Saša po struci diplomirani inženjer elektrotehnike, supruga Neda profesor matematike i računarstva - jedinu vezu sa selom imali su u detinjstvu. Danas imaju dodatni posao, a za sinove Aleksu, Luku i Filipa dobar način da se udalje od mobilnih telefona i tableta.
Na jednoj parceli porodica Nikolić podigla je zasad paulovnije (brzorastućeg drveta). Potom su krenuli da istažuju šta bi mogli da zasade između redova, dok drveće ne formira krošnje i počne da pravi senku. Istraživajući, došli su do najskupljeg začina na svetu, što ih je dodatno motivisalo da se malo bolje i detaljnije upoznaju sa proizvodnjom šafrana.
"Proučavajući na internetu o šafranu nismo našli podatke o proizvodnji u Srbiji. Došli smo do jedne porodice u Francuskoj koja se već generacijski bavi njegovom proizvodnjom. Gospodin Matea je bio jako ljubazan i kroz nekoliko razmenjenih mejlova pojasnio mnogo toga nejasnog," priča Saša.
Kada su odlučili da kupe sadni materijal, našli su se pred problemom - nije ga nigde bilo. Odlučili su, potom kažu da uvezu lukovice iz Francuske. "Pre kupovine lukovica posetio sam seminar o gajenju šafrana, koji je bio organizovan u zemlji u susedstvu. Na seminaru sam razrešio neke dileme vezane za sadnju, branje, sušenje i čuvanje te biljke," ponosno priča Saša.
Uporedo sa sadnjom lukovica krenuli su sa promocijom novog na ovim prostorima začina, napravili su sajt i stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk. Usledio je logičan sled stvari, izbor imena i pošto niko u Srbiji ne proizvodi šafran lako je bilo izabrati ime - Prvi srpski šafran.
Celokupna proizvodnja Prvog srpskog šafrana je ručna bez primene hemijskih preparata. Parcela na kojoj se proizvodi šafran je 10 ari, ograđena je i u blizini nema parcele koje se obrađuju i tretiraju hemijskim sredstvima.
Danas, dve pune godine posle sadnje prvih lukovica, Saša ističe da je "eksperiment" više nego uspeo. Klima i zemljište u ataru sela Tamnič koje se nalazi na 30 km od Negotina, odlično pogoduje ovoj, za naše podneblje novoj i neobičnoj biljci.
Specifičnost jestivog šafrana ogleda se u obrnutoj vegetaciji. Inače, ima više od 70 vrsta krokusa koji se ne koriste u ishrani. Šafran niče u septembru, odmah posle nicanja cveta. Cele zime raste, razmnožava se i negde u aprilu i maju počinju da se suše listovi i tada prelazi u stanje mirovanja do septembra. Period od dva do tri meseca (jun - avgust), kada je u fazi mirovanja koristi se za rasađivanje (ukoliko je potrebno).
Šafran svoju primenu zbog lekovitih svojstava nalazi u ishrani kao začin, koristi se u kozmetičkoj industriji i primenjuje u medicini. U našoj zemlji ovaj začin je malo poznat, a na tržištu se počinju pojavljivati proizvodi koji sadrže u svom sastavu šafran.
Celokupnu proizvodnju mogu prodati u inostranstvu, ali po ne baš povoljnim uslovima, pošto ne žele da neko njihov rad koristi za sopstvenu enormnu dobit, rešili su da sami pronađu tržište u Srbiji. "Šafran je daleko kvalitetniji od onoga što se može naći u našim radnjama," ponosno priča Saša.
U potrazi su i za partnerima sa kojima bi zajedničkim snaga napravili proizvod sa šafranom i bili jedinstveni, prepoznatljivi na tržištu.
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Predrag Nedeljkovic
pre 2 godine
Dobar dan, da li mozda postoji e mail adresa na koju bi mogao kontaktirati porodicu Nikolic ?
Јована Косовић
pre 3 godine
Да ли може да се поручи чај од шафрана и на који контакт телефон?