Potrebna količina šećera za popravljanje grožđa može da se odredi na više načina, a minimalan sadržaj šećera u širi mora biti 64°Oe, napominje stručnjak Marijan Čižmešija.
Merenje šećera u grožđu jedna je od najvažnijih operacija u vinskom podrumu jer vinogradari pri toj radnji mogu po prvi put da bliže uporede rezultate sa ostalima. Upravo u ovoj fazi često dolazi do grešaka, a iz tog razloga razgovarali smo sa diplomiranim inženjerom agronomije Marijanom Čižmešijom.
"U vinogradarskoj i vinarskoj praksi sadržaj šećera u širi, određuje se na nekoliko načina: pomoću refraktometra, Eksleovim širometrom, Baboovim širometrom (Klosternojburgerova vaga za širu) i hemijskom analizom", objašnjava Čižmešija.
Refraktometar je optički instrument koji meri sadržaj suve materije u nekoj tečnosti. Pomoću njega količina šećera u širi određuje se na osnovu refrakcije, odnosno promene preloma svetlosti na granici dve različite materije.
"Najčešće sadrži tri skale: Eklse, Baboo odnosno Briks“, govori naš sagovornik i dodaje da, na primer, 70°Oe znači da je jedna litra možda 70 grama teža od jedne litre vode, to jest da je gustoća šire 1,070.
Obično se pojačavanje izračuna na celokupnu masu komine, a ponekad, što je lošije, na težinu ubranog grožđa. Pri tome treba voditi računa da se šira previše nedošećeri, što ima za posledicu prestanak vrenja i zaostajanje neprevrelog šećera, koji onda, po običaju, stvara probleme zbog mogućnosti naknadnog vrenja ili nekog drugog štetnog procesa.
Potrebna količina šećera u širi izračunava se prema željenom sadržaju alkohola u budućem vinu, a za izračunavanje se koriste Saleronove ili Eksleove tabele.
Siniša Ostojić: Od ovogodišnjeg grožđa lagana i lepršava vina
"Minimalan sadržaj šećera u grožđu (širi) mora biti 64°Oe”, napominje Čižmešija i naglašava da je pojačavanje, odnosno dodavanje saharoze radi povećanja alkoholne jačine vina za dva gradi dozvoljeno sa maksimalno 3,4 kg na 100 litara šire.
Objašnjava i kako se radi okvirni proračun sadržaja alkohola u budućem vinu. Na osnovi izmerenih Eksleovih stepeni moguće je izračunati postotak šećera u širi (kg/100 l) i sadržaj alkohola u budućem vinu pomoću sledećih formula:
"Na primer, kod grožđa koje sadrži 92°Oe, računa se na sledeći način: (92°Oe x 0,266) - 3 = 24,47-3 = 21,47 odsto šećera (214,7 g šećera na jedan litar šire) 21,47 x 0,59 = 12,66 gradi alkohola”, objasnio je proces proračuna.
Koji širomer je najbolje koristiti i nije od tolike važnosti, to predstavlja izbor svakog vinara na osnovu njegovih navika i potreba, ali važno je ne šećeriti širu "otprilike". Najbolja bi računica bila da se vino pravilno došećeri i nakon pretakanja iz komine, odnosno završetka burnog vrenja, odnese uzorak na laboratorijsku analizu. Tamo će precizno odrediti jačinu vina, ali i druge parametre bitne za njegov kvalitet.
Tagovi
Autorka