Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega kaktusa
  • 30.03.2024. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Parage, Bačka Palanka

Vreme je buđenja kaktusa: Samo zdrav i negovan će cvetati?

Kaktusi se na svetlo posle zime iznose postepeno, lagano se zalivaju, a proleće je pravo vreme za rasađivanje i razmnožavanje.

Foto: Branka Mišković
  • 316
  • 26
  • 0

Kaktusi su dekorativne biljke različitih oblika i veličina, veoma su popularni i omiljeni te ih mnogi sakupljaju neguju razmnožavaju i uživaju u njihovoj lepoti i raduju se svakom novom cvetanju. Ne zahtevaju puno prostora te ljubitelji imaju običaj da prave čitave kolekcije svojih bodljikavih lepotana.

Kako bi napredovali potrebna im je nega tokom cele godine, a pravilno zalivanje, zemlja, temperatura i količina sunčeve svetlosti su veoma važni. Kaktusi koji su postavljeni na pravom mestu u prostoriji, koji su posađeni u odgovarajuće saksije sa adekvatnom zemljom i oni koji se pravilno zalivaju uvek će biti zdravi, zanosno lepi, bogatije i lepše će cvetati od onih o kojima se ne vodi dovoljno računa. Zato je potrebno znati šta sve obuhvata pravilna nega kaktusa.

Izlazak na prolećno sunce

Najbolje je da prezime u prostoriji u kojoj temperatura nikada nije ispod +2°C, ali ni iznad +10°C.  Ukoliko ovi uslovi nisu bili ispoštovani kaktusi su stradali, a oni koji su vodili računa o temperaturi svetlosti i zalivanju ovih dana svoje male ljubimce sa zadovoljstvom na prolećno sunce iznose postepeno. Njima je potrebno što više svetla, ali ne smeju da budu izloženi jakom suncu po čitav dan, zato je pravo mesto za njih prozor, balkon ili bašta na jugoistočnoj strani, ali treba izbegavati severnu stranu obzirom da ima najmanje svetlosti u toku dana.

Početkom proleća kaktusi je najbolje lagano buditi zalivanjem odstojalom vodom svaki drugi dan, to treba uraditi tokom jutra kako bi se supstrat do večeri prosušio, a mnogi svoje primerke rasađuju i razmnožavaju baš u ovom periodu.

Miškovićeva ima više od 120 vrsta u 500 malih saksija

"Kaktuse je nabolje izneti početkom aprila kada budemo sigurni da je prošla opasnost od mrazeva. Dovoljno je da ih osvežimo sa malom količinom vode", rekla nam je Branka Mišković iz Paraga koja je u svojoj kolekciji imala više od 120 vrsta posađenih u 500 mali saksija.

Rasađivanje i razmnožavanje

Kako kaže naša sagovornica kaktusi se rasađuju jednom u pet šest godina kada prerastu saksiju kako bi u novoj malo komotnijoj dobio prostor za širenje. Ujedno to je prilika da se odstrani zemlja iz koje je biljka iskoristila hranljive materije i doda nova u kojoj može normalno da se razvija.

"Potrebno je lagano izvaditi biljku iz saksije i očistiti koren. U drugu veću staviti zemlju sa šljunkom ili sitnim kamenjem ili jednostavno kupiti supstrat za kaktuse i posaditi biljku", kaže Miškovićeva objašnjavajući da se takođe može obaviti i razmnožavanje tako što se odvoji pelcer, ostavi da se osuši tri do četiri dana. To je neophodno kako kasnije kad se postavi u zemlju ne bi došlo do truljenja korena, zato kada je u pitanju zalivanje treba biti oprezan.

Veća saksija znači razvitak korena, ali ne i biljke

Ljubitelji kaktusa znaju da koren ovih biljaka nije veliki ni jak te je potrebna propustna zemlja sa dosta kamenčića i što manja saksija. Ukoliko je zemlja tvrda koren ne moze da prođe kroz nju i onda propada. Takođe ako je saksija prevelika koncentriše se previše vlage te lako može doći do nastajanja gljivica koje mogu da unište kaktus. Veća saksija znaci brži rast korena, a to bi značilo da će biljka slabije raste. Zato je najbolje nabaviti adekvatnu zemlju pomešanu sa sitnim kamenčićima i malo veću saksiju, dovoljno je da između ivice saksije i biljke bude jedan do dva centimetara prostora.

Potreba za vodom

Kaktusi zahtevaju vodu i ona im je neophodna kako bi pravilno rasli, ali važno je znati da prevelika količina može negativno delovati.

"Da bi se izbeglo truljenje mlade rasađene biljke ne treba zalivati bar desetak dana, a nakon tog perioda dodati vrlo malo vode, oni sami čuvaju zalihe te ne treba preterivati. Bolje je da kaktus ima manjak nego višak vode", rekla nam je Miškovićeva naglašavajući da je za zdrav kaktus koji će nas obradovati lepim cvetom potrebno malo pažnje i odgovarajući uslovi za njihov rast koje svi kaktusari poštuju:

Cvetanje kaktusa i sve ono što niste znali o pravilnoj nezi ovih biljaka

  • zemlja treba da se isuši između dva zalivanja;
  • ako je biljka lisnatija potrebno joj je više vode;
  • manji primerci se isuši pre nego veći.

Napomenimo na kraju da kada radimo sa kaktusima treba da nosimo rukavice, a ukoliko se ubodemo veću bodlju možemo vrlo lako odstraniti pincetom, a manju tako što ćemo na mesto uboda zalepiti lepljivu traku i brzo povući.


Foto prilog


Tagovi

Kaktusi Nega kaktusa Osunčanost kaktusa Zalivanje kaktusa Rasađivanje kaktusa Razmnožavanje kaktusa Branka Mišković


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Priroda

"Pred oluju 2"
Fotografija nastala 11. juna u 12:18 č, u ataru sela Brežane, Požarevac, neposredno pred početak oluje.