Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 04.03.2018. 11:00

Kako pravilno pomladiti ogranke i krakove na čokotu vinove loze?

Nakon određenog broja godina, najčešće zbog raznih oštećenja i nestručnih rezova, dolazi do izobličenja sistema uzgoja vinove loze, pa je potrebno obaviti podmlađivanje ogranaka i krakova na čokotu.

  • 2.942
  • 204
  • 0

Uzimajući u obzir da posle određenog broja godina, najčešće zbog raznih oštećenja i nestručnih rezova, dolazi do izobličenja sistema uzgoja vinove loze, potrebno je obaviti pomlađivanje ogranaka i krakova na čokotu. O tome sve više vinogradara i vinara vodi računa, jer rezom vinove loze oblikuju i održavaju uzgojni oblik, regulišu vegetativni i rodni potencijal, a posredno utiču na veličinu ploda, kako bi racionalnije obavili negu i berbu grožđa.

Pravilno podmlađivanje ogranaka i krakova na čokotu vinove loze

Prilikom plevljenja tokom vegetacije, potrebno je pripaziti da ne uklonimo onu mladicu koja raste u neposrednoj blizini ogranka koji planiramo da obnovimo. Kad se mladica razvije u lastar, potrebno je pri rezu na zrelo orezati na kondir sa dva pupoljka i ostaviti samo jedno rodno drvo, a sve ostalo ukloniti. U tom slučaju će se u drugoj godini pomlađivanja iz kondira razviti dva lastara. Rezidbu ćemo vršiti tako da donji režemo na kondir, a gornju na rodno drvo.

Ako govorimo o pomlađivanju krakova, tada govorimo o vrlo sličnom zahvatu. Prve godine pri plevljenju vodimo računa o tome da mladicu ostavimo da se razvije na željenoj visini kraka. Rezidbu ćemo vršiti tako da pri vrhu režemo na kondir sa dva pupoljka, kako bi na kraku koji pomlađujemo ostavili samo rodno drvo, a sve ostalo uklonili. Na drugom kraku ćemo obaviti rez koji je uobičajen. Iduće godine, odnosno druge, kad se na kondiru razviju dva lastara, donji ćemo rezati na kondir, a gornji na jednogodišnji lastar. Pri tom ćemo deo kraka koji je izrastao iznad visine uzgoja ukloniti.

Uskladiti korist koju očekujemo sa  zahtevima vinove loze

U skladu sa pravilima dobre poljoprivredne prakse, vršimo rez na zrelo tako što prikraćujemo jednogodišnje drvo lastara na dužinu koja je  određena brojem rodnih pupoljaka. Pri tome, obavezno, uskladimo korist koju očekujemo, sa zahtevima vinove loze. Rodnost svih pupoljaka po dužini lastara nikad nije i ne može biti jednaka. Pri osnovi lastara, pupoljci su slabije rodni, prema sredini bujnije, a prema vrhu slabije. Uz manje opterećenje ostavljenih pupoljaka na jednom čokotu, dolazimo do većeg porasta mladica. Slabo opterećenje bujnih kultivara izaziva negativne učinke pri cvetanju i oplodnji, a oštećeni čokoti se režu kraće.

Zbog postizanja što boljih rezultata, možete lozu da podignete visoko, kako biste omogućili svakom grozdu hlada i sunca onoliko koliko je potrebno. Na taj način se postiže idealna insolacija uz kontrolu zrenja, šećerai budućeg alkohola. Ako se gleda iz ptičje perspektive, sve je spojeno. Tako je onemogućen direktan udar sunca na bobice od sredine juna do kraja jula.

Foto: gilag / Pixabay


Tagovi

Rezidba Pomlađivanje vinograda Vinograd


Autorka

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃