Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 19.11.2017. 19:00

Suzbijte vunaste vaši na prirodan način

Vunaste vaši su česte štetočine sobnih biljaka, čije suzbijanje traje duže vremensko razdoblje.

Foto: Sokolenko / Bigstock
  • 38.847
  • 126
  • 0

U zimskom periodu često se susrećemo sa različitim štetočinama na sobnim biljkama i biljkama koje smo uneli na prezimljavanje. Tako i vunaste vaši često prave probleme, posebno na orhidejama i kaktusima.

Vunaste vaši se prepoznaju po karakterističnom izgledu, podsećaju na male grupe bele vune, pamuka. Zahvaljujući takvom izgledu, lako se uočavaju na delovima napadnute biljke.

Propadanje biljke

Štete pričinjavaju sisanjem biljnih sokova. Vunaste vaši najradije napadaju i hrane se na mladim, nežnim biljnim delovima. Kao rezultat, listovi postaju žuti i otpadaju. Pri napadu jakog intenziteta, dolazi do opadanja cvetova, pupoljaka, a na kraju dolazi do propadanja biljke.

Osim direktne štete koju pričinjava ishranom, vunasta vaš zbog svoje voštane prevlake podstiče razvoj gljivične plesni.

Brzom širenju štetočine pogoduje polaganje velikog broja jajašaca i kratak ciklus razvoja. Ženke polažu između 200 i 600 jajašaca u grupama koje prekriva voštanom prevlakom. Nakon dve nedelje iz jajašaca se razvijaju larve. Zavisno od uslova, ciklus razvoja traje između jednog i dva meseca.

Razvoju vunastih vađi pogoduju uslovi u prostorijama sa grejanjem, gde je niska vlažnost vazduha. U takvim uslovima vrlo brzo dolazi do prenamnoženja vunastih vaši.

Suzbijanje vunastih vaši

Zbog voštane prevlake, ove vaši su dobro zaštićene od delovanja insekticida. Borba sa njima je dugotrajna. Jedinke se zavlače u skrovite delove biljke, odakle se teško mogu ukloniti (pazušci listova, uvijeni listovi, pupoljci).

Najbolja odbrana od vunaste vađi je preventiva. Sprovesti karantin za nove biljke, sve biljke održavati i brinuti se o njima kako bi bile što zdravije i imale jak imunitet.

Kod kupovine biljaka izvršiti pregled na prisustvo ove štetočine. Kupljene biljke ne držati u istoj prostoriji i blizu drugih biljaka, kako bi se sprečilo širenje štetočine.

Kod slabog napada, biljke se mogu polivati toplom vodom kako bi se isprale vaši ili se uklanjaju mehanički, pomoću štapića za uši ili pincete. Pomaže i pranje vatom natopljenom u alkohol. Nakon ovog tretmana, biljku isprati vodom.

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Za suzbijanje se mogu koristiti: kalijumov sapun, insekticid od duvana, insekticid od belog luka, neem, insekticid od belog luka i čili paprike i drugi preparati.

Primena eko pesticida daje rezultate, ali treba biti uporan i ponavljati tretmane.

Insekticid od duvana

10 opušaka potopite u 1,5l vode, ostaviti jedan do dva dana i procedite. Ovako pripremljenim insekticidom poprskati biljku. Postupak se ponavlja nakon sedam do 10 dana.

Insekticid od belog luka i čili paprike

Usitnjen beli luk i čili papriku prelijte sa vodom i zagrejavajte. Ovaj čaj je najbolje pripremati uz otvoren prozor. Kada čaj proključa, ostavite da se ohladi i procedite. Za malu količinu je dovoljno uzeti jedan veći češanj belog luka, jednu manju čili papričicu i preliti sa 2dl vode. Zavisno od krupnoće belog luka i čili paprike, ohlađen čaj se razređuje vodom. Tretiranje biljke ponoviti posle 10 do 15 dana.

Preparat od sapuna i alkohola

Na 1l vode dodati po jednu kašiku nekog eko sapuna i slabijeg alkohola. Ovim preparatom ispraćemo štetočinu sa biljke. Nakon tretmana, biljku oprati pod vodom sobne temperature.

Ove mere suzbijanja možete primjeniti i kod napada štitastih vaši.

Foto: Sokolenko / Bigstock


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D