Lipa je u punom cvatu i pravo je vreme da se iskoriste njena lekovita svojstva. Donosimo vam jednostavan recept za sok koji vraća u detinjstvo
Ovih dana vazduhom se intenzivno širi opojni miris lipe (Tilia spp.). Poznata po svom nežnom mirisu i lekovitim svojstvima, vekovima zauzima važno mesto u narodnoj medicini i kućnoj upotrebi. Njeni cvetovi ne samo da ulepšavaju krajolik krajem proleća, već se i koriste za pripremu čajeva, tinktura i sve popularnijeg domaćeg soka.
Idealno vreme za branje je u kasno proleće ili rano leto odnosno od kraja maja do početka jula, zavisno od regiona i vremenskih uslova. Lipa se bere kad je u punom cvatu, a najbolji su sunčani i suvi dani, tokom jutarnjih sati, nakon što se rosa osuši jer je tada koncentracija eteričnih ulja najviša.
Beru se cvetovi s braktejom (onim svetlozelenim listićem uz cvet), dok su još sveži i mirisni. Važno je izbegavati one koji su počeli da tamne ili venu jer gube lekovitost.
Lipu nakon branja nemojte prati, ali pazite gde je berete, da je udaljena od saobraćajnica i mesta gde se prska pesticidima. Odsecite samo cvetiće, odnosno odstranite listiće.
Iako postoje brojne verzije i recepti za izradu domaćeg soka, mi vam donosimo onaj najjednostavniji koji vraća u detinjstvo. Možete se poigrati, pa dodati još neke ukuse (narandža, lavanda ili neko drugo lekovito bilje), ali nemojte preterivati kako ne bi preuzelo glavni ukus lipe.
Za izradu domaćeg soka od lipe biće vam potrebno 40-50 cvetova (s braktejom), tri litre vode, tri limuna (nasečena na kriške), dva kilograma šećera i jedna kesica limunske kiseline (oko 10 g).
Priprema: U veću posudu stavite cvetove lipe i nasečen limun. Prelijte to hladnom vodom i dodajte limunsku kiselinu. Pokrijte i ostavite da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mestu. Nakon što prođe to vreme, procedite kroz gazu ili gusto sito. Zatim tečnost zagrejte, dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne otopi. Ulijte sirup u sterilisane boce i čuvajte na hladnom. Boce možete sterilisati tako da ih prethodno operete i stavite da se zagreju u rerni na 50 - 60 °C (zavisno od jačine rerne).
Sok je odličan razređen s vodom ili mineralnom vodom, a može se koristiti i kao dodatak koktelima i dezertima.
Osim za sok, lipa se može osušiti i koristiti za čaj protiv nesanice, kašlja i prehlade. Za čaj se nakon branja cvetovi suše na prozračnom, senovitom mestu u tankom sloju, bez izlaganja direktnom suncu. Kada postanu krhki na dodir, spremni su za čuvanje u papirnnim kesicama ili teglama.
Pravite li i vi sok od lipe? Podelite s nama svoj recept u komentarima ispod teksta!
Tagovi
Autorka