Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita sredine
  • 07.03.2023. 16:30

Kako iskoristiti otpad i otpadne vode vinarije?

Oko 20 odsto količine grožđa, koja stigne u vinariju, završi kao čvrsti otpad.

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 182
  • 21
  • 0

S rastom svesti i zakonskih zahteva za održavanje i unapređenje stanja životne sredine pitanje adekvatnog tretmana otpada iz vinarija postaje sve važnije i regulatorno i finasijsko pitanje.

Iskoristiv otpad

Proizvodnja vina, kao i druge proizvodnje u prehrambenoj industriji, vezana je stvaranjem određenih količina čvrstog i tečnog otpada, odnosno otpadnih voda, navoda Alen Predić iz PSSRS, dodavši da 20 odsto količine grožđa, koja stigne u vinariju, završi kao čvrsti otpad.

"Sav čvrsti otpad u proizvodnji vina ne mora uvek da bude otpad u pravom smislu te reči i on se može podeliti na onaj koji je nastao preradom grožđa i proizvodnjom vina i druge vrste otpada", kaže savetodavac, pojasnivši da u prvi spada peteljkovina, semenke, komina i drugo, tzv. biološki otpad. Ostale vrste, kako navodi, treba odlagati na propisan način, a njegovo odvoženje iz vinarija se ugovara sa komunalnim preduzećima.

Semenke se mogu koristiti za proizvodnju ulja, pokožica crnog grožđa za izdvajanje vrednih supstanci kao što su rezervatrol i flavonoidi kao antioksidansi.

 Semenke se mogu koristiti za proizvodnju ulja (Foto: Tomislav Milas)

"Pokožica i talozi se mogu koristiti za izdvajanje vinske kiseline, komina za proizvodnju rakije, peteljkovina i oceđena komina za kompostiranje i korišćenje organskog đubriva", daje neke od primera.  

U vinarijama treba razdvojiti procesne otpadne vode, kojih je znatno više, od sanitarnih. Među prvima je ona koja je korišćena za pranje i čišćenje vinarijskih površina i opreme jer sadrži određene količine hemijskih sredstava. Pošto su vinarije znatno udaljene od komunalne kanalizacione mreže sanitarne se najčešće odvode u adekvatno projektirane septičke jame.

"Vinarije koje proizvode obična vina, preradom grožđa, stvaraju veće količine teških otpadnih voda s velikim količinama materijala u suspenziji", ističe Predić. 

Tri faze obrade

Otpadne vode iz vinarije treba da prođu tri faze obrade: 

  • Mehanička, koja se vrši sistemima sita (filtera) ili taloženjima, koja ima za cilj smanjenje količine čvrstih delova u otpadnim vodama.
  • Biološki tretmani treba da dovedu do mikrobiološke razgradnje organskih materija do njihovih prihvatljivih nivoa.
  • Hemijskim tretmanima je potrebno obezbediti odgovarajuću pH vrednost (pH 6-7) i neke druge korekcije njenog sastava. 
Obrađene vode mogu se koristiti kao voda za navodnjavanje vinograda (Foto: Vedran Stapić)

Obrađene vode mogu se koristiti kao voda za navodnjavanje vinograda za šta se koriste depoi za njihovo odlaganje. Mnoge vinarije u depoe usmeravaju i površinske vode prikupljene sa krova vinarije i betonskih ili asfaltnih površina.

"Možda je najveći problem sa procesnim otpadnim vodama iz vinarije koje sadrže visoko učešće čestica u suspenziji koje se sporo talože i mogu dovesti do stvaranja znatnih količina taloga ili začepljenja na opremi za obradu vode i u eventualnim rezervoarima za njihovo odlaganje", dodaje Predić napomenuvši da su to razlozi za relativno česta rešenja deponovanja otpadnih voda u lagune (veštačke bare), u kojima se taloženje i druge transformacije otpadnih voda do potrebnog stepena pročišćenosti odvijaju u uslovima približno prirodnim.


Tagovi

Otpad Vinarije Otpadne vode Alen Predić Biootpad Navodnjavanje vinograda Savetodavna služba Iskorišćavanje otpada


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.