Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vučji trn
  • 16.09.2017. 18:30

Pasji trn - bobice pune vitamina i minerala

Pasji ili vučji trn je dekorativna i lekovita biljka, čiji se plodovi koriste prerađeni.

Foto: Mladen Sluganović
  • 3.563
  • 41
  • 0

Pasji trn (Hippophe rhamoides) ili vučji trn je biljna vrsta iz porodice Elaeagnacea. Na našem području se može naći u obliku različitih podvrsta u planinskim dolinama i obalnom području, a u vrtovima i parkovima uzgaja se i kao ukrasni grm. Može da naraste do 10 m visine.

Kako prepoznati pasji trn?

Ovaj grm ima uske, srebrnaste listove i sitne narandžaste bobice, koje rastu u velikom broju i gusto pokrivaju tanke grančice. Grm ili malo stabalce pasjeg trna cvete u aprilu i maju, pre listanja, žutim cvetićima. Na jesen, nakon opadanja lišća, bobice dugo u zimu ostaju na granama, što ovaj grm čini vrlo dekorativnim.

Ima vrlo jak i razgranat koren, pa učvršćuje zemljište. Zbog toga ga je najbolje saditi upravo na klizištima ili na peskovitim sunčanim padinama, jer ne podnosi duže zadržavanje vode u zemlji. Inače, dobro raste i na siromašnom zemljištu i nije ga potrebno đubriti, osim što mu je ponekad dobro dodati mlevenog kamena.

Izvor vitamina i minerala

Bobice pasjeg trna su bogati izvor vitamina i minerala, a njihov sok sadrži neke proteine, vitamin C, vitamin E, karotenoide, različite minerale i organske kiseline. Plodovi služe i za ljudsku prehranu, ali samo u prerađenom obliku, odnosno sirove bobice nisu za jelo. Hranjivi su i lako probavljivi, nešto bolji kada izmrznu. Mogu da se koriste za marmeladu, pekmez, žele (bez semenki), vitaminski koncentrat, sok, dodatak različitim jelima i drugo.

Od pulpe vučjeg trna proizvodi se ulje koje sadrži prirodne pigmente karotenoide, tokoferol, fitosterol i palitoleinske kiseline. Deluje protivupalno i baktericidno i pomaže u zaceljivanju ožiljaka. Mogu da se osuše i za čaj, koji će biti još bogatiji vitaminom C nego čaj od šipka.

Plodovi se beru zavisno od sorte od jula do novembra. Biljka je dvodomna - kako bismo dobili plodove, moramo imati muške i ženske biljke.

Foto: Mladen Sluganović


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.