Najkvalitetnije bobice rastu na osunčanim rubovima šuma, šumarcima i živicama. Plodovi su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, ali obratite pažnju - sirove nisu jestive
Zova (Sambucus nigra), u našim krajevima poznata i kao bazga, od davnina je jenjena zbog svojih lekovitih svojstava. Dok su cvetovi najpoznatiji po upotrebi u sirupima i čajevima, plodovi zove – male crne bobice koje sazrevaju krajem leta, prava su riznica bioaktivnih jedinjenja i važan su sastojak u narodnoj i modernoj fitoterapiji.
Plodovi zove su sitne, okrugle bobice prečnika 5 - 6 mm, tamnoljubičaste do crne boje. Rastu u grozdastim cvatovima i najčešće sazrevaju od kraja avgusta do oktobra, zavisno od nadmorske visine i klimatskih uslova. Najkvalitetnije bobice rastu na osunčanim rubovima šuma, šumarcima i živicama. Plodovi su bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima.
U 100 g svežih bobica nalazi se u proseku:
Zbog bogatog nutritivnog sastava, plodovi zove spadaju u supernamirnice.
Bobice zove tradicionalno se koriste za: jačanje imuniteta – zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidansa, smanjenje simptoma prehlade i gripe – istraživanja pokazuju da ekstrakt bobica može da skrati trajanje bolesti, pročišćavanje organizma – podstiču znojenje i rad bubrega, podršku probavi – blago su laksativne i poboljšavaju rad creva, kao i zaštitu srca i krvnih sudova – smanjuju oksidativni stres i mogu pomoći u regulaciji holesterola.
Sirovi plodovi nisu jestivi zbog prisustva glikozida sambunigrina, koji u probavnom traktu može osloboditi cijanovodičnu kiselinu i izazvati mučninu, povraćanje ili proliv. Međutim, termičkom obradom to jedinjenje se razgrađuje, pa su bobice sigurne za konzumaciju u prerađenom obliku.
Od bobica se najčešće proizvode sirupi i sokovi, koji jačaju imunitet i koriste se kao prirodni lek protiv prehlade. Takođe, džemovi i pekmezi su bogati vlaknima i antioksidansima. Sušene bobice, kao čaj, koriste se za pripremu napitaka za detoksikaciju. Liker i vino od zove su tradicionalni napici s izraženim aromama. Mogu se koristiti i kao prirodni suplementi jer su ekstrakti bobica dostupni u obliku kapsula i kapi.
S obzirom na sve veću potražnju za proizvodima od zove, u našim krajevima otkup bobica je trenutno vrlo aktivan. Berba je počela i trajaće do oktobra.
Savet beračima je da biraju potpuno zrele, jer crne bobice imaju najbolju cenu i kvalitet.
Dakle, osim što su prirodni izvor zdravlja, donose i priliku za dodatnu zaradu. Iskoristite sezonu i uberite bobice na vreme – one su tražene kako u prehrambenoj, tako i u farmaceutskoj industriji.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor