Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 08.12.2023. 07:30

Šta je potrebno sobnim biljkama tokom zime?

Nedostatak svetlosti, suv vazduh, isušivanje supstrata, pojava grinja su samo neki od problema koji se javljaju u zimskom periodu.

Foto: Depositphotos/Dimaberlin
  • 1.566
  • 80
  • 0

Sobne biljke u zimskom periodu su izložene brojnim izazovima. Svetlost je smanjenja, a vazduh je suh zbog grejanja. To ih čini osetljivim na napade štetočina i pojavu oboljenja. Potrebno je pravilno odrediti kada i u kojoj količini zalivati.

Obezbedite dovoljno svetlosti i vode

Najveći problem je što su dani kraći i većina sobnih biljaka pati od nedostatka svetlosti. Sve ih je potrebno postaviti što bliže prozoru, ali ne u blizini grejnih tela ili iznad radijatora. Potrebno je izbegavati mesta gde se otvara prozor zbog ulaska hladnog vazduha u prostoriju i naglih promena temperature.

Nekim biljkama će bolje odgovarati svetli hodnici i prostorije sa nižom temperaturom od 16 do 20ºC. Takvi uslovi će odgovarati papratima i fikusima.

Za neke vrste je potrebno redovno zalivanje, jer u ovakvim uslovima se zemlja u saksijama i posudama brzo isušuje. Za biljke koje cvetaju u ovom periodu potrebno je obezbediti odgovarajuća đubriva, najčešće tečna koja se dodaju prilikom zalivanja. Većini biljka će biti dovoljno da se zalivaju jednom sedmično. Ne treba preterivati, posebno kada su u pitanju kaktusi i orhideje.

Vazduh u prostorijama je suv i zbog toga je neophodno redovno prskati vodom i brisati prašinu sa listova. Vlaženje listova će sprečiti pojavu smeđih vrhova. U prostoriji vlažnost može da se povećava ovlaživačima, sobnim fontanama. Alternativno, možete tanjiriće napuniti kuglicama gline i preliti vodom i tako osigurati veću vlažnost u blizini biljaka. Kuglice imaju osobinu da polako otpuštaju vlagu u dužem vremenskom periodu.

Zaštitita od štetočina

Zbog suvog vazduha i visoke temperature često se javljaju razne vrste grinja. Povećanjem vlage smanjuje se mogućnost njihovog razmnožavanja i razvoja. Kada uočite njihovo prisustvo potrebno je brzo reagovati, jer imaju veliku moć reprodukcije.

Napadnutu biljku je potrebno zaliti i dobro oprati, najbolje napraviti blago tuširanje. Odnesite je u drugu prostoriju gde nema drugog bilja. Od prirodnih sredstava za suzbijanje se koriste ona na bazi ulja neem-a, uljane repice, belog luka ili duvana. Pomoći će i žute lepljive ploče na bazi feromona na koje se lepe za leteće forme štetočina.


Tagovi

Sobne biljke Zimovanje sobnih biljaka Zaštita sobnih biljaka Tuširanje biljaka Zalivanje zimi Suv zrak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.