Džemovi, sokovi, sirupi, marmelade i mnogo drugih proizvoda za zimnicu se može napraviti od crnih bobica.
Bobice zove ili bazge, Sambucus nigra, izuzetno su cenjene u medicini, ali i gastronomiji. Mogu se koristiti za pripremu soka, džema, marmelade, sirupa, likera, vina, a mogu se i sušiti. Pomažu kod lečenja prehlade i gripe, jačaju imunitet, smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšavaju opšte zdravstveno stanje i upotrebljavaju se za mnoge druge namene. Bojene materije iz plodova se koriste u prehrambenoj i tekstilnoj industriji.
Sadrže veliku količinu vitamina C i A, kao i vitamine iz grupe B kompleksa, posebno vitamina B1. Od minerala imaju: natrijum, kalcijum, kalijum, cink, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, i selen.
Veoma je važno da koristite samo crnu zovu i razlikujete je od drugih vrsta, posebno od crvene jer su veoma slične. Problem je veliki sadržaj cijanovodonične kiseline u plodovima drugih vrsta.
Ne treba preterivati sa upotrebom svežih bobica zbog blage otrovnosti i problema koje mogu izazvati. Javljaju se crevne smetnje, dijareja, povraćanje, učestalo mokrenje, vrtoglavica i visoka temperatura.
Ne koristite ih ako imate alergiju na biljke iz porodice kozokrvnica, akutne probleme sa digestivnim traktom, Hronovu bolest. Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje njihovu upotrebu za trudnice i decu do 12 godina. U malim količinama može da se bez problema koristi do 12 sedmica. Pre upotrebe konsultujte se sa lečnikom.
Kako plodovi normalizuju rad probavnog sistema upotreba džemova i marmelada se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Naučna istraživanja su dokazala da se konzumacijom plodova rastvaraju masne naslage u krvnim sudovima i snižava krvni pritisak. Kada se tokom tri do četiri sedmice svaki dan pojede po tanjirić ili kašika zrelih, sveže ubranih bobica koje su posute šećerom i prelivene vinom ili limunovim sokom oporavlja se celi organizam, jer one čiste krv od otrova.
Sveže isceđen sok leči akne na licu i čisti kožu.
Džem od zove
Za pripremu džema biće vam potrebno: jedan kilogram bobica, 700 grama šećera i 200 ml vode. Odvojite plodove od peteljki i dobro ih operite. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti zbog njihove otrovnosti. Od vode i šećera napravite sirup u koji ćete dok još ključa ubaciti plodove. Prokuvajte 10 minuta i pustite da se prohladi, prestane ključati. Postupak ponovite još dva puta, a svaki put ostavite da se prohladi. Skuvan džem se pakuje u sterilne tegle koje se čuvaju na hladnim i tamnim mestima.
Mešani džem sa jabukama i šljivama
Ako volite da isprobavate nove i neobične ukuse, ovaj recept je za vas. Biće vam potrebno: 200 grama jabuke, 300 grama plodova zove, 400 grama šećera i limunska kiselina ili sok limuna.
Operite plodove jabuke i zove. Jabuku ogulite i nasecite na komade. Sve stavite u blender kako bi napravili pire koji prebacimo u šerpu i dodamo malo soka od limuna i šećera. Sve lagano promešajte i kuvajte 40 do 50 minuta uz povremeno mešanje dok ne postigne potrebnu gustinu. Vruć džem prebaciti u teglice koje dobro zatvorimo.
Tagovi
Autorka