"Suša je ostavila određene posledice u vinogradima, pa je grožđe dosta sitnije nego prethodnih godina, a rod prepolovljen", kaže nam Biljana Ilić iz sela Jakovac
Na teritoriji Timočke Krajine berba grožđa je nedavno završena. Suša, grad kao i ekstremno visoke temperature tokom letnjih meseci, na pojedinim lokalitetima su negativno uticali na prinos i kvalitet, dok je na nekim mestima rod više nego dobar.
S obzirom na to da je ovo područje poznato po odličnim vinima, ne postoji domaćinstvo u knjaževačkom selu Jakovac koje nema vinograd, makar onaj na okućnici. Na poljoprivrednom gazdinstvu Ilić iz pomenutog sela ovih dana se muljalo grožđe za vino. O tome kako je protekla berba i kakav je kvalitet ove godine razgovarali smo sa domaćicom Biljanom Ilić.
"Suša je ostavila određene posledice u vinogradima, pa je grožđe dosta sitnije nego prethodnih godina, a rod prepolovljen", kaže ona.
Na površini od 40 ari ubrali su svega dve tone grožđa, ali su i time zadovoljni, jer je godina bila izuzetno sušna.
"Polovinu roda ostavili smo za vino, dok je druga polovina odmah prodata", ističe Ilićeva.
Iako je ova proizvodna godina bila sušna i sa ranim prolećnim mrazevima, ipak je u Potrkanjskom vinogorju donela rod za čak 30 do 40 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu što iznosi od 7 do 10 tona po hektaru.
Kada je u pitanju procenat šećera u ovogodišnjem grožđu, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Sanja Čokojević iz PSS u Knjaževcu kaže da on zavisi od sorte.
"Kod Rizlinga i Župljanke ove godine je iznosio 22-24 odsto, Merlo, Vranac i Rkaciteli imali su 25 odsto šećera, dok je kod Plovdine taj procenat bio 20-24 odsto", ističe ona i dodaje da su pojedini proizvođači bili primorani da berbu obave ranije zbog napada ptica, pa je procenat šećera u tom grožđu nešto niži.
Ako se grozd obere pre pune zrelosti, kaže ona, pored smanjene količine šećera imaće veći sadržaj kiselina, naročito jabučne kiseline koja vinu daje opori ukus. Stoga je oduzimanje kiseline u vinu težak posao, zbog koga vino treba kontrolisati, određivati sadržaj kiseline, kao i sadržaj sredstava kojima će se vino otkiseliti.
Ovaj posao najbolje obavljaju enolozi koji preporučuju da je najbolje prirodnim putem smanjiti sadržaj kiseline, obaviti pretakanje vina nešto kasnije, jer pod uticajem izvesnih bakterija jabučna kiselina prelazi u mlečnu koja je manje kisela.
"Sadržaj šećera se najjednostavnije meri pomoću refraktometra koji funkcioniše tako da, ako smo na njemu očitali 90 Oe°, iz tablice možemo videti da to odgovara broju 210, što znači da je to 21 odsto šećera", pojašnjava naša sagovornica.
Važno je napomenuti da je količina šećera koja se može dodati širi radi njegovog povećanja regulisana zakonskim aktima.
"Pravilnikom o kvalitetu vina propisano je da se šećer može dodavati širi ili kljuku u količini koja je potrebna da bi se postigla normalna slast za određenu sortu grožđa na određenom području, ali ne više od četiri kilograma šećera na 100 litara šire ili tri kilograma šećera na 100 kilograma kljuka", zaključuje savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.
Foto prilog
Tagovi
Autorka