uzgoj sve više krasi dvorišta i balkone kod nas.
Imate li i vi ovu biljku? Pišite nam u komentarima ispod teksta!
Tagovi
Autorka