• Radovi u polju
  • 04.08.2019. 16:00

Radovi u bašti tokom avgusta: Evo kako da negujete cveće

Sada je idealno vreme da prihranite bilje, uklonite pokoricu i obavite slične poslove. U avgustu bi sa sezonskog cveće trebalo redovno da uklanjate uvele cvetove, kako biste podstakli biljke da ponovo cvetaju.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 608
  • 26
  • 0

Avgust je po nekima najlepši mesec tokom leta, jer stara izreka "Od Svetog Ilije, sunce sve milije", ukazuje na to da iako je sunčano vreme, više sunce ne prži kao u julu. Zato bi trebalo da iskoristite ovaj mesec i da uživate još malo u vašoj bašti. Sada je idealno vreme da je oplevite, prihranite bilje, uklonite pokoricu i obavite slične poslove.

Takođe, kada primetite da je saksijska biljka uvenula, prebacite je u hladovinu i počnite da je zalivate tokom večernjih sati. 

Vreme za orezivanje grmova i puzavica

Kako bi vaše biljke više cvetale, u ovom mesecu potrebno je da redovno uklanjate precvetale cvetove. Tokom ovog meseca ukoliko ga imate, trebalo bi da orežete puzavice i grmove i to čim prestanu da cvetaju. Naime, obavezno blago orežite grmove, posebno one koji cvetaju leti, (plava kiša, lavanda). Takođe, orežite i puzavice. Sem orezivanja, puzavice bi trebalo da privezujete, a suvišne grane da sklonite. I naravno ne zaboravite da orežete gliciniju ukoliko je imate. 

Ovo je idealan mesec da skratite izbojke do pupoljka na deset centimetara udaljenog od glavne grane. Ovakvom rezidbom osiguraćete da vaše cveće i bilje bujnije procveta narednog proleća. 

Nastavite s orezivanjem ruža, a prihranite travnjak 

Ruže bi trebalo u avgustu da nastavite da orezujete da bi kod njih podstakli ponovno cvetanje. Potrebno je da ih redovno i puno zalivate posebno ako je u avgustu toplo i sušno vreme. Ruže tretirajte protiv biljnih vaši i najčešćih oboljenja.

U avgustu bi sa sezonskog cveće trebalo redovno da uklanjate uvele cvetove, kako biste podstakli biljke da ponovo cvetaju. Ne zaboravite da svakodnevno zalivate cveće, kako ono ne bi uvelo. Zalivanjem štitite biljke od visokih dnevnih temperatura.

Ukoliko imate travnjak u vašem dvorištu, a želite da je zelen i tokom sušnog perioda, trebalo bi redovno da ga zalivate, jer je to veoma bitno za travu tokom ovog meseca. 

Košenje bi trebalo da proredite, a noževe na kosačici da podesite na viši nivo. Preporuka je da krajem ovog meseca prihranite travnjak i to mineralnim đubrivom poput uree, kako biste podstakli rast i bokorenja trave u period koji dolazi. Nakon što ste prihranili travnjak, obavezno ga zalivajte kako bi se đubrivo rastvorilo. Ovo je pravo vreme za setvu novog travnjaka, posebno ako želite da formirate novi travnjak. Ako ovo uradite u avgustu on će imati dovoljno vremena da se pripremi za niske temperature. Raspitajte se koja je najbolja travna mešavine za područje gde živite, a pre setve dobro pripremite teren.

Razdelite bradate perunike, a avgust je idealan za razmnožavanje trajnica

Ovo je mesec kada bi trebalo redovno da zalivate trajnice, kao i da uklonite uvele cvetove. Preporuka je i da izvadite i razdelite bradate perunike, ukoliko primetite da se one suše, samo pripazite da vam se ne osuše i trajnice koje cvetaju tokom jeseni. 

Takođe trebalo bi da otkinete vrhove grana kod krizantema i zvezdana kako biste podstakli žbunast rast. Ako imate visoke trajnice obavezno ih poduprite uz oslonce, kako bi ih zaštitili od vetra. Ovog meseca možete da razmnožavate trajnice i to uz pomoć vršnih reznica.

Avgust idealan za sakupljanje semena cveća 

Ako želite da i sledeće godine imate lepu bašticu, a nećete da trošite novac, preporuka je da sakupite seme: noćurka, nevena, noćne frajle ili kalifornijskog maka. Najjednostavnije prikupljanje semena je da odsečete glavice cveća sa semenom, a nakon toga da ih stavite u papirnu kesu na suvo mesto, samo vodite računa da se seme ne osuši. Ne zaboravite da napišete na svaku vrećicu ime cveća. Kada ste to uradili posle nekoliko dana otvorite kesice, odvojite seme od cvetne glavice, pa seme vratite u vrećicu i čuvajte ga na suvom i prohladnom mestu.

Tokom ovog meseca možete da sakupite začinsko bilje i da ga stavite u teglice ili da posadite u saksije, pa da vam je tokom cele zima na dohvat ruke. Takođe osušeno bilje i cveće može da vam posluži kao ukras u stanu tokom zime.


Tagovi

Radovi u bašti Avgust Orezivanje grmova Orezivanje puzavica Orezivanje ruža Sezonsko cveće Travnjak Košenje


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moja mala basta... hemije nula. Blitva raste kao luda, nju nisam usnimio... Keleraba je lepo rodila....#mojepovrće