Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travnjak
  • 18.02.2022. 15:00

Prolećna setva travnjaka - kada i kako je obaviti

Odabir semena zavisi od namene površine. Razlikujemo opšte, senovite i fine travnjake.

Foto: Depositphoto/andreaobzerova
  • 4.112
  • 47
  • 0

Proleće je pravo vreme za setvu novog travnjaka. Mart i april su najbolji meseci za ove radove jer zemljište dosegne dovoljnu toplotu i ima dosta vlage. Posejano seme klija za sedam do deset dana, a mlade biljke se bolje ukorenjuju.

Odabir semena trava

Odabir semena zavisi od namene površine. Razlikujemo opšte, senovite i fine travnjake.

Za prvu grupu potrebno nam je seme trava koje su izdržljive i dobro podnose gaženje. Odlične su za površine s velikim prometom, gde redovito hodate, igraju se deca ili kućni ljubimci. Najčešće za ovu namenu biramo višegodišnji ljulj, vlasulje i slične trave koje brzo rastu i zahtevaju redovno košenje.

Senka ispod krošnji drveća, grmlja, objekata i živica može izazvati nedostatak svetlosti koji će limitirati rast biljaka. Trava vijuk i jedan deo vlasulja će podneti ovakve uslove.

Fini travnjaci nisu podesni za veliki promet, decu ili kućne ljubimce, mogu da se kose na nižoj visini, a travni sortiment sporije raste. Najpodesnija vrsta je rosulja.

Uslovi i priprema zemljišta

Sa setvom ćemo početi kada nam to dozvole vremenski uslovi. Temperatura zemljišta treba da je najmanje 8ºC, a vazduha između 14 i 25ºC. U ovom periodu zemlja ima dovoljno vlage.

Kako sprečiti pojavu glista na travnjaku?

Pre setve je potrebno pripremiti zemljište. Korov se uklanja i prekopa celo područje, obavi se plitko oranje ili frezanje u zavisnosti od stanja površine. Dubina obrade treba da je najmanje 15 cm. Ako je sloj zemlje manji od 20 cm, potrebno ga je obogatiti organskim materijama, humusom ili kompostom. Priprema se sloj bogat biljnim hranivima.

Ako seme nije ravnomerno posejano, između trave raste će korov (Foto: Depositphotos/vergl@centrum.cz)

Neposredno pre setve poravnati i uklaniti iznikli korov i grudvice zemlje pomoću grabulja. Nivo setvene površine treba da je za 0,5 cm niži od okolnog ruba. Kada trava nikne, biće u ravni sa okolnim biljnim pokrivačem.

Vreme setve 

Za setvu je najbolje da se obavi po danu koji je oblačan, bez vetra koji će raznositi seme, sa osušenom površinom i kada je za sledeći dan najavljena kiša.

Svakako se preporučuje za setvu koristiti rasipač, a ne sejati omaške, rukom, jer se samo tako može postići ravnomeran raspored semena, što je od velike važnosti. Kod preguste setve klijanje je slabije, biljke zagušuju jedna drugu. Kada je setvena norma mala, ostaju gole površine koje naseljavaju korovi.

Prosečna količina semena iznosi 25g/m². 

Nakon svega treba izvršiti valjanje ili grabuljanje zasejanog područja. Ova operacija će omogućiti bolji kontakt semena i zemlje i ubrzati nicanje.

Ako je vreme suvo, potrebno je redovno zalivanje i to onom koja se postavlja na travnjak. Budete li koristili ručnu prskalicu, neravnomerno ćete ga zaliti, a ukoliko je mlaz prejak, može doći i do ispiranja semena.


Tagovi

Setva travnjaka Travnjak Setva trave Trava Vreme Priprema zemljišta Rasipač


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!