Zova je ponegde počela da cveta pre desetak dana. Mnogi su se požurili i već je ubrali za osvežavajući sirup ili čaj koji zimi pomaže kod prehlada jer podstiče znojenje.
A onda je došla kiša i oprala cvetove. Ali, nemojte očajavati, ima još uvek onih koji će tek cvasti.
Zova: Tu, gde prema verovanju, vile šire veš
Baš zato jer je vreme kišovito, treba treba da se pridržavate nekoliko pravila da biste ubrali zovu koja će dati najukusniji sirup i najzdraviji čaj.
- Izaberite mesto koje je udaljeno od saobraćajnica i ostalih zagađivača.
- Bere se po sunčanom i suvom vremenu. Dakle, ne rano ujutro niti predveče kada je rosa.
- Ne berite ih odmah posle kiše jer je ona isprala polen. Pričekajte dan, dva da procvetaju novi.
- Bolje je koristiti makaze jer ako otkinete ručno, opašće sav polen koja je najvažniji.
- Ne berite zovu koja još nije procvetala, odnosno koja ima pupoljke jer neće imati isti učinak.
- Ne berite ni cvetove na kojima su biljne vaši, a pazite i na druge insekte poput pauka i slično - njih jednostavno uklonite rukom.
- Ako ćete praviti sirup, najbolje je da berete odmah u posudu u kojoj ćete natopiti cvetove. Tako ćete zadržati sav mirisni polen.
- Berete li je za čaj, koristite korpicu od šiblja u kojoj će "disati".
Milkica
pre 1 godinu
Moj tata pravi sok (tačnije, sirup) i od cveta i od ploda zove. Dok neki ne mogu da se odluče koji im je lepši napitak - standardni žuti ili crveni - ja sam i dalje u timu koja bira sok od cveta!