• Hortikultura
  • 10.08.2019. 16:00
  • Podunavski okrug, Smederevo

Mirišljavi, ali otrovni oleander - višebojni cvetni grm

Više od sto vrsta cveća i dekorativnog šiblja krasi kuću i okućnicu poljoprivrednih penzionera Stanka i Milice Šošić iz Osipaonice kod Smedereva. U početku ovog hobija su većinu cvetnih vrsta kupovali, ali sada mnoge od njih sami proizvode, poklanjaju prijateljima i prodaju.

Foto: Miodrag Palić
  • 211
  • 12
  • 0

Čovek se, kažu, najbolje oseća i odmara u okruženju cveća i zelenila. Zato se cveće seje i sadi ispred kuće, ali isto tako se neguje i u kući. Bračni par Stanko i Milica Šošić su poljoprivredni penzioneri i svoje starosne godine sada provode u povrtnjaku i na cvetnoj okućnici.

Njihova velelepna kuća puna je sobnog cveća (30-ak vrsta), a na deset ari dvorišta je zastupljeno više od pedesetak cvetnih i drvenastih ukrasnih biljaka. U akciji Mesne zajednice Osipaonica "Tražimo najuređenije dvorište", već nekoliko puta im je dodeljena prva nagrada.

Radovi u bašti tokom avgusta: Evo kako da negujete cveće

Cveće je ogledalo kuće

Za njih je kažu cveće ogledalo kuće. Posebno vode računa o periodu cvetanja negovanih biljaka. "Sejemo i sadimo biljke koje cvetaju jedna za drugom, tako da imamo rascvetalu baštu tokom celog leta," naglašava Stanko.

Supružnici su podelili posao. Stanko više brine o zalivanju i šišanju trave, kao i o zaštiti od bolesti i štetočina, a Milica o razmnožavanju i uklanjanju precvetalih pupoljaka. Milica najviše uživa u negovanju i razmnožavanju oleandera (lijandera), a Stanko je više naklonjen zimzelenom i listopadnom ukrasnom drveću, kao i funkcionisanju kamene vrtne fontane, koju je sam ozidao.

Na deset ari dvorišta je zastupljeno više od pedesetak cvetnih i drvenastih ukrasnih biljaka

Cvetovi oleandera su mirisni, a listovi otrovni

Oleander je prekrasni cvetni grm koji može da naraste do dva-tri metra. Cvetovi su jednostruki ili dvostruki, nežnih boja: beli, ružičasti, crveni, narandžasti. Lišće, nalik na vrbu, može biti zeleno ili prošarano belim pegama. Cveta od juna do oktobra.

Upozorenje: Stablo i list oleandera su veoma otrovni i ukoliko se konzumiraju, mogu prouzrokovati kardiovaskularne smetnje, pa čak i smrt ljudi i životinja!

Redovno zalivanje i presađivanje biljaka

Oleander se leti neguje u dvorištu ili na terasi, uz mogućnost dobrog provetravanja vazduha. Zimi zahteva prohladno mesto sa temperaturom od dva do šest stepeni Celzijusa. U toku letnjih meseci se zaliva redovno, a u zimskim - umereno. U toku zime biljke zalivati na 20 dana odstojalom mlakom vodom bez krečnjaka, u koju se dodaju tečna đubriva za cvetnice.

Oleander se presađuje jednom u dve-tri godine, obično u martu u saksiju za dva-tri broja veću od prethodne. Zemlja za presađivanje se sastoji od komposta, ilovače, treseta i peska u odnosu 2:1:1:1.

Stablo i list oleandera su veoma otrovni!

Jesenje orezivanje oleandera

Oleander se orezuje u jesen posle precvetavanja. Grančice sa pupoljcima se ostavljaju, a one koje su previše narasle se orezuju na polovinu. Rez mora biti kos, tačno iznad pupoljaka ili bočnih izdanaka. Bočni izdanci se režu na deset centimetara. Orezivanje se obavlja u rukavicama jer je i sok oleandera otrovan.

Dekorativne biljke opasne po decu

Razmnožavanje poludrvenastim reznicama

Oleander možete razmnožavati poludrvenastim reznicama na sledeći način: odaberite zdrav izdanak debljine olovke, star do dve godine i dužine 20 do 25 centimetara. "Pripremljene reznice direktno sadite u supstrat za ukorenjivanje, izmešan od jednakih delova peska i treseta. Možete dodati i hormon za pospešivanje ukorenjavanje. Reznicu zasadite u kompost i redovno umereno zalivajte da se kompost ne isuši," objašnjava gospođa Milica.


Foto prilog


Tagovi

Oleander Uzgoj cveća Cvetanje oleandera Reznice Stanko Šošić Milica Šošić


Autor

Miodrag Palić

Miodrag Palić

Dugogodišnji novinar, kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi