Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravac
  • 31.05.2016. 08:00

Zdravac - biljka koja moć krije u jednostavnosti!

Iako jednostavnog izgleda, zbog lekovitosti, prijatnog mirisa i prilagodljivosti različitim sredinama, zdravac je čest stanovnik naših bašta.

  • 23.416
  • 146
  • 1

Zdravac je višegodišnja zeljasta biljka prijatnog mirisa. U narodu je poznat i kao: pitomi zdravac, ždralica, priboj, geranija, a latinski naziv je Geranium macrorrhizum.

Svojim imenom simbolizuje zdravlje

Zdravac, jedno od omiljenih bilja naših baka, od davnina ima važnu ulogu u narodnoj tradiciji. Do danas je sačuvan običaj da se zdravac dodaje vodi za ritualno jutarnje umivanje na Đurđevdan, jer prema verovanju, donosi dobro zdravlje tokom čitave godine. Takođe, od zdravca se na isti praznik pletu i venčići. Ovaj simbol zdravlja često se može videti pored lekovitih izvora i u blizini crkava i manstira. Najrasprostranjeniji je u brdsko - planinskim predelima kao samonikla biljka, ali se uspešno gaji i kao baštenska vrsta.

Skromni zahtevi nege

Zdravac može da se razvija skoro na svakom zemljištu. Voli vlažna i polusenovita mesta, ali dobro će se prilagoditi, kako na sunčanim, tako i u senovitim delovima. Biljka dostiže visinu od 30 od 40 cm, stabljika je uspravna, a listovi su podeljeni na krupne režnjeve, mirisni i meki. Cvetovi su jednostavnog oblika, ružičasto - ljubičaste ili bele boje i oblikom podsećaju na rodin kljun. Cvet se sastoji od pet okruglastih latica. Cveta od sredine proleća i u rano leto. Rizom (podzemno stablo) je dugačak, dobro razvijen i sočan. Razmnožava se semenom ili deobom bokora. Sadi se na rastojaju od 40 do 50 cm razmaka. Može da se gaji i u saksijama.

Lekovita je cela biljka

Zdravac u sebi sadrži: tanine, pektin, holin, flavonoide, fenole i eterična ulja. Narodna medicina mu pripisuje sposobnost oporavka i jačanja organizma. Čajni napitak je delotvoran kod upale sluznice organa za varenje, dijareja i manjih oštećenja kože i sluzokože. Zbog blagog antiseptičkog dejstva koriti se za ispiranje usta i grla. Zdravac se upotrebljava i za lečenje bolesti creva životinja.

U lekovite svrhe može da se koristi cela biljka ali je najlekovitiji rizom, u kome se nalazi najveća koncentracija tanina. Rizom se vadi iz zemlje u rano proleće, pre nego što biljka počne da se razvija ili u jesen, tokom septembra i oktobra i suši. Lekovitim svojstvima se odlikuje i nadzemni deo biljke, koji se sakuplja i suši tokom leta, dok je biljka još u cvetu. Međutim, zbog visokog sadržaja tanina, neophodno je biti oprezan prilokom konzumiranja čaja od zdravca, jer može izazvati želudačne tegobe i blaže trovanje organizma.

Svojstva koja poseduje - lekovitost i aromatičnost, osigurala su zdravcu ulogu i kozmetičkoj industriji.

Foto:bigstockphotos.com;jeans550


Tagovi

Zdravac Lekovitost Narodna medicina Cvet Čaj Zdravlje


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar