Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilje Bavanište
  • 26.01.2019. 12:30

Združenim snagama braća proizvode lekovito bilje

Braća Ljubiša i Nebojša Stevanović iz Bavaništa zajedničkim snagama uspešno se bave proizvodnjom lekovitog bilja oko 30 godina.

Foto: Pixabay / WikimediaImages
  • 1.067
  • 28
  • 1

Udruženje "Bilje Bavanište" osnovano je pre tri godine. Tada okupilo oko 30 istomišljenika, sa ciljem da poboljšaju i unaprede proizvodnju lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Tradicija proizvodnje lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u ovom mestu duga je više od 50 godina.  Ovo područje ima najveće plantaže lekovitog bilja, koje se nalaze na jugu Banata - nepregledna mirisna polja. Površine su se iz godine u godinu povećavale i sada je oko 500 ha pod pomenutim biljnim vrstama, a najviše pod kamilicom - 100 ha.

Bolje biti loš gospodar, nego loš sluga

Ljubiša i Nebojša Stevanović krenuli su u ovu proizvodnju pre skoro 30 godina. Tada su bili stalno zaposleni i zaradom sa površine od oko tri hektara dopunjavali su kućni budžet. Nebojša je tada bio zaposlen u firmi "Bilje Bavanište" i imao je priliku da se bliže sretne sa proizvodnjom i proširi znanja iz ove oblasti.  Zajedničkim snagama počeli su da poizvode peršun i mentu, a ostvarivani prinosi tada nisu bili veliki.

"Prinos suvog peršuna bio je oko 1,5 t po hektaru, dok je ostvareni prinos mente tada bio oko 2,5 tone. Onog trenutka kada sam se našli u situaciji da egzistencija porodice zavisi od sopstvenih kapaciteta proizvodnje lekovitog bilja, povećali smo proizvodnju na oko 10 ha", kaže Ljubiša, koji se vodi narodnom poslovicom: "Bolje biti loš gospodar, nego loš sluga".  

Kamilica
100 ha je pod kamilicom na jugu Banata

Oprema za navodnjavanje još uvek velika investicija

Povećanjem površine proširili su proizvodnju, pa sada gaje i origano i kamilicu. Imaju sopstvene kapacitete za skladištenje, kao i sušaru. Za sadnju koriste seme iz Instituta Josif Pančić, kao i sadni materijal iz sopstvene proizvodnje, kao što su: stoloni mente i seme kamilice. Kako ističe Ljubiša, površine koje se navodnjavaju su toliko male, da su zanemarljive:

"Bavanište nema raspoloživ ni jedan izvor vode (kanal, reku), sopstveni bunari i oprema za navodnjavanje su za male proizvođače još uvek velika investicija".

Napominje i da prinosi varijaju iz godine u godinu, pa je tako prošla godina bila izuzetno nepovoljna. Osim pomenutih prinosa, prinos origana je oko 3 t/ha, kamilica cvet oko 150 kg i oko 250 kg pulivisa. Većina robe se plasira firmama koje imaju pogone u Bavaništu.

Plan je prodaja van granica Srbije

S obzirom na to da se članovi udruženja pretežno bave suvim ratarenjem, od države dobijaju samo te investicije. Međutim, kako Ljubiša navodi, udruženje je osnovano prvenstveno zbog poboljšanja i proširenja znanja u proizvodnji i preradi, kao i zbog praćenja novih trendova u proizvodnji lekovitog bilja.

"Naši proizvodi se za sada najvećim delom prodaju na domaćem tržištu. Planovi za godine koje dolaze svakako su da se proširi proizvodnja, te da se roba plasira van granica Srbije", oktriva Stevanović.

Origano
Prinos origana je oko 3 t/ha

Savet za početnike u proizvodnji lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja je da se prvo odluče koju biljnu vrstu žele da proizvode, da se raspitaju kod iskusnijih proizvođača kako se radi i da počnu na manjim površinama, kako ne bi došli u situaciju da ne mogu da obezbede plasman za svoj proizvod.

Foto: Ljubiša Stevanović


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u celom svetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali je intenzivno ne treba uzgajati duže od dve godine. Obiluje aktivnim... Više [+]

Origano

Origano

Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae /Labiaceae). Radi o kulturi toplog podneblja, pa je najzastupljenija u području Mediterana. Naročito je... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja lekovitog bilja Peršun Menta Kamilica Origano Ljubiša Stevanović Nebojša Stevanović Bavanište Tradicija


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.