Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo
  • 23.02.2023. 13:30

Fitoplazma vinove loze: Bolest koja sve više preti srpskom vinogradarstvu

Čokoti vinove loze oboleli od fitoplazmi ostaju trajno zaraženi. Osnovne mere borbe protiv fitoplazmi vinove loze su preventivne mere.

Foto: Gordana Nastić
  • 689
  • 251
  • 2

Fitoplazmoze vinove loze su grupa vrlo raširenih štetnih oboljenja tipa žutila, čiji su prouzrokovači fitoplazme. Kod čokota obolelih od fitoplazmoza registruju se žutilo, crvenilo lišća, uvelost, povijanje, sušenje i gorak ukus bobica, izmrzavanje zimi, sušenje i prevremeno uginuće čokota, a sve ovo dovodi do smanjenja prinosa grožđa i pogoršanja kvaliteta vina.

"Smanjenje prinosa po čokotu može da iznosi i preko 97 odsto. Čokoti vinove loze oboleli od fitoplazmi ostaju trajno zaraženi. Osnovne mere borbe protiv fitoplazmi vinove loze su preventivne mere", ističe master inženjer zaštite bilja u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Milica Đorđević i naglašava da je zbog velikog značaja koje ima gajenje vinove loze za našu zemlju, 2005. godine, na osnovu Zakona o zaštiti bilja, Ministarstvo poljoprivrede donelo Naredbu o proglašenju područja zaražnih karantinskim štetnim organizmom Flavescence doree, preduzimanju mera suzbijanja vektora (cikada) i krčenju zaraženih vinograda.

Smanjenje prinosa po čokotu može da iznosi i preko 97 odsto, kaže Milica Đorđević

Prema njenim rečima u Republici Srbiji se po Programu mera zaštite zdravlja bilja sprovodi poseban nadzor nad uzročnicima zlatastog žutila vinove loze i vektorom - cikadom. Kroz program mera se vizuelnim pregledima i uzorkovanjem biljnog materijala sa simptomima prati stanje na određenoj teritoriji. Fotoplazma ima karakter epidemijskog širenja u vinogradima. Prenosi je poznati vektor, cikada i sadni materijal.

Registrovano prisustvo cikade koja dovodi do zlatastog žutila vinove loze

Cikada se brzo širi kako unutar vinograda, tako i u okolnim područjima i to brzinom od pet do 10 kilometara u toku godine. Fitoplazma u udaljene regione dospeva preko sadnog materijala. Prirodni rezervoar zlatastog žutila vinove loze je pavitina (Clematis vitalba) ili divlja loza, koja se redovno sreće oko zasada u Srbiji.

Simptomi

Biljke inficirane fitoplazmom pokazuju čitav niz karakterističnih simptoma na vegetativnim i generativnim organima. Na zaraženim čokotima pupoljci u proleće ne kreću, ili kreću kasnije od zdravih, porast lastara je usporen, internodije na zraženim lastarima su kraće.

"Lastari ne odrvene u potpunosti, pa izmrznu tokom zime. Zaraženo lišće je čvrsto, krto i uvija se po ivici. Kod belih sorti zaraženo lišće je žuto, a kod crvenih je intenzivnije crvene boje. Duž glavnog nerva nastaju pege koje nekrotiraju. U zavisnosti od jačine i vremena pojave simptoma, cvasti se suše, bobice se smežuravaju", naglašava naša sagovornica.

Širenje bolesti i ekonomski značaj

Ona ističe da jednom zaražena loza ostaje zauvek inficirana i zaraza se jedino može preneti s jednog na drugi čokot vektorom. Cikada (Scaphoideus titanus) se hrani na vinovoj lozi, ali štete koje napravi hranjenjem su male u odnosu na ove koje napravi prenoseći fitoplazmu.

Uzročnici fitoplazme pronađeni u našim vinogradima

Bolest se ne prenosi vetrom, vodom, niti makazama tokom rezidbe i sve više preti evropskom i srpskom vinogradarstvu. Dosadašnja saznanja su pokazala da sve sorte grožđa nisu podjednako podložne napadu. Ukoliko se ne deluje preventivno, širenje zaraze bi moglo da dovede do nemogućnosti uzgoja osetljivih sorti koje su tražene na tržištu i nose ekonomsku isplativost, što itekako utiče na poljoprivredu, a tako i na ekonomiju države.

Suzbijanje

Za fitoplazme još uvek ne postoji lek, kako Đorđevićeva kaže, primenjuju se samo indirektne mere kojima se sprečava njeno širenje. Najvažnije je uklanjanje i uništavanje obolelih čokota, praćenje pojave cikada i obavezno suzbijnje prema programu zaštite. Podjednako važno je suzbijanje korova i samoniklih biljaka vinove loze, krčenje zapuštenih vinograda i uništavanje divlje loze. Za sadnju treba, kako kaže, koristiti zdrav i sertifikovan sadni materijal.

Za sadnju treba koristiti zdrav i sertifikovan sadni materijal

Program suzbijanja cikade obuhvata tri tretmana. Prvo tretiranje se sprovodi posle cvetanja, u prvoj polovini jula, do trećeg razvojnog stadijuma larve. Drugo tretirnje obavlja se početkom jula, 10 do 14 dana nakon prvog tretmana. Ako se tokom jula nedeljno ulovi četiri ili više odraslih jedinki cikade po jednoj žutoj lepljivoj ploči, sprovodi se treći tretman.

Za suzbijanje larvi i odraslih jedinki cikade po preporuci stručnog lica koriste se insekticidi koji su registrovani.


Tagovi

Fitoplazmoza vinove loze Milica Đorđević Fitoplazme Uklanjanje čokota Cikada Clematis vitalba Scaphoideus titanus


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D