Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 21.02.2021. 10:00

Zamija - jednostavna za uzgoj, otporna i elegantna

Cela biljka ima voštani, sjajni premaz koji joj daje specifičan izgled. Može podneti nemar, a nije sklona ni napadu štetočina.

Foto: Depositphotos/Varavin88
  • 4.079
  • 81
  • 0

Zamija (Zamioculcas zamiifolia), višegodišnja je i tropska ukrasna sobna biljka poreklom iz Istočne Afrike. Karakterišu ju sjajni, ovalni tamnozeleni listovi koji će svojom elegancijom ukrasiti dom ili kancelariju. Njen uzgoj je vrlo jednostavan, a može podneti nemar uz očuvanje svoje lepote i gracioznosti.

Pripada porodici Araceae. Stabljike zamije rastu u visinu od 45 do 60 cm, neki sortimenti i do jednog metra. Biljka je sporijeg rasta. Pri dnu, stabljike su deblje, dok se pri vrhu one stanjuju. Listovi su naizmenično smešteni duž stabljike. Cela biljka ima voštani, sjajni premaz koji joj daje specifičan izgled. Iako se uglavnom uzgaja zbog bujnih listova, starije biljke će stvoriti sitne cvetiće u obliku klipa, cveta sličnom spatifilumu. 

Važnost drenaže 

Po pitanju supstrata, nije izbirljiva, ali joj je vrlo bitna drenaža uz neutralan pH, između 6,0 do 7,0. Ako je potrebno, u supstrat se može dodati perlit ili pesak.

Može tolerisati različite uslove osvetljenja u zatvorenom prostoru. Iako može podneti okruženja bez prirodne svetlosti uz flouroscentnu rasvetu, najviše joj odgovara indirektno osvetljenje. Najbolja opcija je prozor na istočnoj ili severnoj strani. Kod nedovoljne količine svetlosti, dolazi do izduživanja stabljike što joj umanjuje atraktivnost. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost kako se ne bi pojavila oštećenja na listovima. Povremeno zarotirajte posudu kako bi se omogućio jednak rast sa svih strana biljke.

S vremenom, listovi mogu da izgube svoj sjaj zbog nakupljene prašine. Ne preporučuje se korišćenje komercijalnih proizvoda za brisanje jer mogu začepiti puči na listovima i otežati proces transpiracije. Umesto toga, nežno ih prebrišite vlažnom krpom i pregledajte listove zbog mogućeg napada vaši.

Zahvaljujući podzemnoj stabljici (rizomu), otporna je na sušne uslove, odnosno ukoliko zaboravimo da je zalijemo. Zalivati treba tek kada se supstrat u potpunosti osuši, što je najčešće svakih nedelju ili dve, zavisno od uslova gajenja. Premda, može podneti duže razdoblje bez vode, to će lakše podneti u odnosu na previše zalivanja.

Uobičajena temperatura i vlažnost prostorije u kojoj boravite, biće odgovarajuće i ovoj biljci. Uz temperaturu oko 24°C i bez preteranog strujanja vazduha, njen rast će biti vrlo zadovoljavajuć i uspešan.

Nema ozbiljnih potreba za čestim đubrenjem, međutim za optimalan izgled, prihrana je dovoljna jedanput do dvaput godišnje.

Nije sklona napadu štetočina, ali može podleći napadu vaši. Njihova prisutnost može da se primeti ako se na biljci pojave neobične žute tragove ili mrlje. Lisne vaši lako se stapaju sa lišćem, pa je treba pregledati izbliza.

Razmnožavanje i presađivanje

Presađuje se tek kada biljka preraste dosadašnju posudu. To se može primetiti ako rizom počne da izvire iz supstrata ili se iskrivljuje oblik posude. Takođe, pojavljuje se braon boja listova, korenčići izlaze iz posude, a voda brzo ističe kroz nju. Kao i kod većine sobnih biljaka, za presađivanje je najbolje pričekati proleće ili leto, kako bi se lakše podnelo uznemiravanje korenovog sistema. Takođe, bitno je napomenuti da posuda u koju se presađuje treba imati rupice na dnu radi drenaže!

Razmnožavanje može biti na dva načina: deljenjem rizoma ili uzimanjem reznica. Deljenjem rizoma se izvodi tako da se kod presađivanja odvoje i presade u zasebne posude. Drugom metodom se uzima reznica starije biljke, a mora imati najmanje dva lista na stabljici. Reznica se zatim sadi u posudu sa supstratom i smešta na toplo mesto uz indirektnu svetlost. Ova metoda presađivanja je mnogo sporija u odnosu na deljenje jer će za razvoj novog rizoma biti potrebno oko šest do devet meseci.

Upozorenje za roditelje i vlasnike kućnih ljubimaca! Svi delovi zamije sadrže blago otrovne kristaliće kalcijum oksalata. Simptomi toksičnosti se ogledaju kroz iritaciju zahvaćenog područja kao i kroz želudačne tegobe ako dođe do gutanja. U tome slučaju, obezbedite joj mesto na polici gde neće biti lako dostupna. Kod presađivanja je takođe potrebno nositi rukavice kako bi se smanjio kontakt sa biljkom.


Tagovi

Zamija Zamioculcas zamiifolia Jednostavan uzgoj Za početnike Slabije osvetljenje


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!