Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte vinove loze
  • 12.12.2017. 10:15

Kadarka vlada elitnim restoranima

Kadarka je voćno vino sa manje tanina. Elegantno, lagano crno vino. Vinova loza se uzgaja klasično, a oko nje je više posla. Sve se radi ručno. Kadarka daje manje ploda.

Foto: Maja Celing Celić, Arvhiva porodice Mauerer
  • 862
  • 99
  • 0

Oskar Mauerer iz Hajdukova, koji ima vinograde i na Fruškoj gori, oduševio je svojom pričom o kadarki, autohtonoj sorti vinove loze, od čijeg grožđa pravi izvanredna vina koja prodaje u Mađarskoj, Engleskoj, čak i u SAD-u.

Ovaj vinski guru sa tolikom ljubavlju je govorio o uzgoju vinove loze, da je radionica na Festivalu vina, delikatesa i ugodnog življenja, WineOS zvučala kao predavanje "life coacha".

Četiri generacije vinara

Porodica Mauerer je četvrta generacija koja se bavi proizvodnjom vina. Kako Oskar ističe, sa završetkom komunizma, ponovo se ukazala prilika za konkurentim vinarstvom. Iskoristivši ovu priliku, odlučili su da na nekadašnjim kraljevskim potezima u Sremu ponovo zasade vinovu lozu. Obrađuju 15 ha, od kojih je 6 ha u subotičko - horgoškoj regiji, a 9 ha u Sremu na Fruškoj gori.

Vinograd u Subotici

Kadarka je stara autohtona sorta grožđa panonske ravnice, a korene vuče sa Skadarskog jezera i to iz 17. veka. Prema drugoj teoriji, ovo je autohtona mađarska sorta. Vrlo je raširena u Mađarskoj i Rumuniji, ali i u Bugarskoj. U Vojvodini i Slavoniji je gotovo potpuno izumrla, a tamo je dominirala do 1960-ih.

Prisutni u elitnim restoranima

"Kadarka, nazivana još i Iločka kadarka, bila je posađena oko Dunava, kako na jednoj, tako i na drugoj strani. Iločani su bili vlasnici vinograda u Srbiji, ali su prodali svoje zemljište. Nažalost, tamo su vinogradi počupani, a zasejane su kulture kao što je žito, kukuruz. Kasnije je ipak posađena kadarka i moslavac", priča Mauerer, dodavši da su u najbolje poteze vratili autohtone sorte kao što su sremska zelenika, bakator, medenac beli, furmint, tamjanika, kadarka i frankovka.

"Na nekim potezima gajimo i cabernet sauvignon, merlot i pinot noir. Ove sorte u asamblažu sa kadarkom čine naše vino 'Corvina'", ističe Mauerer, čiji rad je dokazan i osvojenim brojnim medaljama sa takmičenja, a i broj potrošača im se stalno povećava.

Najviši stupanj prirode i prirodnosti

Danas se njihova vina mogu pronaći u elitnijim restoranima i vinotekama u Beogradu i Budimpešti, gde su prisutni i u više restorana sa mišelinovim zvezdicama.

Potpuno posvećen vinovoj lozi

"Kadarka je voćno vino sa manje tanina. Elegantno, lagano crno vino. Vinova loza se uzgaja klasično, a oko nje je više posla. Sve se radi ručno. Kadarka daje manje ploda. Naše 'Kadarka 1880' je crveno vino sa najstarijeg poznatog zasada kadarke na svetu. Nalazi se nadomak granice sa Mađarskom. Čokoti su sađeni 1880. Sadržaj sumpora je nizak. Naš cilj u vinogradarstvu i pravljenju vina je da se sačuva i prenese najviši stepen prirode i prirodnosti", istaknuo je Mauerer.

A koliko mu je stalo do prirode dokazuje i to da, na primer, u vinogradima na Fruškoj gori ne koriste baš nikakvo đubrivo.

"Poštujemo zemlju i sve životinje koje tamo žive. Jedino što koristimo je lekovito bilje koje tamo raste. Ne možemo baš sve zaraziti hemijom, pesticidima. Ne može tako, ne! Ljudsko biće ne vredi toliko da bismo baš sve njemu podredili. Pare nisu najbitnije. Važnije je da žvimo solidno, a Bog će dati sve ostalo", govorio je tako Mauerer pred prisutnima.

Foto: Maja Celing Celić, Arvhiva porodice Mauerer


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.