Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni lek
  • 14.06.2017. 18:00

Lipa - umiruje i štiti od prehlade

Stari Sloveni lipu su izuzetno poštovali. Štitila je od gromova i čuvala bračnu slogu. Danas znamo da štiti od raznih upala, probavnih tegoba, ali i hroničnog stresa.

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.595
  • 222
  • 0

Lipa je u punom cvatu, a ako ste te sreće da živite u blizini drvoreda i parkova zasađenim lipama, uživaćete još neko vreme u opojnom mirisu.

Ipak, da bi se miris, ali i lekovitost zadržali i u ostatku godine, pronađite stablo lipe u nezagađenom delu i naberite cvetove sa dva lista uz njih, pre nego ih ispere kiša ili precvetaju.

Lipa, sveto slovensko drvo

Čaj od lipe izuzetna je zaštita od brojnih bolesti, zbog čega su stari Sloveni izuzetno cenili ovo, posle hrasta, najsvetije drvo. Ovom stablu su prinosili žrtve, a u svoje domove stavljali su grančicu lipe, kako bi se zaštitili od gromova i požara, jer su verovali da grom nikada ne udara u lipu.

Štitila je lipa u to vreme i brakove, jer su Sloveni smatrali da u njenim krošnjama stanuje boginja Vida, zaštinica bračne sloge i ljubavi.

Prehlada, bolesti disajnih puteva i upale

Ako uberete i osušite cvet lipe, ona će vas nagraditi zdravljem u hladnijim mesecima, jer najbolje deluje kod prehlade i bolesti disajnih puteva. U kombinaciji sa zovom i kamilicom, i to u jednakoj razmeri, efikasno snižava temperaturu. Lipa pospešuje znojenje, suzbija groznicu i ublažava grlobolju i kašalj.

Leči i upale grla, a čak se koristi i za prevenciju upale pluća. Blagotvorno deluje na one koji boluju od artritisa i gihta.

Detoksikacija organizma i regulacija probave

U lipi se nalazi p-kumarinska kiselina, organska materija koja ima snažna diuretska svojstva, pa ćete pomoću čaja od lipe pospešiti mokrenje i znojenje i tako izbaciti nakupljene toksine, ali i višak soli, masti i vode.

Imate li problema sa lošom probavom, bolovima i grčevima u stomaku, nadutosti creva, prolivom, zatvorom, mučninom ili povraćanjem, već jedna šoljica čaja od lipe ublažiće ove simptome.

Umiruje i opušta

Nervoza, nemir, panika, anksioznost i hroničan stres česta su pojava sa kojom se bori današnji čovek. Umesto da se opredelite za tablete slične preparate, pokušajte da se opustite uz šoljicu čaja od lipe, jer se zbog svog umirujućeg delovanja upravo lipa u narodnoj medicini koristi kao prirodan lek za relaksaciju duha i tela.

Berba cvetova

Cvetove je najbolje brati prvi dan kada cvetaju, između 10 i 12 sati, pre jakog sunca. Sušite ih raširene u tankom sloju, u hladu, na prozračnom mestu. Nakon što su dobro osušeni, odložite ih u papirne kese ili staklene boce i čuvajte na suvom i tamnom mestu.

Foto: Maja Celing Celić


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta