Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krovni vrtovi
  • 21.10.2017. 16:30

Zeleni krovovi - korist i uživanje

Krovni vrtovi mogu da uštede energiju. Kada govorimo o selu, najprimenjiviji su na prerađivačkim objektima poput hladnjača, sušara, farmi, mlekara. Ali formiranje zelenog krova može da znači i svojevrsnu oazu za uživanje vlasnika i njihovih klijenata.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.313
  • 48
  • 0

Zeleni krovovi nisu rezervisani samo za metropole, jer globalno zagrevanje i ekstremne temperature ne razlikuju grad i selo. Za seosko područje zeleni krovovi su manje-više nepodobni zbog načina gradnje, jer klasična arhitektura stambenih objekata preporučuje krovove na dve ili tri vode.

Međutim, često se u selima zidaju prerađivački i industrijski objekti, poput hladnjača, sušara ili farmi, koji imaju samo ploče, te su i najpogodniji za krovne vrtove, čija je uloga najmanje dvostruka - funkcionalna i estetska.

Hlade hladnjače i farme

Zeleni krovovi se preporučuju pre svega kao dobri izolatori i zbog mogućnosti da ublaže ekstremne vremenske uslove. Primera radi, letnje temperature na standardnim krovovima mogu da dostignu i do 65 stepeni Celzijusa. Zeleni krovovi mogu da ih ohlade za čitavih 15, pa i 17 stepeni.

Kada se upoređuje efikasnost zelenog krova, onda su odmah iza efekta drvoreda u gradovima. Na taj način zeleni krovovi smanjuju potrošnju energenata za rashlađivanje ili grejanje prostorija, jer su svojevrsni izolatori. Ovo je veoma važna stavka za prerađivače voća i povrća, koji taj trošak moraju da ukalkulišu u finalnu cenu svojih proizvoda.

Za formiranje zelenog krova važno je znati nekoliko osnovnih pravila i dobro uraditi drenažni sloj i izolaciju, kako šteta ne bi bila veća od koristi. Postoje tri tipa zelenih krovova.

Ekstenzivni zeleni krovovi

Na ekstenzivnom zelenom krovu formira se lagana vegetacija koja zahteva minimalno održavanje i sastoji se od tri sloja: sloj koji omogućava rast vegetacije, sloj za filtriranje i drenažu. Između supstrata i drenažnog sloja postavlja se filter. Njegova uloga je da zadrži fine čestice iz supstrata, te ste tako sigurni da će drenažni sistem dobro obavljati svoju funkciju.

Krovni vrt ektenzivnog tipa sa niskim rastinjem

Na ovoj vrsti zelenog krova sade se uglavnom sedumi. Debljina supstrata je oko šest centimetara, a karakteriše ga minimalno održavanje. Zahteva, naravno, redovno pljevljenje korova i đubrenje supstrata, ali samo dok vegetacija ne prekrije površinu krova. Posle toga, ekstenzivni krov dovoljno je održavati dva puta godišnje - u proleće i jesen.

Poluintenzivni tip zelenog krova

Ova vrsta zelenog krova podrazumeva sadnju biljaka čija visina se kreće od 25 do 50 centimetara, uglavnom iz porodice seduma srednjeg rasta i trske. Dubina sloja supstrata je oko 20 centimetara. Održavanje je kombinacija ekstenzivnog i intenzivnog tipa zelenog krova i uglavnom je to dva do tri puta godišnje brige o biljkama.

Intenzivni tip - i funkcija i uživanje

Intenzivni tip krovnog vrta je kao bilo koja druga zelena površina u prirodi. Zahtevniji su za izgradnju i za održavanje, ali zato daju i efekat uživanja. Na ovaj tip zelenog krova sadi se rastinje od pola metra, do čak četiri metra, a formiraju se i travnjaci. Dubina zemlje je oko 50 centimetara. Kada je vegetacioni sloj dovoljno dubok, kao u ovom slučaju, uslovi za rast biljaka na krovu su podjednako dobri kao da su u prirodnom staništu. Tako je moguće formirati čitav mali park, a ako je površina dovoljno velika, to može biti idealno mesto za odmor. Održavanje biljaka je potpuno isto kao da one rastu u parku, plevljenje, đubrenje, zalivanje.

Žardinjere na ravnom krovu

Oni koji su ipak nepoverljivi prema zelenim krovovima i plaše se prokišnjavanja, curenja ili vlage, jednostavno mogu na svom ravnom krovu da formiraju bašte u žardinjerama i skoro podjednako, kao i ostali uživaju na krovu sela.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Zeleni krovovi Krovni vrtovi Hradnjače Prerađivački objekti Bašte u žardinjerama Sedumi Nisko rastinje Supstrat


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!