Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Anethum graveolens L.
  • 16.04.2017. 18:00

Vreme je za setvu mirođije

Mirođija se u poljoprivredi koristi kao zaštitni pojas, ali i za združivanje s drugim usevima. Gaji se za herbu i za plod, od čega i zavisi vreme setve.

Foto: Aris Papachristou / Flickr
  • 5.864
  • 161
  • 0

Mirođija (Anethum graveolens L.) je poznata kao začin koji ima lekovita svojstva. Koristi se i u poljoprivredi kao zaštitni pojas, ali i za združivanje s drugim usevima. Na taj način se povećava biodiverzitet, a koristi se i kao biopesticid.

Dobri uslovi za gajenje na našem terenu

Ova biljka se kod nas gaji sporadično, u baštama ili okućnicama, a ne tako često na velikim površinama. Najbolje prinose daje na zemljištima koja su neutralna. Osnovna obrada radi se u jesen, a u rano proleće se obavlja predsetvena priprema. Tako se obezbeđuje ujednačeno nicanje useva.

Gajenje za herbu i plod

Setva mirođije obavlja se na dubini od 1 cm do 1,5 cm, a vreme i razmak zavise od namene useva. Pozitivno reagije na đubrenje organskim i mineralnim đubrivima.

Ukoliko se gaji za herbu, tada se seje tokom marta i aprila. Postrno se seje u julu i avgustu. Razmak između redova bi trebalo da bude od 12 cm do 24 cm. Potrebno je povećati količinu azotnog đubriva.

Ako je namena proizvodnja etarskih ulja i ploda, seje se u martu, a razmak između redova iznosi od 24 cm do 36 cm. U ovom slučaju je potrebno povećati količina fosfora.

Mirođija se gaji kao združeni usev s komoračem. Njeni cvetovi privlače veliki broj korisnih insekata, jer su bogati polenom i nektarom.

Nega mirođije

Usev je potrebno okopavati i pleviti, kako bi se sprečili korovi. Ne postoje herbicidi koji su registrovani za upotrebu, kada je ova biljka u pitanju. Ona ima kratku vegetaciju, pa se prihranjivanje ne preporučuju. Navodnjavanje je obavezno kada se radi o postrnoj setvi.

Žetva mirođije

Košenje, odnosno žetva mirođije, takođe zavisi od namena. Herba se kosi kada biljka počinje da raste u stablo, odnosno kada ima visinu od 30 cm do 40 cm. Ukoliko nam treba za proizvodnju eteričnog ulja, žetva se obavlja u fazi mlečno - voštane zrelosti na visini od 30 cm do 50 cm od površine.

Prerada mirođije

Herbu je potrebno sušiti u hladu, u tankom sloju, na promaji ili u sušarama na 40 stepeni. Na taj način se čuva zelena boja. Prirodno se suši četiri do šest dana.

Destilacija etaričnog ulja izvodi se vodenom parom, kada biljke malo provenu.

Foto: Aris Papachristou / Flickr


Povezana biljna vrsta

Mirođija

Mirođija

Engleski naziv: Dill | Latinski naziv: Anethum graveolens L.

Mirođija je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Njena lekovita svojstva se spominju već u zapisima na papirusu, a potiče iz područja Palestine. Upotrebljava se... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mirođija Herba Eterično ulje Žetva Nega Prerada


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#VolEmVojvodinu