Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj i korišćenje žalfije
  • 28.05.2014. 09:00

Žalfija - kraljica lekovitog bilja

Jedna od najlekovitijih biljaka na svetu - žalfija, osim što ima antibakterijska, antivirusna i antifungicidna svojstva, često se koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj ii farmaceutskoj industriji. Šta ju čini tako posebnom?

Foto: depositphotos.com
  • 2.302
  • 23
  • 0

Ova neobična biljka pripada u najlekovitije biljke našeg planeta. Već 4.000 godina, ona je na glasu kao čudesna biljka koja leči mnoge bolesti, a kod nekih se naroda smatra i svetom biljkom. Jedan starorimski naučnik i pisac nazvao ju je Salvia što na latinskom znači spasiti. Po tome je i danas mnogi zovu žalfija.

Inače, to je samonikla zeljasta biljka sa kopljastim i ovalnim baršunastim listovima, prekrivenim gustim dlačicama sa obe strane. Raste u kamenjarima Mediterana, u niskim grmovima, a u Srbiji je najviše ima u istočnim predelima. Ona smiruje živce, opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i pomaže kod otapanja masnog tkiva, reumatičnih oboljenja, gojaznosti, celulita, zastoja krvotoka i artritisa. Žalfija ima antibakterijsko, antivirusno i antifugicidno delovanje. Teško je opisati sva svojstva žalfije jer su ona zaista mnogobrojna. Kod spoljne upotrebe koristi se kao mast ili ulje, dok se za ostale bolesti pripravlja čaj ili tinktura. Posebno je zdrav i vrlo koristan med od žalfije.

U mesnoj industriji upotrebljava se mlevena kadulja ili njeno eterično ulje kao dodatak mesnim prerađevinama zbog arome i njenih antioksidativnih sastojaka koji sprečavaju užeglost. U kozmetičkoj industriji njeno eterično ulje se dodaje zubnim pastama, vodicama za usta i sapunima.

Žalfija je biljka toplog podneblja, klija pri temperaturi od 12 do 15 ° C, iako može i pri temperaturi 6-8 ºC , ali nešto sporije. Početni razvoj je vrlo spor, retko cveta u prvoj godini, a u drugoj procveta vrlo rano. U uslovima kontinentalne klime cvetanje počinje početkom maja, a traje do kraja juna. Plodovi vrlo sporo sazrevaju, tek u avgustu, a berba je otežana zbog osipanja semena.

Visoke dnevne temperature pogoduju rastu i nagomilavanju eteričnog ulja u biljci. Zime bez snega, uz jače golomrazice, mogu u kontinentalnim krajevima naneti veće štete mladom usevu, pa se zato kadulja može preventivno zagrnuti nakon druge kosidbe. Dobro podnosi sušu, ali mlade biljke iz direktne setve za početni rast zahtevaju prilično vlage. Nije osetljiva na kvalitet tla, a najbolje rezultate daje na toplim humusnim zemljištima sa dobrim režimom vode i vazduha. Eterično ulje se nalazi u celom nadzemnom delu biljke, a najviše u listovima. U osušenoj biljci ga ima 1,6-2,7 procenata. Životni vek žalfije je pet do sedam godina, a ukoliko je loša tehnologija gajenja, urod se može početi smanjivati već nakon četiri godine.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Žalfija

Žalfija

Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Žalfija ima raznoliku namenu, no najčešće se upotrebljava za dobijanje eteričnog ulja. Čaj od žalfije služi za obloge za rane kao i za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Lekovita biljka Suša Prehrambena industrija Mesna industrija Eterično ulje Žalfija Med od žalfije Samonikla biljka Salvia Mesna industrija Kozmetička industrija


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!