Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslačak
  • 09.04.2023. 07:30

Vino od maslačka za bolji san - evo recepta

Postupkom fermentacije od cvetova maslačka možemo pripremiti vino s cvetnim ukusom.

Foto: Ranka Vojnović
  • 969
  • 83
  • 0

Cvetovi maslačka su cenjeni u gastronomiji i narodnoj medicini. Postoje brojni recepti za pripremu džema, marmelade, sirupa, likera, melema, ali se može pripremiti i vino karakteristične arome. Ovaj napitak je cenjen kao lekovit, ali se ne preporučuje dnevni unos veći od 150 g. Konzumacija normalizuje krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, smiruje i otklanja nesanicu. Konsultujte se sa svojim lekarom, ako imate zdravstvene tegobe.

Berba cvetova se obavlja ujutro kada se tek otvore, a vreme treba da je sunčano. Ne berite ih posle kiše, jer nemaju dovoljno nektara. Birajte lokacije koje su udaljene od saobraćajnica i drugih zagađenja.

Priprema vina

Za pripremu prvo operite i sterilišite sve posude upotrebom vrele vode i zatim pustite da se osuše.

Teglu od 1,5 litre napunite cvetovima maslačka. Trebaće vam četiri litre vode, 1,5 kilogram šećera, dva veća limuna ili 10 do 12 grama limunske kiseline, jedna pomorandža, do četiri grančice sveže mente i do 150 grama neopranih grožđica.

Odvojite latice od cvetne lože, jer ona može dati gorčinu. Najbrže ćete to obaviti da jednostavno nožem odsečete donji, zeleni deo cveta. Stavite ih u lonac, prekrijete vodom, poklopite i ostavite 24 h. Nakon toga sadržaj procedite kroz gazu. Na kraju sadržaj gaze, latice, dobro stisnite rukama i iscedite.

Maslačak berite na čistim livadama, udaljenim od saobraćajnica (Foto: Depositphotos/igorr1)

Limune dobro operite i osušite. Koricu tanko ogulite da ne zahvatite beli deo. Iscedite sok od limuna i pomoranže. Koricu i sok dodajte u proceđenu tečnost, kao i 0,5 kg šećera, mentu i suvo grožđe. Dobro promešajte da se šećer istopi i prekrijte gazom. Posudu čuvajte dva do tri dana na tamnom mestu sobne temperature. Pojaviće se prvi znakovi fermentacije i tada dodajte još pola kilograma šećera i promešajte. Ponovo procedite kako bi odstranili koricu, grančice mente i suvo grožđe. Na otvor tegle postavite čistu i opranu gumenu rukavicu kojoj ste izbušili rupicu na jednom prstu kako bi izašao stvoreni gas. Ako vam se učini da slabo fermentiše dodajte 20 do 30 g šećera, promešajte i čuvajte u tamnoj prostoriji na temperaturi do 25 stepeni Celzijusa. Nakon pet do šest dana dodaje se još 250 grama šećera kojeg prethodno rastvorimo u malo mošta i sve uspemo u lonac ili još bolje u nekoliko većih staklenih tegli. Posle pet dana dodaje se još 250 g šećera na isti način.

Fermentacija traje od 25 dana do dva meseca i na nju deluje temperatura, prisustvo kvasca, nektar iz maslačka. Kada vidite da se na dnu izdvojio sloj taloga, gumena rukavica se izduvala, a vino postalo svetlije možete ga procediti.

Možete mu dodati i alkohol

U slučaju da fermentacija traje duže od 50 dana potrebno je sadržaj procediti u drugi čisti i dezinfikovan lonac i ostaviti da fermetiše pod rukavicom. Predugo stajanje na talogu daje gorak ukus vinu.

U gotovo i proceđeno vino možete dodati dva do 12 odsto alkohola u odnosu na zapreminu vina ili dodati šećer po ukusu. Alkohol će neutralisati karakterističan cvetni miris. Vino se pakuje u tegle do vrha, jer je poželjno da nema kontakt sa kiseonikom, dobro zatvori i ostavlja se da dozreva sledećih četiri do šest meseci na tamnom mestu gde je temperatura između šest i 16ºC. U slučaju da ste dodali šećer na bocu stavite gumenu rukavicu i dobro je privežite. Tako ostavite sledećih sedam do deset dana.

Jednom mesečno profiltrirajte vino kako bi ga oslobodili od taloga. Nakon odležavanja vino se flašira i hermetički zatvori. Može da se čuva do dve godine u frižideru ili hladnijoj prostoriji.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Koren je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacione sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s belim mlečnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Maslačak Vino Vino od maslačka Ljekoviti maslačak Recept za maslačak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u