Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otrovne biljke
  • 13.08.2017. 19:00

Dekorativne biljke opasne po decu

Mnogobrojne biljke gajimo zbog njihove lepote, ali su one zbog svoje otrovnosti opasne po decu.

Foto: Hans / Pixabay Kalina
  • 3.767
  • 30
  • 0

U okruženju dece nalazi se veliki broj otrovnih biljaka, kojima pridajemo veoma malo pažnje. Većinu tih biljaka uzgajamo zbog njihove dekorativnosti i zaboravljamo da će deca provoditi vreme pored njih.

U dvorištima vrtića, škola, kuća, u parkovima, veoma često možemo videti biljke kojima tu nije mesto. Za decu su najopasnije biljke koje imaju plodove bobice, posebno plodove crvene boje. Opasni su i grmovi u kojima se deca skrivaju i na taj način dolaze u kontakt sa otrovnim biljkama.

Koje su biljke opasne za decu?

Najviše su ugrožena deca u dobi između dve i 10 godina, koja istražuju svet oko sebe. U svetu postoji preko 10.000 otrovnih biljaka. Neke od tih biljaka izazivaju samo crvenilo na koži, dok druge mogu biti kobne po život, čak i u veoma malim dozama.

Oleander (Nerium oleander)

Oleander je najotrovnija ukrasna biljka, koju rado uzgajamo zbog lepote cvetova i koja nas podseća na more. To je višegodišnja, zimzelena biljka iz porodice Apocynaceae. Svi delovi biljke su otrovni. Sadrži glikozide, koji deluju na srce.

Šimšir (Buxsus sempervirens)

Šimšir je veoma popularna grmolika biljka od koje se formiraju žive ograde ili razni biljni dekorativni oblici. Ovu biljnu vrstu veoma često susrećemo u dvorištima vrtića, škola, u parkovima i dvorištima. Cela biljka je otrovna i listovi mogu izazvati iritacije na koži ukoliko se deca igraju oko šimšira. Kod oralnog unošenja, šimšir može da izazove bolove u stomaku. Obratiti pažnju i na plod šimšira, koji je interesantan deci.

Tisa (Taxus sp.)

Tisa je otrovna biljka, a najveća opasnost za decu su njene crvene bobice. Bobice su veoma interesantne manjoj deci, koja ih često pojedu. Tisa kod dece može da izazove vrtoglavicu, proliv, povraćanje, otežano disanje, crvenilo na koži u vidu krugova, gubitak svesti.

Lovor višnja (Prunus laurocerasus)

Lovor višnja je zimzeleni grm koji formira žive ograde. Cela biljka je otrovna. Za decu su interesantni njeni plodovi, crvene bobice. Nakon rezidbe lovor višnje, operite ruke.

Lovor višnja, Foto: Hans / Pixabay

Kalina (Ligustrum sp.)

Kalina je veoma popularna za obrazovanje živih ograda i kao ukrasni grm. Cela biljka je otrovna. I njen plod je veoma privlačna bobica. Izaziva jake bolove u stomaku, želudačne poremećaje, ali i probleme i zastoj cirkulacije.

Glicinija (Wisteria sinensis)

Ova biljna vrsta je postala popularna zbog svojih izuzetno lepih cvetova. Biljka je otrovna, a najviše su otrovne mahune i semenke. Izaziva proliv, povraćanje, želudačne probleme. Teži oblici trovanja mogu dovesti u opasnost život deteta.

Hortenzija (Hydrangea sp.)

Hortenzija se odomaćila u našim dvorištima, koje ukrašava prelepim cvetovima, ali ona može izazavati osip, češanje.

Bršljan (Hedera helix)

Biljka bršljana je u potpunosti otrovna, a najotrovniji su plodovi. Listovi mogu izazvati dermatitis, a plodovi izazivaju otežano disanje.

Lantana (Lantana sp.)

Biljka može da izazove upale na koži, ukoliko nakon dodirivanja njenog lišća deca ostanu izložena suncu. Otrovni su i njeni plodovi.

Lantana, Foto: Dinesh Valke / Flickr

Zlatna kiša (Laburnum anagiroides)

Odlikuje se izuzetno lepim cvetovima u vidu grozda, ali to je veoma otrovna biljka, koju ne treba saditi u dvorištima gde ima male dece.

Đurđevak (Covalaria majalis)

Izuzetno dekorativna cvetnica. Za decu su interesantni plodovi. Cela biljka je otrovna, zaustavlja rad srca.

Veoma često se oko mesta gde se zadržavaju deca sade i biljke koje mogu izazavati jake alergije: lipa, leska, čempres, tisa, fikus i druge biljke.

Biljke iz porodica Solanaceae

Krompir i paradajz su biljke za koje ne smatramo da su pretnja. Veoma često deca plodove biljke krompira smatraju za jestive. Neka deca će reagovati na zelene plodove paradajza, a kod drugi će listovi izazvati iritacije na koži.

Pomoćnica je otrovna biljka koja ima plodove koje deca veoma često žele da pojedu, a biljka je kao korov prisutna svuda.

Foto: Pixabay/Efraimstocheter


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.