Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi zove
  • 06.08.2022. 07:30

Ukusne i lekovite bobice zove: Oprez sa svežim plodovima!

Džemovi, sokovi, sirupi, marmelade i mnogo drugih proizvoda za zimnicu se može napraviti od crnih bobica.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.249
  • 122
  • 0

Bobice zove ili bazge, Sambucus nigra, izuzetno su cenjene u medicini, ali i gastronomiji. Mogu se koristiti za pripremu soka, džema, marmelade, sirupa, likera, vina, a mogu se i sušiti. Pomažu kod lečenja prehlade i gripe, jačaju imunitet, smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšavaju opšte zdravstveno stanje i upotrebljavaju se za mnoge druge namene. Bojene materije iz plodova se koriste u prehrambenoj i tekstilnoj industriji.

Sadrže veliku količinu vitamina C i A, kao i vitamine iz grupe B kompleksa, posebno vitamina B1. Od minerala imaju: natrijum, kalcijum, kalijum, cink, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, i selen.

Oprez!

Veoma je važno da koristite samo crnu zovu i razlikujete je od drugih vrsta, posebno od crvene jer su veoma slične. Problem je veliki sadržaj cijanovodonične kiseline u plodovima drugih vrsta.

Ne treba preterivati sa upotrebom svežih bobica zbog blage otrovnosti i problema koje mogu izazvati. Javljaju se crevne smetnje, dijareja, povraćanje, učestalo mokrenje, vrtoglavica i visoka temperatura.

Plodovi zove imaju blagu otrovnost kada su sveži, zato ih termički obradite

Ne koristite ih ako imate alergiju na biljke iz porodice kozokrvnica, akutne probleme sa digestivnim traktom, Hronovu bolest. Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje njihovu upotrebu za trudnice i decu do 12 godina. U malim količinama može da se bez problema koristi do 12 sedmica. Pre upotrebe konsultujte se sa lečnikom.

Ukusne i lekovite crne bobice

Kako plodovi normalizuju rad probavnog sistema upotreba džemova i marmelada se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Naučna istraživanja su dokazala da se konzumacijom plodova rastvaraju masne naslage u krvnim sudovima i snižava krvni pritisak. Kada se tokom tri do četiri sedmice svaki dan pojede po tanjirić ili kašika zrelih, sveže ubranih bobica koje su posute šećerom i prelivene vinom ili limunovim sokom oporavlja se celi organizam, jer one čiste krv od otrova.

Sveže isceđen sok leči akne na licu i čisti kožu.

Džem od zove

Za pripremu džema biće vam potrebno: jedan kilogram bobica, 700 grama šećera i 200 ml vode. Odvojite plodove od peteljki i dobro ih operite. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti zbog njihove otrovnosti. Od vode i šećera napravite sirup u koji ćete dok još ključa ubaciti plodove. Prokuvajte 10 minuta i pustite da se prohladi, prestane ključati. Postupak ponovite još dva puta, a svaki put ostavite da se prohladi. Skuvan džem se pakuje u sterilne tegle koje se čuvaju na hladnim i tamnim mestima.

Mešani džem sa jabukama i šljivama

Ako volite da isprobavate nove i neobične ukuse, ovaj recept je za vas. Biće vam potrebno: 200 grama jabuke, 300 grama plodova zove, 400 grama šećera i limunska kiselina ili sok limuna.

Operite plodove jabuke i zove. Jabuku ogulite i nasecite na komade. Sve stavite u blender kako bi napravili pire koji prebacimo u šerpu i dodamo malo soka od limuna i šećera. Sve lagano promešajte i kuvajte 40 do 50 minuta uz povremeno mešanje dok ne postigne potrebnu gustinu. Vruć džem prebaciti u teglice koje dobro zatvorimo.


Tagovi

Crna zova Bobice zove Džem od zove Sambucus nigra


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.